Hopa’da Reşit Kibar’ın ardından “Yaşam Nöbeti” başladı

Çifte Köprü Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin çağrısıyla, 15 Eylül Pazar günü Cankurtaran’da “Yaşam Nöbeti”nde buluştuk. Halkevleri, Sol Parti, Dem Parti yanı sıra Proleter Devrimci Duruş okurlarının da katıldığı nöbet eyleminde kurum temsilcileri söz alarak sürece ilişkin değerlendirmeler yaptılar.

Eylemin saat 14.00-17.00 arası olacağı duyurulmuş olmasına rağmen, 13.00’dan itibaren kitle toplanmaya başlanmıştı Yaklaşık 150-200 toplandı. Konuşmalar Reşit’in hesabının sorulacağı ve rehin tutulan Dursun Ali Koyuncu, Mutlu Akyüz ve Yıllar Kibar’ın alınacağı üzerinde birleşiyordu.

Hopa’da bulunan kurumlar, hafta içinde belediye başkanlarının da katıldığı geniş bir toplantıyla ortak kararlar aldıklarını, yaşam nöbetini de bu kapsamda planladıklarını, bundan sonraki süreci bu şekilde kolektif biçimde öreceklerini bildirdiler. Hazırlanan imza kampanyasına orada imza atmak yerine, birer föy alarak herkesin bulunduğu yerde imza toplamasının daha doğru olacağı kabul gördü.

 

İmza metni şöyle:

“Cankurtaran’da 3 Eylül 2024 tarihinde köylünün ormanlarını savunanlara, orman kesimi yapanlar tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucunda 2 arkadaşımız yaralanmış, Reşit Kibar arkadaşımız hayatını kaybetmiştir.

Bizler Cankurtaran halkı, konuyla temas edenler, çevre yerleşkelerden gelen ilgililer ve tüm mücadelesi içinde olanlar olarak; aşağıda oluşturduğumuz taleplerimiz gerçekleşinceye kadar Cankurtaran mevkiindeki nöbetlerimiz devam edecektir.

Taleplerimiz:

*Cankurtaran orman alanı “REŞİT KİBAR ORMANI” ilan edilsin.

*Artvin’in doğa ve yaşam alanlarını talana açan tüm ruhsat ve projeler iptal edilsin.

*Tutuklanan arkadaşlarımız serbest bırakılsın.

*Reşit Kibar’ın ölümünden sorumlu olanlar yargılansın.”

 

Nöbete gecikmeli olarak gelen CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı cezaevi görüşüne girdiği için geciktiğini, Dursun Ali ve diğer tutuklu arkadaşların selamını getirdiğini söyledi. Çifte Köprü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Sol Parti ve Halkevleri adına konuşmalar yapıldı… Ayrıca Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Av. Haktan Özkan da sürece ilişkin düşüncelerini dile getirdiler…

Biz de söz aldık ve şunları söyledik:

“Proleter Devrimci Duruş okurları adına konuşuyoruz. Yakın zamanda Şavşat Emek ve Demokrasi Platformu kuruldu. Biz de aynı zamanda bu platformun bileşeniyiz. Burada dile getirilen talepler yerinde ve hepimizin ortaklaştığı talepler. Ancak bir farkla; bizler sadece Cankurtaran’da değil Şavşat’ta, Ardanuç’ta, Arhavi’de, Fındıklı’da ve ülkenin her yerindeki doğa mücadelesinde Reşit Kibar’ı bayrak yapmalıyız…  Her türden sömürüye karşı kazanmak için bu mücadelenin odağına devrimci dayanışmayı koymaktan başka yolumuz yoktur…” dedik.

Nöbet sonrası Çarşamba akşamı 18.00’da Hopa meydanda buluşmak üzere ayrıldık.

 

Yanımıza aldığımız imza föyünü, hemen ertesi sabah çoğaltıp imza toplamaya başladık. İmza kampanyalarının başarısı genel olarak toplanan imza sayısına endekslenir. Böyle olunca en kolay imza alınacak kesimlere yönelinir. Oysa imza kampanyasında amaç, imza metninde geçen konu üzerine kamuoyu oluşturmaktır. Yani metnin içeriğini geniş bir kesimin gündemine sokmak, tartıştırmaktır. Biz de ilk günden 150 kişiye yakın imza toplamış olduk. Üstelik imza metnini tartıştırdığımız, gündemine sunduğumuz kişi sayısı bunun belki de iki katıdır. İmza atan insanlar arasında tanıdığımız insanlar çoğunlukta iken, politik eğilimleri farklı insanların gündemine de taşıdık ve imzalarını da alabildik…

Artvin PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

12 Eylül ve devrimci tavır 

Bugüne dek 12 Eylül’ün gerçekleşme nedenleri olarak birçok faktör sıralandı. Başta ABD olmak üzere emperyalizmin …

Kartal’da yapılacak İşçi Emekçi Mitingi’ne çağrı

20 Ekim’de Kartal’da dördüncüsü düzenlenecek olan İşçi Emekçi Mitingi için, Eğitim-Sen 3 No.lu şubede 9 …

Narin’i katleden devlettir!

Narin’in bakışları saplandı yüreğimize… 8 yaşındaydı… Gözleri hayat dolu bir çocuğu anlatıyordu bize… Kaybolduktan 19 …