Devrim Kartalı Remzi Basalak

Remzi Basalak 1

Remzi Basalak, 1963 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Az topraklı çiftçi bir ailenin çocuğuydu. İlkokulu Ceyhan’a bağlı Üçdut Köyü’nde okudu, ortaöğrenimini Adana’da tamamladı.

Lisede okurken yaz aylarında atölyelerde çalışmaya başladı. İhtilalci komünistlerle burada tanıştı. Sıkıyönetimin hüküm sürdüğü zorlu yıllarda örgütlü mücadeleye atıldı.

1981 yılında 17 yaşında iken gözaltına alındı, günlerce süren işkencelere direndi. Adana-Köprüköyü ve Antakya E Tipi Cezaevleri’nde faşist yaptırımlara karşı mücadelenin başını çekti. 1986 yılında tahliye sonrasında askere alınınca, firar etti. Örgütü yeniden toparlayan belli başlı kadrolardan oldu.

Bu faaliyetler sırasında 1988’de yeniden gözaltına alındı. İstanbul ve Adana’da yoğun işkencelerden geçti. İşkencecileri kendi inlerinde mahkum eden bir direniş destanı yazdı. Sağmalcılar ve Malatya Cezaevi’nde yaklaşık bir yıl tutuklu kaldı. Buralarda da direnişin başını çekti.

Cezaevinden çıktıktan sonra örgütün çeşitli birimlerinde görev aldı. Uzun süre baskı komitesinde çalıştı. Ölmeden önce Osman Yaşar Yoldaşcan Müfrezesi’nin komutanıydı. Adana’da bir kamulaştırma eylemi sonrasında yaralı yakalandı. O haldeyken polislerin üzerine yürüdü, önüne koyulan “teşhir masası”nı tekmeledi. Aynı günün akşamı işkencede katledildi.

16 yaşında genç bir işçi iken atıldığı devrim ve sosyalizm mücadelesini, 29 yaşında direnişin doruklarında tamamladı. Masaya inen tekmesiyle ölümsüzleşti…

Bunlara da bakabilirsiniz

Kartal’da işçi emekçi mitingi

İşçi ve emekçilere dönük siyasi-ekonomik saldırılara karşı, İşçi Emekçi Mitingi bileşenleri tarafından 20 Ekim 2024’te …

Adana’da Av. Şiar İşvanoğlu’na dönük faşist tehdit protesto edildi

Adana Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi Avukat Şiar İşvanoğlu 16 …

Ekim şehitleri için afişleme

Ekim ayında şehit düşen ihtilalciler için, merkezi yerlere ve emekçi semtlere afişler yapıldı.