Hapishanelerden tabutlar çıkıyor! “İdare ve Gözlem Kurulları” kapatılsın!

Hapishanelerde hak ihlalleri, baskılar devam ediyor. Özellikle devrimci tutsakların yaşam hakkı, sağlığa erişim hakkı başta olmak üzere tahliyelerinin ya gerekçesiz ya da sudan gerekçelerle engelleniyor. Görüş ve iletişim yasağı, devrimci yayınlar başta olmak üzere, kitap ve gazetelerin verilmemesi uygulamaları sıradanlaştı.

Erzurum H Tipi Hapishanesi’nde tutsak olan 71 yaşındaki Abdülmelik Okyay tahliye olacağı gün kalp krizi geçirerek öldü. Okyay’ın tahliye tarihi 2 Eylül olmasına rağmen, Cezaevi İzleme Kurulu toplanmadığı için 13 Eylül’e kadar hapishanede tutuldu.

Metris R Tipi Hapishanesi’nde tutsak ağır hasta Abdülkadir Kuday, 2 Ekim’de yaşamını yitirdi. 2014’de tutuklanan Kuday, Tekirdağ T Tipi’ne sevk edilmişti. Kamuoyunun baskısı sonucu hastaneye götürülen Kuday’a 2021 yılında önce bel fıtığı teşhisi konmuş, ağrıların artması sonucu yapılan muayenede ALS hastası olduğu ortaya çıkmıştı. Ağır hasta tutsak listesinde bulunan Kuday felç olmuş ve 2021’den beri Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu hastanesinde tedavi görüyordu. Kuday için defalarca eylem yapılmasına rağmen serbest bırakılmamıştı.

Şırnak’ta 1993’te tutuklanan ve 2014 yılında ağır hastalıklarından kaynaklı tahliye olan Ali Ekber Oruç yaşamını yitirdi. Oruç’un hapishanede kaldığı dönemde serbest bırakılması için raporlar olmasına ve eylemler yapılmasına rağmen tahliyesi geciktirilmişti.

Tahliyesi keyfi kararlarla geciktirilen 31 yıllık tutsak Ali Şen (TKP(ML)) 3 Ekim’de tahliye edildi. Şen’in tahliyesi “pişman olmadığı” gerekçesiyle 12 ay ertelenmişti.

Karabük Hapishanesi’nde 2021’den beri siyasi tutsakların tahliyesi engelleniyor. 17 tutsağın infazının yakıldığı açıklandı. Karabük T Tipi’ni ziyaret eden heyetler, bu hukuksuzluğun son bulması ve tahliyelerin derhal yapılmasını istedi.

Eskişehir H Tipi Hapishanesi’nde tutuklu olan ve tahliye süresi üç yıl önce dolan Mehmet Paksoy da iyi halli olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmedi.

Elazığ Yüksek Güvenlikli 1 Nolu Hapishanesi’nde kalan tutsak Kenan Küçük’ün tahliyesi, “pişmanlık göstermediği” gerekçesiyle Gözlem Kurulu tarafından 6 ay ertelendi.

Tutsakların sağlık ve tedavi hakları da engelleniyor. Çıplak arama ya da kelepçe dayatmasından hastaneye dahi gidemiyorlar. Gittiklerinde ise, doktorların keyfi uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyorlar.

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde tutulan İsmail Tüzün, çıplak arama ve ağız içi aramadan dolayı hastaneye gidemedi. 21 yıldır hapishanede tutulan Tüzün, İHD’nin hasta tutsaklar listesinde bulunuyor. Tüzün’ün mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunuyor.

İzmir Şakran Hapishanesi’nde bulunan TKEP/L davası tutsağı Zuhal Sürücü ise hastanede tedavi sırasında jandarmanın kelepçe ile yatağa bağlamak istemesine karşı çıktığı için disiplin soruşturmasına uğradı. 1 Haziran’da Sürücü’ye savunması alınmadan 1 günlük hücre cezası verildi.

İHD’nin İstanbul, Şırnak ve İzmir’de yaptığı F Tipi ve hasta tutsakların serbest bırakılması talepli eylemleri, haftalık periyodlarla devam ediyor. Ayrıca 11 Ekim saat 12. 30’da İHD’nin tüm şube ve temsilciliklerinde mahpusların özgürlüğünü engelleyen, umut hakkını ortadan kaldıran “İdare ve Gözlem Kurulları”nın iptal edilmesi için açıklama yapıldı. IHD yaptığı açıklamayla 2021’den bu yana 501 tutsağın tahliyesinin Cezaevi Gözlem ve İdare kurulları tarafından engellendiğini belirtti. Bu tutsaklardan 105’inin hasta, 42’sini ağır hasta listesinde, 54’ünün müebbet hapis yatan tutsaklardan olduğu söylendi.

TAYAD’lı ailelerin, kuyu tipi hapishanelerin kapatılması talebi ile İstanbul’dan başlattıkları yürüyüş Ankara’da sona erdi. TAYAD’lılar yürüyüş sırasında saldırıya uğradılar, gözaltına alındılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

Muhalefetin artan sefaleti

Özgür Özel ve ekibi 2023 seçimlerinden sonra CHP’de “değişim” diyerek yönetime geldi. Yaklaşık bir yıldır …

Ekim Devrimi 107 Yaşında! YA BARBARLIK YA SOSYALİZM!

Ekim Devrimi, Çarlık Rusyası’nda kullanılan takvimle 25 Ekim 1917 tarihinde gerçekleşti. Batı’da kullanılan takvime göre …

KÜÇÜK DEV KADIN Makbule Berktaş

Makbule Ana’mızı, 31 Ekim 2021’de kaybettik. Yayınevimiz tarafından yakında baskıya girecek olan, onun hayatını ve …