Diyarbakır-Mardin yangınında 15 kişi yaşamını yitirdi

Diyarbakır ile Mardin arasında 20 Haziran günü başlayan yangında, 15 kişi yaşamını yitirdi. Yangına yakın köy ve mahallelerde oturan 100’e yakın insan doğrudan etkilendi. 4 kişinin hastanede entübe durumda olduğu belirtiliyor. Ölenlerden iki kişinin, hayvanları kurtarmaya çalışan çobanlar olduğu belirlendi. Yangında, son yılların en büyük can kaybı yaşandı.

Yangın başladığında müdahalenin sadece karadan yapılması büyük tepki topladı. DEM Parti Eş Genel Başkanları, acilen havadan müdahalenin başlatılmasını istedi. Bölge belediyeleri, kendi olanaklarıyla yangın söndürme çalışmalarını yürüttü.

DEM Parti Erzurum milletvekili Meral Danış Beştaş, sosyal medyada hayatını kaybedenler için baş sağlığı dileğinde bulunurken “Her yıl yaşanan bu cehennem için hala çözüm üretilmemesi, gerekli tedbirlerin alınmaması açıkça suçtur, cinayettir, doğa katliamıdır” dedi.

Yangında, alevlerin ortasında kalan yüzlerce hayvan ölürken, 15 bin 100 dönüm arazinin zarar gördüğü belirtiliyor. Bunun 5 bin dönümden fazlası, hasadı yapılmamış buğday ve arpa tarlası. Yani yangının verdiği zararın yanısıra, bu yılın arpa ve buğday üretimi ve bu üretimi yapan çiftçisi de büyük zarar görmüş durumda.

Devlet yangının “anız ve örtü yangını” olarak çıktığı yönünde açıklama yaptı. DEM Parti ise, köylülerden aldığı bilgiye dayanarak, “yıllardır onarımı yapılmayan elektrik tellerinin yere düşmesinin yangına neden olduğunu” söylüyor. Köylüler, “Arife gününden bu yana elektrikler kesikti; elektrik geldiği anda yangın başladı” diyorlar.

Elektrik özelleştirmesi kapsamında bölgenin elektrik şebekesini satın alan DEDAŞ (Dicle Elektrik ve Dağıtım AŞ), 2013 yılından bu yana, Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta bitmek tükenmek bilmez bir sorunlar yumağına dönüşmüş durumda. Bölgenin tek enerji sağlayıcısı olan DEDAŞ, fahiş fiyatları, altyapı sorunları ve sistematik elektrik kesintileri ile bölgedeki halkın yaşadığı ekonomik sıkıntıları daha da büyütüyor. Özellikle çiftçiler, aşırı fiyatlandırmayı karşılayamadığı gibi, elektrik kesintileri nedeniyle üretimde büyük mağduriyetler yaşıyorlar. Şimdi de, bakım-onarımı yapılmayan elektrik hatlarının, bu yangına sebep olduğu söyleniyor.

Doğal olayları felakete çeviren, kapitalizmin kar hırsıdır. Yangınlara zamanında ve doğru müdahale edilmemesi, özelleştirmelerden dolayı en temel insani ihtiyaçlara ulaşılamaz hale gelinmesi, bu kar hırsından dolayıdır. Diyarbakır-Mardin arasında gerçekleşen yangında, bu gerçek bir kez daha görülmüştür. Yangın, asıl olarak bölge halkının çabalarıyla söndürülmüştür. Şimdi, bölge halkının zararının karşılanması için devletin olanaklarının açılması talebi yükseltilmelidir.

Bunlara da bakabilirsiniz

Eti Krom işçileri direniyor

Elazığ-Alacakaya’da bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, düşük ücretler ve ağır …

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali başladı

Antakya-Samandağ’da Evvel Temmuz Festivali başladı. 11-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde PDD olarak stan açtık. …

İEB’den NATO zirvesine karşı eylem

NATO’nun 75. yılı için ABD’de toplanan zirveyi protesto etmek amacıyla İşçi Emekçi Birliği İstanbul Dolmabahçe …