İstanbul’da 1 Mayıs direniş ve gözaltılarla

2024 1 Mayısı, İstanbul’da Taksim kararlılığının bir kez daha ortaya konduğu bir gün oldu.

Sabah erken saatlerden itibaren, Şişli’nin çeşitli bölgelerinde, Taksim hedefli eylemler gerçekleştirildi. Mecidiyeköy’e yakın olan bütün metrobüs duraklarının kapatılması nedeniyle, eylemlerin önemli bir bölümü Okmeydanı SSK civarında gerçekleştirildi. PDD, ESP, Partizan YDG, Kataş-Sen, Devrimci Parti, BDSP, İnşaat-İş, Alınteri sabah 9.00-10.00 arasında Okmeydanı SSK ve Çağlayan tarafında, Taksim hedefiyle eylemler yaptılar. Polis müdahalesi sonucunda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Pangaltı ve İstiklal Caddesi de eylem alanıydı. Mücadele Birliği, Umut Sen, ESP, SODAP bu bölgelerde eylem yaptı. Buradaki eylemlerde de çok sayıda gözaltı oldu.

Saraçhane’de DİSK-CHP ittifakıyla “barışçıl” ve devletle uzlaşma içinde miting düzenleme çabası, 1 Mayıs kitlesinin kararlı duruşu ile püskürtüldü. Aslında onlar göstermelik biçimde Taksim hedefini dile getirip, sonra basmakalıp açıklamalar yapıp, “polis barikatı açmadığı için yürüyemedik” diyerek dağılmayı planlıyorlardı. Ancak gelen kitle, devletin ikiyüzlülüğüne ve sendikaların baştan savma tutumuna büyük bir öfke içinde, barikatın açılması için direndi.

Saraçhane’deki direniş 1 saatten fazla sürdü. Bu süre içinde eylemciler defalarca barikata yüklendi, polisin barikatı açması için uğraştı. Eylemcilerin her yüklenişinde polis gaz ve plastik mermi sıkarak kitleyi uzaklaştırmaya çalıştı.

Polisin saldırısı sürerken, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, TDB’den oluşan tertip komitesi, eylemi sonlandırdıklarını anons ederek alanı terk ettiler. Tertip komitesinin kararı, alandaki kitlenin yuhalamalarıyla karşılaştı. Eylemciler bu sırada da barikatları zorlamaya devam etti. Sonrasında polisin “süpürme” saldırısı ile eylemciler dağıtıldı.

Saraçhane mitingine başlarken, Partizan okurları İbrahim Kaypakkaya’nın resminin bulunduğu flamalar nedeniyle devletin saldırısına uğradı.

Çağdaş Hukukçular Derneği, saat 14.00 itibariyle gözaltı sayısının 194 olduğunu duyurdu.

Ne devletin saldırıları, ne sendika ağalarının uzlaşmacı politikaları… Kitlelerde 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama isteği ve öfkesi, 2024 1 Mayısı’na damgasını vurdu.

Bunlara da bakabilirsiniz

Eti Krom işçileri direniyor

Elazığ-Alacakaya’da bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, düşük ücretler ve ağır …

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali başladı

Antakya-Samandağ’da Evvel Temmuz Festivali başladı. 11-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde PDD olarak stan açtık. …

İEB’den NATO zirvesine karşı eylem

NATO’nun 75. yılı için ABD’de toplanan zirveyi protesto etmek amacıyla İşçi Emekçi Birliği İstanbul Dolmabahçe …