Hapishanelerdeki baskılar sürüyor

Son dönemin saldırı biçimi ise tahliyeleri engellemek ve infazları yakmak olarak karşımıza çıkıyor. Tahliye olması gereken tutsaklar İdare ve Gözlem Heyetleri’nin raporlarıyla bırakılmıyor. Tutsakların itirazları ise reddediliyor. Keyfi gerekçelerle tutsaklara disiplin cezaları veriliyor. Kitap-dergi sınırlamaları, mektup sansürlemeleri, görüş kısıtlamaları artıyor.

İnfaz süresinin tamamlanmasına 74 gün kala, kanser hastası olduğu için tahliye edilen hasta tutsak Ali Yaşa tedavi gördüğü Finlandiya’da 12 Temmuz’da yaşamını yitirdi.

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde tutsak olan Ramazan Karataş’ın tahliyesi 3. kez ertelendi. 1993 yılında tutuklanan Karataş’a İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) “pişman olmama” ve “örgüte bağlılık” gerekçelerini tebliğ ederek 6 ay süreyle tahliyesini engelledi.

30 yıldır tutsak olan şair İlhan Çomak’ın tahliyesine saatler kala İGK kararı ile ertelendi. Çomak 9 yıldır Silivri Hapishanesi’nde kalıyordu.

Ahlat T Tipi Hapishanesi’nde kalan Naif İşçi’nin tahliyesi İGK tarafından 1 Ağustos’ta “pişmanlık göstermediği” gerekçesiyle 5. kez ertelendi.

Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Nevzat Akbulak’ın tahliyesi de yine aynı gerekçeyle 3. kez ertelendi. Akbulak’ın infazı 2023 yılında tamamlanmıştı.

İzmir 3 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishane’de kalan ve İHD’nin ağır hastalar listesinde yer alan 30 yıllık tutsak Cengiz Eker de, infaz süresi 2023’de dolmasına rağmen “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmedi.

Bolu F Tipi Hapishane’de kalan Salih Adam, 2023’te tahliye olması gerekirken İGK tarafından bırakılmadı. Bolu’da 20’ye yakın tutsağın bu durumda olduğu öğrenildi.

İzmir Şakran Hapishanesi’nde kalan 31 kadın tutsağa Kobane’nin yıldönümü olan 19 Temmuz’da Kürtçe müzik eşliğinde halay çektikleri, slogan atıp zılgıt çektikleri gerekçesiyle iletişim ve görüş yasağı cezaları verildi. Ceza verilenler arasında 32 yıldır tutsak olan Gülen Bilen de bulunuyor. Ailesi bu ceza yüzünden Bilen’in tahliyesinin ertelenmesinden endişe ediyor.

31 yıldır tutsak olan Ali Rıza Erdem Tekirdağ Yüksek Güvenlikli Hapishane’den, 30 yıllık tutsak Şükrü Akbaş Kocaeli 2 Nolu Hapishane’den tahliye oldu.

* * *

Ağır hasta tutsakların tedavileri engellenmeye devam ediyor. Serbest bırakılmaları bir yana, ilaçları verilmiyor, muayene olmak istediklerinde hastanelere gidemiyorlar. Kelepçeli muayene ve onursuz arama dayatması yüzünden hastalıklar artıyor.

İHD İzmir Şubesi yaptığı açıklamada, Metris R Tipi Hapishane’de kalan koah hastası Abdülkadir Kuday’ın hapishanede hastalığa yakalandığını belirtilerek tedavisinin dışarıda devam etmesini istedi. Ankara İHD, yüzde 96 engelli olan 75 yaşındaki tutsak Süleyman Sabri Mavi’nin derhal serbest bırakılmasını istedi. Batman Beşiri T Tipi’nde tutulan Mehmet Emin Çam’a ilaçlarının verilmediği açıklandı. 24 Mayıs’ta kalp krizi geçiren ve hastaneye kaldırılan Çam’ın anjiyo olduktan sonra 27 Mayıs’ta hapishaneye geri götürüldüğü, ömür boyu ilaç kullanmak zorunda olduğu halde ilaçlarının verilmediği öğrenildi.

İHD İstanbul Şubesi, Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde kalan hasta tutsak Şivekar Ataş’ın tahliyesini istedi. Ataş, 2 yıl ameliyat olmayı bekledikten sonra 8 ay önce ameliyat edilmişti. Açıklamada, Marmara hapishanelerinde Nisan ayında 365, Mayıs ayında 829, Haziran ayında 189 hak ihlali şikayetinin olduğu belirtildi.

Felçli olan Serdal Yıldırım ise 6 yıldır tutulduğu Metris R Tipi Hapishane’den tahliye edildi. 2009’da trafik kazası geçiren Yıldırım, “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen tahliye edilmemişti.

Erzincan T Tipi Hapishane’de kalan Serdar Kayhan ise kelepçeli muayene dayatması yüzünden hastaneye gidemediğini duyurdu.

Tutsakların tedavi süreçleri işkenceye dönüştürülüyor. Adli Tıp Kurumu’na rapor için gitmek isteyenlere, hastanelerde doktorlar “hapishanede kalmasına engel yoktur” belgeleri düzenliyorlar.

* * *

Açlık grevinde olan Rezzan Şengül ve Vedat Doğan için ÖHD, ÇHD, İHD ve TİHV 15 Ağustos’ta ortak açıklama yaptı. Kırşehir Hapishanesi’nden havalandırmanın olduğu bir hapishaneye sevk talebiyle açlık grevine başlayan tutsaklar, yüzlü günleri geride bıraktı. Açlık grevindekilerin ihtiyaçlarının karşılanması da istenirken, sevklerin bir an önce yapılması belirtildi. Tutsakların sağlık sorunlarının  her geçen gün ağırlaştığı vurgulandı.

Şırnak T Tipi Hapishanesi’nde tutsakların Kürtçe konuşmasının yasaklandığı avukatlar tarafından açıklandı. Keza yakınlarıyla sarılma, avukat görüşlerinde kağıt kalem bulundurma da yasaklar arasında. Bafra T Tipi hapishanesini ziyaret eden İHD ve ÖHD üyesi avukatlar, Kürtçe şiir yazdıkları için iki tutsağa hücre cezası verildiğini açıkladılar. Kocaeli Hapishanesi’nde tutsaklara, arama sırasında gardiyanların sözlü ve fiziki saldırıda bulunuldu. Avukatlar tarafından yapılan ziyaretin ardından, saldırılar ile ilgili suç duyurusu yapılacak. Tutsakların darp raporu istemleri doktorlar tarafından reddedildi.

Marmara Hapishanesi’nde Gezi Direnişi’nin yıldönümünde anma yapan 10 tutsağa disiplin cezası verildi. Tutsakların yaptığı itirazlar reddedildi. Çorlu Hapishanesi’ni ziyaret eden avukatlar, tutsakların ağırlaştırılmış müebbet alan tutsaklarla aynı koşullarda tutulduklarını açıkladılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

“MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası Girişimi” ilk toplantısını gerçekleştirdi

Ağır sömürü koşulları altında çalışmaya zorlanan mühendisler, sınıf mücadelesi içinde kendi örgütleriyle yer almak için …

Adana İHD’de Makbule Berktaş anısına toplantı yapıldı

İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Adana İHD’de Makbule Ana (Berktaş) anısına bir toplantı yapıldı. 13 Aralık’ta …

Suriye cezaevleri, Türkiye cezaevleri

Yandaş basında Suriye haberlerinin önemli bir kısmını Suriye cezaevleri oluşturuyor. Büyük bir “dehşet ve panik” …