İsviçre 1 Mayıs’ında coşkulu yürüyüş

1 Mayıs sabahı saat 10’da Basel’in merkezi yerlerinden Messeplatz’da toplanmaya başladık. Sendikalar ve partiler önde, anti-faşist blok arkada, Türkiyeli grupların da içinde olduğu yürüyüş kolu oluşturuldu. Biz de pankartımızla yürüyüşte yerimizi aldık. Yaklaşık 1500 kişilik kitle, şehir merkezinden geçerek Barfüzeplatz’a ilerledi. Coşkulu geçen yürüyüşte yer yer kitle durdu, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

Geçtiğimiz yıl yapılan 1 Mayıs yürüyüşü sırasında, Basel Emniyet Müdürü’nün özel saldırgan kararları çok büyük tepki toplamıştı. Gün boyu süren saldırılar ve 1 Mayıs’a karşı yasakçı tutumları nedeniyle kitle zaten öfkeliydi. Bu yıl, o emniyet müdürünün büyük bir pankarta kara kalem resmi yapılıp, yürüyüş sırasında emniyetin önüne bırakıldı. Kitlenin içinden maskeli gençler bu resme domatesler fırlattı, kırmızı boya atıldı. Bu eylem kitlede büyük bir coşku yarattı.

Miting alanına vardığımızda, sendika ve partiler miting alanının önündeki tramvay caddesini de işgal ederek alternatif kürsü oluşturdu. Belediyenin bilet satış yeri olarak kullandığı bir yapının çatısı kürsü olarak kullanıldı. Çünkü sendikalar ve partiler, kürsüyü kullanma konusunda anlaşma sağlayamamıştı.

Konuşmalar bittikten sonra, kitlenin yakın bölgelerdeki 1 Mayıs programlarına da katılması için anonslar yapıldı. 1 Mayıs yürüyüşü militan ve coşkulu geçmişti; miting alanında ise festival havasında, yemeli-içmeli, eğlenceli bir etkinlik düzenlendi.

Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni!

Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi!

Yaşasın 1 Mayıs!

İsviçre PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

Eti Krom işçileri direniyor

Elazığ-Alacakaya’da bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, düşük ücretler ve ağır …

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali başladı

Antakya-Samandağ’da Evvel Temmuz Festivali başladı. 11-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde PDD olarak stan açtık. …

İEB’den NATO zirvesine karşı eylem

NATO’nun 75. yılı için ABD’de toplanan zirveyi protesto etmek amacıyla İşçi Emekçi Birliği İstanbul Dolmabahçe …