Hapishanelerde baskılar

Hapishanelerdeki baskılar ve hak gaspları geçtiğimiz Mart ayı boyunca devam etti.

Yapılan operasyonlarda onlarca kişi tutuklandı. Hapishanelerin kapasitesi üstünde tutuklu ve hükümlü sayısı olması ile birlikte tutsakların kaldığı koşullar kötüleşiyor.

İdare ve Gözlem Heyeti adlı kurumlar, cezaevlerindeki en büyük sorun olmaya devam ediyor. Bu kurumlar, tutsakların tahliye haklarının yanı sıra, haberleşme-iletişim hakları, yayınlara ulaşma koşulları önünde sürekli engeller çıkartılıyor. Mektuplar ya gönderilmiyor ya da uzun süreler sonra gönderiliyor. Gelen mektuplar ise cezaevi idaresinin keyfine göre verilmiyor.

Disiplin cezaları ile tutsakların tahliyeleri engelleniyor, tahliye edilen müebbet ya da ağır müebbet tutsakların bir kısmı hastalıklardan dolayı kısa bir süre sonra dışarıda hayatını kaybediyor.

30 yıllık tutsak Mutlak Tozun, 23 Aralık’ta kaldığı koğuşta bayılmıştı. 18 Ocak’ta hastaneye kaldırılan Tozun, 3 günlük tedavi sürecinin ardından 25 Ocak’ta şartlı tahliye edildi. Kanser olduğu tespit edildikten sonra İzmir’den 2 Mart’ta Van’a götürüldü. Tozun 30 Mart’ta hayatını kaybetti. Tozun’un cenazesi Patnos’ta kitlesel bir katılımla defnedildi.

24 Mart’ta gözaltına alınan 75 yaşındaki Hatice Yıldız tutuklandı. Hatice Yıldız hapishanedeki kızına ve arkadaşına para yatırdığı için “örgüte finans sağladığı” iddiasıyla 3 yıl yargılandı ve hapis cezasına çarptırıldı. Esenyurt’ta yaşayan ve hasta olan Yıldız, hapishaneye sedyeyle götürüldü. Bu durumu protesto etmek için 28 Mart’ta Bakırköy Kadın Hapishanesi önünde protesto eylemi yapıldı. Ayrıca İstanbul İHD şubesinin her hafta yaptığı F tipi oturmalarında Hatice Yıldız’ın serbest bırakılması istendi.

Hapishanelerde hasta tutsakların sağlık hakkı gasp ediliyor. Hastalandıklarında hastaneye gitmek için bile aramalar ve baskılar dayatılan tutsaklara ilaçları da verilmiyor. Revirde bırakılan ilaçlar tutsaklara sayılı veriliyor.

Keza ağırlaştırılmış müebbet ya da müebbet cezası alan hükümlülerin etrafına adli ve psikopat tipli mahkumlar konularak sürekli baskı altında tutuluyorlar; can güvenlikleri sağlanmıyor.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi’nde kalan ve 24 Temmuz 2023’te tahliye olması gereken Osman Kılavuz’un tahliyesi üçüncü kez engellendi. Aynı hapishanede yatan Ali Rıza Erdem’in de tahliyesi ikinci kez aynı gerekçelerle engellendi.

Hapishanelerde PKK davası hükümlü ve tutuklularının başlattığı Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılmasına yönelik açlık grevleri ise 120’li günleri geride bıraktı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …