29 işçi yangında öldü: Kaza değil katliam

İstanbul-Gayrettepe’de, 16 katlı bir binanın bodrum katında 2 Nisan günü çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirdi. “Kaza” adı ile gölgelenen iş cinayetlerinden biri daha yaşandı. 29 insan yaşamdan koparıldı.

“İhmaller zinciri” deniyor basında; gerçekte ise kar hırsı bunun adı. Binanın eksi 1 ve 2. katlarında bulunan Masquerade adlı gece kulübünün patronları tadilat yaptırmak istemiş. Ancak tadilat için belediyeden izin alınmamış. Tadilat sırasında yanıcı ve parlayıcı malzemeler tutuşmuş. Mekanın tek kapısı olduğu için içeride mahsur kalanların çoğu dumandan zehirlenerek yaşamını yitirmiş. Apartman yöneticisi, ruhsata göre o alanın sinema salonu olarak göründüğünü belirtiyor. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını tespit için 15 gün önce belediyeye başvuru yapmışlar, ancak gece kulübünün sahibi izin vermemiş. Ama bu arada, mekanın kolonlarının kesildiğini de söylüyorlar.

Başlatılan soruşturmada, müdür, muhasebeci gibi bazı çalışanlar gözaltına alınmış. Gözaltına alınanlar arasında cinsel tacizden, kasten yaralamadan sabıkası olanlar bulunuyor. Zaten sözkonusu gece kulübünün kendisi sabıkalı: Daha önce bir çok defa, silahlı çatışma, saldırı, çatışmada ölüm gibi haberlerle sıkça basında yer alan bir kulüp burası. Mafyatik ilişkilerin tam ortasında bir “eğlence mekanı”.

29 can kaybedildi bu alanda. Kaza ile değil, patronların kar hırsının sonucu olarak. Göz göre göre yapılan ihmaller, alınmayan önlemler nedeniyle… Bu katliamın mutlaka hesabı sorulmalıdır.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …