Eti Krom işçileri direniyor

Elazığ-Alacakaya’da bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, düşük ücretler ve ağır çalışma koşullarına karşı direnişe geçtiler. Patron ise, işçilerin direnişine hakaret ve işletmeyi kapatma ile karşılık verdi. İşçiler haklarını alana kadar mücadeleye kararlı olduklarını duyurdular.

İşçiler “taban maaş miktarının artırılması; banka promosyonlarının ödenmesi; yıl içerisinde ikramiye; Kurban Bayramı’nda kurban parası; mesai ücretlerine 1’e 3 zam; yıllık izinlerin düzenli verilmesi talepleri patron tarafından kabul edilmeyince, 1 Temmuz’da iş durdurarak direnişe başladılar.

598 işçinin katıldığı iş bırakma eyleminin 10. gününde YILMADEN Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım, işçilerle bir toplantı yaptı. Toplantıda içerideki görüşmenin sesini dışarıya vererek bütün işçilerin dinlemesini sağlayan Yıldırım, işçilere hakaret etti, aşağıladı ve taleplerini kesinlikle dikkate almayacağını duyurdu. “Herkesi kapının önüne koyarım” diye tehdit eden Yıldırım, haklarını savunan işçileri de “cevap verme bana. Ben sana söz hakkı verince konuşacaksın” diye azarladı.

Bu arada haklı çıkmak için her türlü demagojiyi de ileri süren Yıldırım, Erdoğan’ın seçimleri yüzde 51 ile kazandığını iddia etti, işçilerin de yüzde 51’i katılmadan eylem yapamayacaklarını iddia etti. Bir taraftan da “işe girerken sözleşmeyi okudunuz, imzaladınız, şimdi niye sorun çıkartıyorsunuz” diyerek, nasıl bir kölelik sözleşmesi imzalatmış olduğunu da itiraf etti.

İşçiler ise patronun bu tutumuna daha da öfkelenerek toplantıyı terkettiler ve “Bu andan itibaren çalışma yapılmayacak. Kararımız kesin ve nettir” açıklamasını yaptılar.

Toplantının ardından şirket üretimi geçici süreyle durdurduğunu ve tüm işçileri ücretsiz izne çıkardığını duyurdu. 11 Temmuz günü şirkete gelen işçiler, suların kesildiğini, çay içme yerlerinin kapatıldığını, ama beyaz yakalıların çalışmaya devam ettiğini söylüyorlar.

Maden ocağında çok ağır koşullarda, yerin 4-5 km altında çalışan işçiler, asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyorlar. Ve bu bile onlara çok görülüyor.

 

Bir özelleştirme-yağmalama hikayesi

Bugün Eti Krom madeninde işçilerin direnişinin temelinde, özelleştirme politikalarının sonuçları bulunmaktadır.

Türkiye, dünyanın en önemle krom üreticilerinden biridir; Güney Afrika, Kazakistan ve Hindistan’ın ardından dünyada dördüncü sıradadır.

Bu madenlerde üretilen ferrokrom, paslanmaz çelik metal ve silah sanayiinin çok önemli bir maddesidir. Krom, çeliğe sertlik, kırılma ve darbelere karşı direnç verir, aşınma ve oksitlenmeye karşı koruma sağlar. Mermi, denizaltı, gemi, uçak, top gibi savunma sanayiinin en önemli ürünlerinde krom vazgeçilmez bir üründür.

Türkiye’de ilk olarak 1936 yılında, Eti Krom adıyla ve kamu işletmesi olarak krom madenciliği başlatıldı. Eti Krom, 1976 yılından itibaren, yüksek kaliteli ferrokrom üretiyor. Bu kadar önemli ve karlı bir alan olduğu için de, özelleştirme-sermayeye peşkeş çekme kapsamına alınan kamu işletmelerinden biri oldu. 2004 yılında Yıldırım Holding Eti Krom’u satın aldı ve AKP’nin desteğiyle hızla büyüdü. Yıldırım Holding bugün Türkiye, Latin Amerika ve Avrupa’da 22 liman, ABD’de amonyak ve üre tesisleri, Arnavutluk, Hırvatistan, El Salvador, Kosova ve Türkiye’de güneş enerjisi santralleri ve krom madenlerine sahip.

Bunlara da bakabilirsiniz

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali başladı

Antakya-Samandağ’da Evvel Temmuz Festivali başladı. 11-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde PDD olarak stan açtık. …

İEB’den NATO zirvesine karşı eylem

NATO’nun 75. yılı için ABD’de toplanan zirveyi protesto etmek amacıyla İşçi Emekçi Birliği İstanbul Dolmabahçe …

Antakya’da Ali İsmail Korkmaz anması

Gezi direnişi sırasında yitirdiğimiz Ali İsmail Korkmaz, ölümünün 11. yılında anıldı. İlk anma mezarı başında …