Hapishanelerde hak ihlalleri sürüyor

MKP davasından 30 yıldır hapiste olan Ali Şen’in tahliyesi ikinci kez ertelendi. 23 Ekim’de tahliye olması gereken Şen’e Cezaevi İdare ve Gözlem Heyeti tarafından pişmanlık dayatmasında bulunulduğu öğrenildi. 16 Nisan 2024’te tahliye edilmesi gereken Rozerin Kalkan’ın tahliyesi de 11 ay ertelendi. Burada da Cezaevi Gözlem Heyeti’nin şartlı tahliyenin bir hak olarak algılanmaması gerektiğini belirterek erteleme kararı aldığı ortaya çıktı.

İstanbul Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde 28 Mart’ta görüşe giden kadın tutsaklara ayakkabı çıkarması dayatıldı. Buna karşı çıkan tutsaklara ise cezaevi idaresi tarafından disiplin soruşturmaları açıldı.

Silivri Hapishanesi’nde hastane dönüşü tutsak Ali Haydar Ateş’e çıplak arama dayatıldı. Bunu kabul etmeyince kamerasız odada işkenceye uğradı.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması için açlık grevine devam eden tutsaklara disiplin cezaları verildi.

ÇHD’li avukatlar Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik’e “örgüt üyeliği”nden verilen cezalar Yargıtay tarafından onandı.

Şubat ayında Çağlayan’daki adliye eyleminin ardından düzenlenen operasyonla tutuklanan TAYAD’lılar ve Halk Cepheliler sürgün sevklerle Anadolu’nun çeşitli hapishanelerine götürüldüler. Hapishane koşullarını protesto eden Cem Dursun ve Oktay Kelebek, Kırıklar Hapishanesi’nde 24 Şubat’tan itibaren açlık grevine başladı.

İHD İstanbul Şubesi, Marmara Hapishaneleri’nde 2024 yılının ilk üç ayında yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda 1076 hak ihlalinin olduğu tesbin edildi. Sağlık, iletişim, haksız yargılama, tutuklanma, disiplin cezaları, işkence, kötü muamele vb. ihlalleri sıralandı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Soma Katliamı 10. yılında

13 Mayıs 2014’te Soma’da katledilen madencilerin anmaları yapıldı. 10. yıldaki anmalar, Manisa-Soma başta olmak üzere, …

1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük

1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek istedikleri için tutuklanan 50 kişi için dayanışma eylemleri devam ediyor. İstanbul …

Öğretmenler iş bıraktı, eylem yaptı

İstanbul’da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan’ın bir lise öğrencisi tarafından öldürülmesinin ardından, eğitim sendikaları …