Erzincan-İliç’te faaliyet yürüten Anagold Madencilik ve bünyesinde bulunan taşeron şirketler, işçi çıkarmaya devam ediyor.
İliç ilçesinde Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat günü meydana gelen siyanürlü toprak kayması sonucu 9 işçi hayatını kaybetmişti. Bu işçi katliamının üzerinden 6 ay geçmeden Anagold Madencilik bir açıklama yaparak Anagold’dan 400, taşeronu Çiftay’dan 1500 işçi çıkaracağını bildirdi. Firma, çıkarılacak işçileri Çalışma Bakanlığı’na bildirmiş, bakanlık da onay vermiş! Böylece Bakanlık, emperyalist tekelin işbirlikçisi olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
22 Ağostos’ta 187 işçinin işten çıkarılması üzerine, işçiler aileleri ile birlikte yol keserek Anagold Madencilik’in önünde eylem yaptılar. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan eylemciler, yetkililerinden muhatap bulamadıklarını söylediler. Eyleme katılan bir işçi eşi, “bizim meramızı aldılar, işçilerimizi de işten attılar; işe geri almıyorlarsa meramızdan da çıkıp gitsinler” diyor. Başka bir işçi ise, “ölen biz, çilesini çeken biz, sefasını süren onlar” diyerek tepkisini dile getiriyor.
Anagold, ABD menşeli uluslararası maden şirketi. Başta altın olmak üzere neredeyse dünyanın her yerinde maden faaliyeti yürütüyor. İliç’te de Çalık Holding ortaklığıyla, siyaset, bürokrasi, ticaret ağı oluşturmuş. Bir de yerelde geniş bir taşeron ağı bulunuyor. Anagold, İliç’e geldikten sonra AKP üzerinden Erzincan Spor Kulübü’ne yardımdan tutalım, onlarca taşeron şirket kurulmasına kadar her tarafı ahtapot gibi sarıyor.
10 bin nüfuslu İliç’te 2010’lardan sonra şirket patlaması yaşanıyor. Maden sahasında 36 daimi taşeron şirket bulunuyor. Bunların altında da “taşeronun taşeronu” şeklinde sipariş üzerine iş yapan 100’e yakın taşeron şirket daha var. Büyük taşeron şirketler birkaç ailenin elinde toplanmış durumda. Akrabaları buralarda işçilik yapıyor.
İliç’teki siyanürlü toprak kaymasından iki gün sonra AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Gürbüz, gazetecilerin sorusu üzerine “yeğenim de göçük altında” demişti. Belediye Başkanı, madene taşeronluk yapan bazı büyük şirketlerin sahibi. Keza AKP Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın taşeron şirketleri bulunuyor.
Anagold’un İliç’teki yerel ticari ve bürokratik ilişkileri saymakla bitmez. Ticaret, siyaset, bürokrasi ağını oluşturarak, önce köylülerin toprağını satın aldı ve onları madende işçi yaptı. Tıpkı Soma’da zeytinciliği öldürüp, küçük üreticileri madenci yaptıkları gibi. Soma’da yaşamını yitiren 301 maden işçisinin neredeyse hepsi, zeytin ağaçları kapitalistler tarafından yok edildiği için, madende çalışmak zorunda kalan köylülerdi. Anagold da köylüyü madende çalışmaya mecbur bıraktı, sömürdü, canını aldı; şimdi de işten çıkarıyor, aç ve açıkta bırakıyor.