Karabük’te fuhuş çetesi ve Afrika bağlantıları

26 Mart 2023 tarihinde Gabonlu öğrenci Dina’nın cansız bedeninin bulunmasıyla gündeme gelen Karabük Üniversitesi, geçtiğimiz haftalarda üniversitenin itiraf sayfasına atılan ve şehirdeki Afrikalı öğrencileri hedef gösteren mesajlarla tekrar konuşulmaya başlandı. Mesajlara göre Afrikalı öğrencilerle birlikte olan şahıslar HIV virüsüne yakalandıklarını iddia ettiler ve bu mesajların kamuoyunda gündem olmasıyla yabancı öğrencilere yönelik ırkçı tutumların şehirde arttığı görüldü.

Karabük kent merkezi 132 bin nüfusa sahip ve bu nüfusun 12 bin 500’ü, çoğunluğu Afrikalı olan yabancı öğrencilerden oluşuyor. Peki Afrikalı öğrenciler neden Karabük Üniversitesi’ni tercih ediyor ya da Karabük Üniversitesi’nin Afrika ile ne gibi bir bağı var?

Karabük Üniversitesi’nin Afrika ile bağları eski rektör Refik Polat zamanında kuruluyor ve güçleniyor. Refik Polat, Afrika devletlerine ve üniversitelerine resmi ziyaretler gerçekleştiriyor, Karabük Üniversitesi ve Afrika’daki okullar ve üniversiteler arasında bağlar kuruyor, çeşitli öğrenci değişim sınavlarıyla Afrikalı öğrencileri Karabük Üniversitesi’ne alıyor. Bu değişim sınavları ücretsiz ya da düşük bir ücret karşılığında yapılıyor. Düşük bir puanla öğrenciler Karabük Üniversitesi’ne kaydı için başvurabiliyor. Kayıt sırasında bin ile 20 bin dolar arası ücret alınıyor. Refik Polat bu durumu “devletin verdiği ödenek yetmediği için para kazanmanın yollarını bulduğu” şeklinde açıklıyor. Eski rektör Refik Polat’ın bu yolla 30 Milyon TL servet edindiği iddia ediliyor. Şu an Kırgızistan’a kaçtığı söylenilen Refik Polat’ın rektör olur olmaz, odasına jakuzili banyo yaptırdığını da unutmayalım.

Refik Polat Afrika bağlantılarını nasıl kuruyor? Burada iki nokta var: İlki Afrikalı öğrenciler için sınav düzenleyen Maarif Vakfı, ikincisi ise Refik Polat’ın da bir parçası olduğu bilinen Hakyol Cemaati.

Türkiye Maarif Vakfı 2016 yılında kuruluyor. Devletin Gülen Cemati ile bağları kopunca, yurtdışındaki okulları ya kapanıyor ya da Maarif Vakfı’na devrediliyor. Maarif Vakfı’nın bugün 52 ülkede 467 okulu olduğu biliniyor. 2018-2022 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden vakfa aktarılan para 1.8 Milyar TL. 2023 yılında ise vakfın MEB bütçesinden aldığı ödenek 3 Milyar 499 Milyon 874 Bin TL.

Karabük Üniversitesi ve Maarif Vakfı arasında 2018 yılında protokol imzalanıyor. Maarif Vakfı çeşitli Afrika ülkelerinde öğrencilere Karabük Üniversitesi’nde okumaları için ücretsiz ya da düşük ücretli sınavlar düzenliyor. Bunun yanında yurtdışında Maarif Vakfı’na bağlı okullarda okuyan öğrencilerin, Karabük Üniversitesi’ni tercih etmesi teşvik ediliyor.

Nakşibendi tarikatı kolu olan Hakyolcular ya da İskenderpaşa Cemaati AKP’den önce Milli Görüş içinde örgütlü olan bir tarikat. O dönemde çıkan Erbakan-Hakyolcular çatışmasında Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Erbakan’ı devirmeleri; Hakyolcuların AKP hükümetleri döneminde devlet içindeki örgütlenmelerini arttırıyor. Gülenciler ile kavgaları olduğu ve Gülencilerden boşalan koltuğu Hakyolcuların doldurduğu biliniyor. Bugün Adalet Bakanlığı’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve YÖK’te en etkili tarikatın Hakyolcular olduğu söyleniyor. Gülencilerin elinden alınan yurtdışındaki okullar Hakyolculara aktarılıyor ve aynı sistem farklı tarikatlar üzerinden devam ettiriliyor. 2019 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavı soruları çalındığında, Hakyolculara yakın kurumların ismi öne çıkmıştı.

Türkiye’de çeşitli üniversitelerde ve şehirlerde İskenderpaşa Cemaati’nin etkili olduğu biliniyor. Bu şehirlerden biri de Karabük. Önceki dönemlerde cemaate bağlı kurumların Karabük’te Afrika için yardım çalışması afişleri şehrin duvarlarını süslüyordu. Karabük Üniversitesi de cemaat için bir proje. Refik Polat buraya rektör olarak atanıyor ve Afrika ile bağlar kuruluyor.

Gabonlu öğrenci Dina’nın öldürülmesi sonrası ortaya çıkanlar, şehirde bir fuhuş çetesini işaret ediyordu. Dönemin rektörü Refik Polat, bağlı olduğu tarikat ve Maarif Vakfı yoluyla Afrikalı öğrenciler Karabük’e getiriliyor ve fuhuş çetesinin kollarına atılıyor. Kurulan bağlantılarla Afrikalı öğrenciler fuhşa zorlanıyor ve Karabük, çevre illerin ‘çekim merkezi’ haline getiriliyor. Refik Polat bu yolla “üniversite nasıl para kazanır”ı öğreniyor ve uyguluyor.

Her türlü ahlaksızlık, yozlaşma tarikatlar ve devlet eliyle halkımıza ve gençlerimize bulaştırılıyor. Eğitim hakkı tarikatlara peşkeş çekiliyor. Yaşamak için, yaşatmak için tarikatları boğmak zorundayız, bunun yolu da sınıf mücadelesini yükseltmekten geçiyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

İstanbul’da 1 Mayıs direniş ve gözaltılarla

2024 1 Mayısı, İstanbul’da Taksim kararlılığının bir kez daha ortaya konduğu bir gün oldu. Sabah …

1 Mayıs Alanı Taksim’dir!

Proleter Devrimci Duruş okurları 1 Mayıs günü Okmeydanı SSK önünde 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi.

1 Mayıs Saraçhane’ye de Beşiktaş’a da sığmaz! 1 Mayıs’ta Taksim’e!

Günler, hatta haftalar öncesinden 2024 1 Mayıs’ında Taksim’e çıkma istemi, diğer yıllara oranla çok daha …