Metal TİS’lerinde anlaşma

Eylül 2023 tarihinden beri süren metal grup TİS sürecinde anlaşma sağlandı.

150 bin metal işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi grev aşamasında yine işçilere sorulmadan yetkili işçi sendikaları tarafından imzalandı. İşkolunda örgütlü olan (Birleşik Metal-iş, Türk Metal ve Öz Çelik-iş) üç yetkili sendika aynı sözleşmeye imza attı.

Birleşik Metal-iş sendikası tarafından yapılan açıklamada “aylardır görüşmeleri süren MESS 2023-2025 dönemi grup toplu iş sözleşmesi bugün anlaşmayla sonuçlandı; zafer direnen metal işçisinin oldu” denildi. Sözleşmeyi Başkanlar Kurulu’nun görüşü alınarak imzaladıklarını belirten Birleşik Metal-iş’in açıklamasında, “ücret zammı, birinci 6 aylık dönem için çıplak saat ücretlerinde ortalama yüzde 98, ikinci 6 aylık dönem için yüzde 30 artış sağlandı. İkinci 6 aylık dönemde enflasyon yüzde 30’u geçerse enflasyon oranı uygulanacak. Sözleşmenin üçüncü 6 aylık döneminde, enflasyona 3 puan refah payı eklenerek zam yapılacak. Dördüncü 6 aylık dönemde ise enflasyon oranında zam yapılacak” deniyor.

Başta Birleşik Metal-iş olmak üzere “tabana sormadan imza atmayız” söylemleri yine lafta kaldı. Yine tabanın iradesi es geçildi, işçiye sorulmadan sözleşme imzalandı. İmzaladıkları sözleşmeyi “direnen işçilerin zaferi” olarak sundular. Oysa imzalanan TİS taslağı da taleplerin çok uzağında. Yine işçi ücretleri yoksulluk sınırının altında kaldı. Türk Metal ve Öz Çelik-iş ilk 6 aylık için yüzde 111, Birleşik Metal-iş ise yüzde 140 zam isterken imza yüzde 98’e atılmış oldu. Fabrikalardan gelen haberlere göre işçiler oldukça tepkili. Hata Birleşik Metal-iş’in örgütlü olduğu Sarkuysan gibi bazı fabrikalarda işçilerin sözleşmeyi kabul etmedikleri grev yapmayı tartıştıkları söylendi.

Grev kararı bile patronları korkutmaya yetti

Sözleşme masasına yüzde 35 zamla oturan MESS, süreç ilerledikçe ücret teklifini yüzde 50’ye çıkardı. Arabulucu aşamasında ücret zammını yüzde 60’şa çıkaran MESS’in teklifi yine kabul görmedi. Her üç sendika da grev kararı aldı. Türk Metal ve Öz Çelik-iş grev tarihi belirlemezken Birleşik Metal-iş 19 Ocak günü bazı fabrikalarda başlayacak şekilde aşamalı grev yapacaklarını ilan etti. Paçaları tutuşan patronlar hemen ücret teklifini yüzde 73’e çıkardılar. Bu da kabul görmeyince greve ramak kala üç işçi sendikasıyla birlikte görüşen MESS ücret teklifini yüzde 98’e çıkardı. İşçi sendikaları da bu oranı onaylayarak, tabana sormadan imzaladılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …