Artvin ve Hopa’da 1 Mayıs direnişi

Bu yıl 1 Mayıs’ı Fındıklı’daki yoldaşlarla birlikte kutlamanın yollarını aradık. Ancak Fındıklı ve Artvin’deki mitingler aynı saate denk geldiğinden bu mümkün olamayacaktı. Hopa mitingi 14:00 olunca orada buluşmaya karar verdik.

Yerel seçimlerden CHP’nin “başarılı” çıkmış olması Artvin’de sendika çevrelerinde yerleşik olan reformist zemini daha da güçlendirici bir rol oynadı. Şavşat ve Ardanuç’ta ise, CHP’nin elindeki belediyeleri AKP kazanmıştı; ve CHP döneminde alınan işçilerin sözleşmeleri bittiğinde, uzatılmayacağı yönünde ciddi kaygılar oluştu. Şimdiden işçi arkadaşların çalıştığı birimler keyfi olarak değiştiriliyor. Geçmişte işe alınır alınmaz CHP’nin yönlendirmesiyle hemen DİSK-Genel İş’e üye olan arkadaşlar bugün “göze batmayalım” kaygısıyla bırakın devrimci yapıları, sendikalarla bile miting ve yürüyüşlere katılmama tavrı sergilediler. İşe alınır alınmaz “en devrimci sendika”ya üye olanlar, sözleşmelerin uzatılmaması tehlikesi karşısında sendikacılarıyla birlikte “ölü balığı” oynuyorlar. Beklentileri CHP’li belediyelerin Ardanuç ve Şavşat’ı “siz sözleşmeleri uzatmazsanız, biz de AKP döneminde alınan işçilerin sözleşmelerini uzatmayız…” diye tehdit etmesi yönünde.

“Kendi davası için dövüşmeyen, dövüşecek düşmanın davası için…” 

Sınıf gibi düşünüp sınıf gibi kavramak ve sınıf gibi dövüşmek… Bıkmadan usanmadan bunu anlatmalıyız. Şimdiden sözleşme bitim tarihlerini beklemeden, keyfi sürgün ve yer değiştirmelere tepki koymalı, Genel İş-Belediye İş demeden hızla iş yerlerinde güçlü taban örgütlülükleri yaratılmalı…

Böyle bir atmosferde gidiyoruz 1 Mayıs’a. Sabahın ilk saatlerinde İstanbul’dan aldığımız haberlerle bilenmiş vaziyetteyiz.

Şavşat olarak daha önce 2008 ve 2009 yıllarında 1 Mayıs mitingi yaptık. Ancak yerellerde devrimci-demokrat bir birliğin, ortak bir mücadele aracının olmaması, daha büyük ve çerçeveli düşünmemizi kısıtlıyor. Sendika şube ve temsilciliklerini de diğer kitle örgütlerini de içine alan bir platformun eksikliği her yönüyle varlığını hissettiriyor. Böyle bir araçla hem Şavşat’ı bekleyen sorunlar üzerine hem ani ortaya çıkabilecek durumlarda refleks geliştirecek bir araca, hem de kendi dışımızda ve daha genel bir mücadele aracıyla sürece daha güçlü ve sürekliliği olan müdahaleler geliştirebiliriz. Örneğin yine 1 Mayıs’ı Şavşat’ta örgütleyebiliriz yahut Artvin ya da başka bir ilçede bile katılsak buradan hareket etmeden önce yürüyüş ve basın açıklaması ile yerelin kitlesel katılımını sağlamış olabiliriz, bizi bekleyen “Maden” tehlikesine karşı (Artvin genelinde 200 maden ruhsatı verildiği söyleniyor), işçi katliamlarına vb. karşı önden hazırlıklı olabiliriz…

Artvin’deki toplanma alanına vaktinde ulaşıyoruz. Kortejimizi oluşturur oluşturmaz; “Taksim Kızıldır Kızıl Kalacak!”, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş!” sloganlarını atmaya başlıyoruz. Devamında “Kurtuluş Devrimde Sosyalizmde!”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm!” “Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni!” Hemen önümüzde yer alan Halkevci arkadaşlar megafonla ajitasyon çekiyor. Onların ajitasyonunu bölmemeye özen göstererek ortak sloganlara katılıyoruz. “Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap verecek!”… ortak sloganların peşinden “Yaşasın Devrimci Dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarıyla devrimci dayanışmaya vurgu yapıyoruz.

Tertip komitesini Hopa’ya gitme planımızdan haberdar etmiştik. Artvin miting alanına girerken Tertip Komitesi bizi “‘Sandıkta değil sokakta kazanacağız’ diyen Proleter Devrimci Duruş Hoşgeldiniz” anonsuyla selamladıktan sonra Hopa’ya yetişmek için hızla hareket ettik.

Hopa’da Fındıklı’dan gelen yoldaşlarla buluştuğumuzda yürüyüş yeni başlamıştı. Biz de kortejlerin sonunda yerimizi alıp sloganlarımızı sıralamaya başladık. Bir ara ön taraflarda bir duraklama oldu. Halkevci arkadaşlar İstanbul’a destek amaçlı olsa gerek, arama noktasındaki polis barikatlarına yüklenmişler ve barikatları yıkmışlar. Biz yaklaştığımızda da Sol Parti kortejine bir saldırı oldu. “Kahrolsun Faşist Diktatörlük!”, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş!” sloganlarıyla tepkimizi koyduk. Sorumlu yoldaş oraya giderek müdahale etti. Kitlenin kararlı ve militan tavrı karşısında polis geri çekilmek zorunda kaldı. Miting alanına girerken bu defa Hopa Tertip Komitesi bizi “‘Kurtuluş Devrimde, Kurtuluş Sosyalizmde’ diyen Proleter Devrimci Duruş Hoşgeldiniz” diye selamladı. Alanda sloganlarımızı atarak mitingi bitirdik.

Artvin PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

Eti Krom işçileri direniyor

Elazığ-Alacakaya’da bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, düşük ücretler ve ağır …

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali başladı

Antakya-Samandağ’da Evvel Temmuz Festivali başladı. 11-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde PDD olarak stan açtık. …

İEB’den NATO zirvesine karşı eylem

NATO’nun 75. yılı için ABD’de toplanan zirveyi protesto etmek amacıyla İşçi Emekçi Birliği İstanbul Dolmabahçe …