ÇEDES’i eleştiren öğretmene sürgün

Bursa’da bir ilkokulda görev yapan öğretmen Serkan Bebek hakkında, ÇEDES Projesi’ne karşı eleştirileri nedeniyle soruşturma açıldı; soruşturma sonucunda kınama cezası verildi ve görev yeri değiştirildi.

TÖB-SEN Bursa İl Temsilcisi Serkan Bebek, Bursa-Osmangazi’de bulunan Faik Yılmazipek İlkokulu’nda görev yaparken, ÇEDES Projesi’ne karşı, Bursa Barosu ve velilerin katılımıyla, 9 ay önce bir çalışma yürütmüştü. Bu çalışma kapsamında yapılan toplantı, “Bilimsel ve laik eğitim istiyoruz” başlığını taşıyordu ve mesai saatleri dışında, okul dışında gerçekleştirilmişti. Ardından Mart ayında, okul önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklama metni, okulun içinde ve çevresinde uyuşturucu kullanılmasını, okulda bir tarikatın çalışma yürütmesini, “çocukların Atatürk’e düşman edildiği”ni belirten velilerin şikayetlerini içeriyordu. Bu açıklama sonrasında, bir veli Serkan Bebek’e “din düşmanı” diyerek hedef gösterdi.

Serkan Bebek, bu suçlamaya ilişkin soruşturma talebinde bulundu. Ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü “din düşmanı” ifadesini değil, Serkan öğretmeni soruşturdu.

Soruşturmada tanık olarak yer alan 8 veli bu soruşturmaya ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ayrıca şikayet dilekçesi verdiler. Dilekçelerinde soruşturmayı yürüten müfettişlerin kendilerine baskı yaptığını, söylemedikleri şeyleri yazdığını, Serkan Bebek’i suçlamaları için yönlendirme yaptığını, sendikal faaliyeti de soruşturduklarını belirttiler.

Soruşturmanın sonunda öğretmen hakkında “okulda ÇEDES kapsamında faaliyet olmadığı halde varmış gibi bir algı yaratıldığı, öğrenci velilerini izinsiz biçimde okul dışında toplantıya çağırdığı, okul önünde 19 Mart 2024’te yapılan basın toplantısında açılan pankartla okul içinde tarikat varmış gibi gerçeğe aykırı algıya sebebiyet verdiği, okul ve veliler arasında huzursuzluklara neden olduğu…” gibi gerekçelerle kınama ve okul değiştirme cezası verildi. Serkan Bebek Mollafenari Şehit Sinan Yaylı İlkokulu’na gönderildi.

Serkan Bebek ise “Sendikal faaliyet yaptığım, laikliği savunduğum, ÇEDES projesinin psikolojik ve pedagojik zararlarını anlattığım için sürgün edildim. Bu karar benim için yok hükmündedir. Dost ve düşman bilsin ki mutlaka kazanacağız. Bu karara karşı sonuna kadar direneceğiz” açıklamasını yaptı. Yürütmenin durdurulması için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yönelik İdare Mahkemesi’ne dava açacağını, soruşturmayı yürüten müfettişlerin, görevi kötüye kullandıkları için suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Ayrıca 21 Ağustos’ta okulun önünde velilerle birlikte, 23 Ağustos’taysa Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapacağını duyurdu.

Bunlara da bakabilirsiniz

İEB Polonez Gıda ve CarrefourSa direnişlerini ziyaret etti

İşçi Emekçi Birliği, 16 Ağustos’ta Çatalca’da direnen Polonez Gıda işçilerini ve Esenyurt’ta direnen CarrefourSa depo  …

Bu meclisi terkedin!

Can Atalay’ın vekilliği için olağanüstü toplanan TBMM’de kan aktı. AKP’li vekiller, kürsüde konuşmakta olan TİP …

Rize-Fındıklı’da festival günleri

Fındıklı’da Viçe-fest Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali, 15 Ağustos günü başladı. Festivalin ilk günü Tahiroğlu …