Cezaevlerinde hak gaspları artıyor

Devletin cezaevlerindeki hak gaspları artarak devam ediyor. Başta hasta tutsakların tahliyesi olmak üzere, genel olarak tutsakların cezaevinden çıkma süreleri, “Cezaevleri Gözlem Heyetleri” tarafından engelleniyor. Özellikle ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis alanların tahliyeleri yıllarca erteleniyor.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden 2021’de tahliye olması gereken 11 kadın, gözlem heyetinin raporları ile içeride tutulmaya devam ediyor. 2014 yılından bu yana Gezi davasından tutsak olan Ali Ekber Sever’in tahliyesi, ikinci kez “iyi halli olmadığı” gerekçesiyle ertelendi. Sever’in 11 Kasım 2023’te tahliye olması gerekiyordu.

Tutsaklar kendi istemleri dışında tek kişilik hücrelerde tutuluyor ve ağırlaştırılmış müebbetlere uygulanan statüye tabi tutuluyorlar; havalandırma ve sosyalleşme hakları, sohbet hakları, ziyaret hakları, iletişim hakları gasp edilmeye devam ediyor. Tutsakların haftalık 10 saat olması gereken sohbet ve spor hakları ortalama 4-5 saate düşürülmüş durumda. Mektuplar keyfi olarak gönderilmiyor. Kitaplar, devrimci-sosyalist basın keyfi bahanelerle yasaklanıyor; tutsaklara verilmiyor, ya da aylarca geciktiriliyor. Odalarda kitap sınırlandırılması uygulanıyor.

Sağlık ve doktora çıkma talepleri ya hiç karşılanmıyor, ya da kısıtlamalar getiriliyor. Mesela revire bir kez gidildiyse, bir ay içerisinde tekrar ciddi rahatsızlığınız olsa bile çıkılamıyor. Yazılan ilaçlar mahpuslara çok geç verildiği için, iyileşme süreleri de oldukça uzun sürüyor. Faşist kafalı doktorlar, tutsakların kelepçe çıkartılması için yalvarmasını istiyor. En son örneği Sincan Kadın Hapishanesi’nde yaşandı.

İHD’nin ve TİHV’nın raporlarına göre, hak ihlali ve ve işkencelerin sayısında artış var. Ekim-Kasım-Aralık 2023 aylarını içine alan İHD raporuna göre, Marmara bölgesindeki hapishanelerde 1414 hak ihlali yaşandı. Aynı dönemi kapsayan İç Anadolu hapishaneleri raporunda 189 başvuru oldu. ÖHD, Diyarbakır Barosu ve TUAY’DER’in açıkladığı rapora göre ise, 2023’ün son 9 ayında 22 tutsak katledildi. Afyon’da Kürtçe müzik dinledikleri için tutsakların radyolarına el konuldu.

Hapishanelerde PKK’li tutsakların İmralı Hapishanesi’nin kapatılması ve Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecritin son bulması talebiyle başlattıkları açlık grevi 100 günü geride bıraktı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …