İEB Polonez Gıda ve CarrefourSa direnişlerini ziyaret etti

İşçi Emekçi Birliği, 16 Ağustos’ta Çatalca’da direnen Polonez Gıda işçilerini ve Esenyurt’ta direnen CarrefourSa depo  işçilerini ziyaret etti.

Sabah 11’de Polonez Gıda’da çalışma şartlarının kötülüğü, mobbing ve düşük zamlara karşı Tek Gıda-İş’te örgütlendikleri için işten atılan işçilerin yanına gidildi. 28. gününde olan direniş yerine “Polonez işçisi yalnız değildir”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları ile girildi;  işçiler de sloganlarla karşıladı.

Direniş alanında İEB adına yapılan konuşmada, Polonez direnişinin önemli bir yere sahip olduğu ve diğer fabrikalara da örnek olduğu, bu direnişi büyütüp yaygınlaştırmak ve bu direnişten herkesi haberdar etmek gerektiği vurgulandı. Polonez direnişinin şimdiden kazandığına değinilerek, sermayenin saldırılarına karşı çıkmanın asıl yolunun, işçi ve emekçilerin birliğinden ve örgütlenmesinden geçtiği söylendi.

Ardından işçilerle sohbetler edildi. Kadın işçilerin ağırlıkta olduğu direniş yerinde çalışma şartları hakkında konuşulurken, direnişin işçilerde yarattığı değişim de gözlemlendi. Özelikle işçilerin sıcaklığı ve içtenliği dikkat çekti. Hayatlarında ilk kez polis saldırısında gaz yediklerini; televizyonlardan izlediklerinde garipsedikleri durumların kendi başlarına gelince, ilk başta şaşırdıklarını; sonrasında ise direnişin gücü ile geliştiklerini belirttiler. Konuşmaların ardından işçilerle halaylar çekildi. Veda ederken işçiler “Güle güle dostlar yine bekleriz” sloganını attılar.

Saat 14’te ise Esenyurt’ta CarrefourSA deposu işçileri ziyaret edildi. DGD-SEN’de örgütlenen işçiler, maaşlarına zam istediklerinde sendika temsilcilerinin işten atıldığını; temsilcilerin işe geri alınması, iş güvencesi kurallarına dikkat edilmesi ve zam taleplerinin kabul edilmesi için direnişe başladıklarını anlattılar.

İEB bileşenleri, “Carrefoursa depo işçisi kazanacak! Sömürüye, sendikasızlaştırmaya hayır” pankartını açtı. “CarrefourSa işçisi yalnız değildir”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atılarak direniş yerine gelindi. Burada İEB adına yapılan konuşmada, direnişin yanında olunduğu belirtildi. Atılan işçilerin derhal geri alınması ve zam taleplerinin karşılanması istendi.

Ziyaret sırasında ise CarrefourSa yetkilisi olduğu öğrenilen bir kişi, çalışmayan işçilere sesli tebligatta bulunarak iş başı yapmalarını, yapmadıkları taktirde işten atılacaklarını söylemek istedi. Ancak işçiler bu duyuruyu sloganlar ve ıslıklarla bastırdılar. Ardından hep birlikte halaylar çekildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

ÇEDES’i eleştiren öğretmene sürgün

Bursa’da bir ilkokulda görev yapan öğretmen Serkan Bebek hakkında, ÇEDES Projesi’ne karşı eleştirileri nedeniyle soruşturma …

Bu meclisi terkedin!

Can Atalay’ın vekilliği için olağanüstü toplanan TBMM’de kan aktı. AKP’li vekiller, kürsüde konuşmakta olan TİP …

Rize-Fındıklı’da festival günleri

Fındıklı’da Viçe-fest Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali, 15 Ağustos günü başladı. Festivalin ilk günü Tahiroğlu …