1. Şavşat Kültür Sanat Şenliği coşkulu geçti.

1.Şavşat Kültür Sanat Şenliği 3 günlük dolu dolu programıyla ve zengin içeriğiyle hem gelenlerin beğenisini kazandı, hem de farklı kurumların ortak hareket edebilme, ortak bir dil yaratabilme ve ortak bir gelecek hayal edebilme bilinci açısından umut verici oldu.

Şenliğin ilk günü olan 9 Ağustos akşamı Şavşat Belediye Pasajı üzerindeki parkta “Yaşam Alanlarımızı Savunmak” başlığıyla bir panel yaptık. Cerattepe davasıyla adını duyduğumuz Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük ve Av. Halis Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşen panelde Şavşat ve Artvin’i bekleyen madencilik ve RES (Rüzgar Elektrik Santrali) tehlikelerine vurgu yapılırken, orman katliamı ve HES’lerle (Hidro Elektrik Santrali) doğaya verilen zararlar hatırlatıldı ve bunların karşısında durabilmek adına mücadeleyi ortaklaştırmanın ve büyütmenin kaçınılmaz olduğu anlatıldı.

Daha sonra Dr. Erdoğan Altun ve Doç. Dr. Fatih Artvinli’nin katılımıyla “Dağlardan Denize Artvin” kitabı üzerine söyleşi yapıldı. Etkinlik davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla bitirildi.

Şenliğin 2. günü yine halaylarla başladı. Ardından yöresel sanatçılar Nahit Akdemir ve sonra Cansu Keskin sahne aldı. Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu Murat Tokdemir ve Ufuk Çoban eşliğinde çok güzel bir dinleti sundu. Kutup Yıldızı’nın bestesi olan “Yürü Bre Hızır Paşa”yı da başarıyla seslendiren koro günün yıldızı oldu. Şair dostumuz Kıymet Neriman Güngüt, Hasan Hüseyin’den “Soluk Soluğa” ve Necati Siyahkan’dan “Nataşa” şiirlerinin ardından Murat Tokdemir’le birlikte okuduğu, bir Adnan Yücel klasiği olan “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek”ten bölümler çok beğeni topladı.

Ardından Uğur Ural yöresel deyiş ve oyunlarla şenliğe renk kattı. Sonrasında Gürcistan’dan gelen dostumuz Maria Abashidze Gürcüce ve Lazca ezgiler sundu.

Şenliğin 3. ve son günü yine coşkulu başladı. Turgay Demir ve Ayhan Altun’un davul-zurnası eşliğinde çekilen halaylardan sonra sırasıyla Cansu Yolcu, yöresel sanatçılar Neslihan Özaltun ve Filiz Yıldırım türkülerini söyledi. Şenliğin finali Abbas Şahin ve peşinden de herkesin beklediği Niyazi Koyuncu ile yapıldı…

Bir bütün olarak bu şenliğin hazırlanışından sahnelenmesine damgasını vuranlardan ilki komite bileşimindeki kardeşlik ve uyum ise, bir diğeri de şenlik kapsamında düzenlenen çocuk etkinliğindeki çocukların yüzündeki ışıltıydı. Zira “nedir sosyalizm” diye soranlara verilecek en iyi yanıt çocukların kaygısız gülen gözleridir…

Şenlik alanında 2 gün boyunca PDD olarak stant açtık. Birçok insan standı ziyaret etti.  Özellikle Devrim Kartalı, 12 Eylül, Kutup Yıldızı ve İşkencede Direnme Savaşı kitapları ilgi gördü…

Şavşat Kültür ve Sanat Evi yakın zamanda kuruldu. Belediye’nin, geleneksel olarak her yıl yapılan Sahara Festivali’ni “tasarruf tedbirleri kararnamesini” bahane ederek iptal etmesi üzerine, bir şenlik yapma fikri, kapsamı genişletilerek tasarlandı. Bir toplantı yapılarak hazırlık komitesi kuruldu. Komitede biz de yer alarak, aktif bir biçimde şenliğin gerçekleşmesine katkıda bulunduk. Şavşat’taki kitle örgütleri, sendikalar, odalar vb kurumlara çağrı yaparak bir toplantı gerçekleştirdik ve bu toplantıda komitenin bileşimini ve kapsamını genişlettik.

Sonrasında programın yapısını, sahne planlamasını, teknik işleri ve çıkabilecek aksaklıkları eni-konu masaya yatırdık ve planlamasını yaptık. Komite içinde görev dağılımı yapıldı ve işe koyulduk. Oldukça yorucu bir hazırlık sürecinin ardından, binlerce insanın katıldığı şenliğimizi gerçekleştirdik. Şenlik sonrası, müsait olan arkadaşlarla sabah erkenden alana çıktık ve mıntıka temizliği yaptık. Devasa bir çöp birikmişti. Festival sırasında dağıtılan torbalara çöpler konulmuştu ama birçok yerde dağınık çöpler de vardı. Bunları toparladık ve alanı tertemiz teslim ettik. Bir şeye nasıl başladığın ve yaptığın kadar, nasıl bitirdiğin de bir o kadar önemlidir zira.

Bir sonraki şenliğe ve o zamana kadar yapacağımız etkinliklere şimdiden sabırsızlandığımızı söyleyebiliriz.

Artvin PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

Bursa’da üreticiler “Hükümet istifa” diyor

Bursa’nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerindeki domates üreticileri, ürünlerinin elde kalmasını protesto ettiler. Bursa-Balıkesir karayolunu kapatan …

Hapishaneler işkence yuvası olmaya devam ediyor

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi, her altı ayda bir açıkladığı hapishaneler raporunu, 5 ağustos 2024 …

İEB’den ekonomik soyguna karşı afişleme

İşçi Emekçi Birliği, işçi ücretlerine zam yapılması ve vergi soygununa son verilmesi taleplerini içeren afişleri …