Madenciler yeraltında eylemde

Ankara’da Çayırhan Termik Santrali’nde çalışan 500 madenci, kendilerini maden ocağına kapatarak eyleme başladı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası’na üye işçiler, çalıştıkları ocağın özelleştirilmesinin gündemde olduğunu, buna tepki için eyleme başladıklarını açıkladılar.

Sendika maden ocağında yeraltında 1.300, yer üstünde ise 800 işçinin çalıştığını, madenin özelleştirme ihalesine ilişkin şartnamede bu işçilerin durumuna ilişkin hiçbir maddenin olmadığını, bu nedenle ciddi bir işçi kıyımının gündemde olduğunu söylüyor.

İhale şartnamesinde işçilere ilişkin tek vurgu, lojmanların 4 ay içinde boşaltılmasına dönük olarak yapılmış. Lojmanlarda 800 işçi kalıyor ve bu işçiler özelleştirme sonrasında doğrudan çıkartılacaklar. Diğer taraftan, şartnamede işçilerin bu güne kadar kazanılmış haklarının ne olacağına ilişkin hiçbir belirleme yok. Kaç işçi işten çıkartılacak, kalanlar hangi koşullarda çalışmaya devam edecek, kazanılmış haklarının hangileri sürdürülecek gibi konular tam bir belirsizliğe bırakılmış. Özelleştirmeler sözkonusu olduğunda ilk önce “işçi maliyetlerini kısmak” gündeme geldiği için, işçilerin büyük zarar göreceği biliniyor.

İşçiler bir taraftan özelleştirmeyi durdurabilmek için mücadele ediyorlar. Diğer taraftan kazanılmış haklarını korumaya, kendi geleceklerini güvence altına almaya çalışıyorlar. Önce Tes-iş sendikası ile Türkiye Maden-iş sendikası birlikte bir miting düzenlediler. Bu yetmeyince maden işçileri yeraltına indiler.

 

Kamunun elindeki en önemli termik santral

Çayırhan Termik Santrali, 1978 yılında faaliyete başlayan bir kamu kurumu. 1996 yılında “yap-işlet” kapsamında Ciner Grubu’na ait Park Termik Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye devredilmiş. Ciner ile anlaşma sona erdiği için, Haziran 2020’de, yeniden kamuya bırakılmış; ancak Kasım 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile, santralin arazileri ve maden sahaları bir bütün olarak yeniden özelleştirme kapsamına alınmış.

Son 1,5 aydır, özelleştirme için ihale şartnamesi hazırlanmış ve süreç başlatılmış. Aralık 2024’te yapılacak ihale için 13 firmanın adı geçiyor. Yıllık 5 milyar kilowatt saat üretim yapan işletme, ülkenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor.

Kamunun elindeki en önemli termik santralin özelleştirilmesini engellemek için işçiler direniyor. Yerin altında, en ağır koşullarda çalışan işçiler, şimdi kendi geleceklerini ve kazanılmış haklarını güvence altına almak için mücadele ediyorlar.

Bunlara da bakabilirsiniz

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …

Ser verip sır vermeyen yiğit: İSMAİL GÖKHAN EDGE

İsmail Gökhan Edge, Diyarbakır işkencehanelerinde sır vermedi, ser verdi. O, 1953 yılında Eskişehir’de doğdu. İzmir …

Esenyurt ve Gazi’de kayyum protestoları

AKP’nin Esenyurt, Mardin, Batman ve Halfeti’ye dönük kayyum saldırısına dönük protestolar sürüyor. İstanbul Esenyurt’ta 16 …