1 Mayıs tutsaklarının mahkemeleri başladı

2024 1 Mayıs’ında Saraçhane’de polis barikatına yüklendikleri için gözaltına alınan ve tutuklananların mahkeme süreci başladı. 1 Mayıs’ın hemen ardından evlerinden ve işyerlerinden işkence ile 100’den fazla kişi gözaltına alındı. Toplamda 82 kişi tutuklandı. Avukatların itirazları ve ara kararlarla, 26 kişi tahliye edildi.

“Polise mukavemet etmek, kamu malına zarar vermek, dağılma ihtarına uymamak” iddiasıyla “ikinci dalga” operasyonlarıyla gözaltına alınanların ilk duruşması 3 Temmuz’da İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki 25. ACM’de görüldü. 8’i tutuklu olarak yargılanan tutsaklar yaptıkları savunmada 1 Mayıs’a katılmanın suç olmadığı, asıl olarak Taksim’i yasaklayanların suç işlediğini belirterek tahliyelerini talep etti. Savcının tutukluluk halinin devamını istemesine karşın mahkeme heyeti 8 tutuklunun tahliyesine, 12 kişi üzerindeki adli kontrol tedbirinin de kaldırılmasına karar vererek duruşmayı 7 Ocak 2025’e erteledi.

Mahkeme öncesi İstanbul Adliyesi önünde İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri açıklama yaparak, 1 Mayıs tutsaklarının tümünün tahliye edilmesini istedi.

Mahkeme sürecinin başlamasının yanısıra ev baskınları da devam etti. 3 Temmuz’da Çanakkale ve İzmir’de yapılan ev baskınlarında 4 kişi daha gözaltına alındı.

Bu arada 1 Mayıs’ın ardından tutuklananlar, ortak bir rapor hazırlayarak hapishanelerde yaşadıkları hak ihlallerini duyurdular. Marmara Kapalı Hapishanesi’nde kalan 1 Mayıs tutsaklarının raporuna göre; hapishaneye girişte çıplak arama dayatıldı; sohbet-spor hakkı gaspedildi; keyfi yer değiştirmelere maruz kaldılar; tel kafesle üstü kapatılmış havalandırma ve alanın tamamı sürekli kameralarla gözetlenen hücrelere konuldular; mektup-dergi-kitap kısıtlamaları ile karşılaştılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

Eti Krom işçileri direniyor

Elazığ-Alacakaya’da bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, düşük ücretler ve ağır …

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali başladı

Antakya-Samandağ’da Evvel Temmuz Festivali başladı. 11-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde PDD olarak stan açtık. …

İEB’den NATO zirvesine karşı eylem

NATO’nun 75. yılı için ABD’de toplanan zirveyi protesto etmek amacıyla İşçi Emekçi Birliği İstanbul Dolmabahçe …