Gezi Direnişi 11 yaşında

Haziran Ayaklanması’nın 11. yılında eylemler ve anmalar yapıldı.

İstanbul’daki eylem Taksim’de TMMOB binası önünde gerçekleşti. Saat 19’daki eylemden saatler önce devletin Gezi korkusu bir kez daha ortaya çıktı. İstiklal Caddesi’ne çıkan bütün sokaklar bariyerler ve polislerle kapatıldı. İstiklal Caddesi’ne gitmek isteyenler giremezken, girmek için ısrar edenlere ise kimlik kontrolü ve çalışma belgesi soruldu. Metro hatlarına Valilik kararıyla yasak getirildi. Buna rağmen eyleme yüzlerce kişi katıldı.

PDD temsilcisi Zeynel Sarar, flamalarla girmek isterken, polisin engelleme ve gözaltı tehdidine maruz kaldı. Geri adım atmayarak flamalarla eyleme katıldılar. Eyleme girmek isteyen kurumların flamalarının borularını da çıkarttırarak eyleme girebilecekleri baskısında bulundular.

Bu yıl Gezi anmasının Taksim’de yapılması planlanıyordu. Taksim Dayanışması, çağrıyı Taksim’e yapmıştı. Fakat polisin Taksim ve İstiklal Caddesi’ni kapatması üzerine, geçen yıllarda olduğu gibi, 11. yıl eylemleri de TMMOB önüne çekildi. 1 Mayıs’ta olduğu gibi Gezi yıldönümlerini de artık Taksim’de kutlamak gerekiyor. Bu yönde daha kararlı bir duruşa ihtiyaç var.

TMMOB önünde başlayan eylemde, “Karanlık gider Gezi kalır” pankartı açıldı. Önce DEM Parti Başkanı Tülay Hatimoğulları konuşma yaptı. Ardından Taksim Dayanışması’nın basın açıklaması okundu. Açıklamada, devletin Gezi’nin korkusunun sürdüğü hatırlatılarak, Gezi’nin yargılanamayacağı, Gezi’de ölenlerin hesabının sorulacağı ve Gezi’nin geleceğe büyük bir miras bıraktığı söylendi. Eyleme Proleter Devrimci Duruş’un da aralarında bulunduğu kurumlar flamaları ve dövizleriyle katıldılar.

Eylemden sonra dağılan kitle polis engellemesiyle karşılaştı. Taksim’de ise Hill Otel’e pankart asan iki Kaldıraç okuru gözaltına alındı; ertesi gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

Ayrıca Ankara, Mersin, Artvin, Bursa, İzmir, Adana’da eylemler yapılarak Haziran Ayaklanması selamlandı.

Bunlara da bakabilirsiniz

İsviçre’de Suruç anması

İsviçre’nin Basel kentinde Suruç katliamının 9. yıldönümü için yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş, ana caddelerden, şehrin en …

Suruç anmalarına polis saldırısı

Suruç Katliamı’nın 9. yılında birçok kentte anma yapıldı. SGDF’nin (Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu) çağrısıyla Kobane …

1 Mayıs tutsakları tahliye oldu

2024 1 Mayısı’nda Taksim hedefi ile direndikleri için tutuklanan ve 3 Mayıs’tan bu yana hapis …