Ağır sömürü koşulları altında çalışmaya zorlanan mühendisler, sınıf mücadelesi içinde kendi örgütleriyle yer almak için sendikalaşma çalışması başlattı. “Mühendissen” ismiyle başlayan sendikalaşma çabası içinde, ilk toplantı 12 Aralık günü gerçekleştirildi. Bu toplantıyı da kapsayacak biçimde, hazırladıkları iki metni paylaşıyoruz.
* * *
Mühendislerden Önemli Bir Adım: “MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası Girişimi” İlk Toplantısını Gerçekleştirdi.
Mühendislerin özlük haklarını savunmak için bir araya gelen “Mühendissen, Mühendislerin Sendikası Girişimi”, ilk toplantısını 11 Aralık 2024’te gerçekleştirdi. Toplantının Moderatörlüğünü Uçak Mühendisi Faruk Sevim, açılış konuşmasını Makina Mühendisi Bülent Öntaş gerçekleştirdi.
Hukukçu Dr.Murat Özveri’nin de katıldığı toplantıda özellikle mühendislerin işçi sınıfı içindeki konumu, sendikal örgütlenme modelleri ve sınıf mücadelesinin önemi gibi konular ele alındı.
MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası Girişiminin amacının; mühendislerin meslek onurunu korumak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için yeni bir örgütlenme modeli geliştirmek olduğu üzerinde duruldu. Toplantının açılış konuşması “Bugün bir araya gelmemiz, teknik elemanların artık kendi hakları için mücadele etmeleri gerektiğini gösteriyor. ‘Birlikte yürüyoruz’ sloganıyla çıktığımız bu yolda, yüzbinlerce mühendis için umut ışığı olmayı hedefliyoruz. Altı ay içinde girişimin temel yapısını oluşturup somut adımlar atacağız” sözleriyle başladı.
A.Mühendisler İşçi Sınıfının Bir Parçası
Toplantının önemli başlıklarından biri mühendislerin işçi sınıfı içindeki konumu oldu. Hukukçu Dr.Murat Özveri, mühendislerin çoğunlukla iş gücünü piyasada satarak geçindiğini ve hukuki statülerinin işçi olduğunu vurguladı. “Hangi mesleğe sahip olursanız olun, bir iş sözleşmesine bağlı çalışıyorsanız işçisinizdir. Hukuk, mühendisleri de iş yasası kapsamında değerlendiriyor” diyen Özveri, sendikal örgütlenmenin hakların korunmasındaki kritik rolüne dikkat çekti.
B.Sendikal Örgütlenmenin Önemi
Toplantıda, meslek sendikalarının avantajları ve sınırlılıkları üzerine de tartışmalar yapıldı. Özveri, meslek sendikalarının iş kolu ve iş yeri sendikalarıyla birlikte çalışması gerektiğini belirtti. “Tek boyutlu bir sendikal model yerine, sendika çeşitliliği önemlidir. İş kolu, iş yeri ve meslek sendikaları birlikte hareket ederek işçilerin haklarını daha etkili bir şekilde savunabilir” dedi.
Ancak bu konuda farklı görüşler de dile getirildi. Katılımcılar tarafından mühendislerin genellikle işveren temsilcisi konumunda olduğuna dikkat çekilerek, bu durumun sendikalaşma önünde engel oluşturup oluşturmadığını sorgulandı. Özveri ise “İşveren temsilcisi olarak değerlendirilen mühendisler genellikle toplu iş sözleşmeleri kapsamı dışında bırakılıyor. Ancak bu durum hukuki yollarla çözülebilir.” diyerek kapsam dışı bırakılan mühendislerin dava açabileceğini ifade etti.
C.Mühendislerin Sendikalaşma Oranları Neden Düşük?
Toplantıda mühendislerin sendikalaşma oranlarının düşüklüğü de gündeme geldi. Bir katılımcı, “Mühendislerin sendikalaşma oranı çok düşük. İşçiler, mühendislerle aynı sendikaya üye olmak istemeyebiliyor ve mühendisler de işçi sendikalarına mesafeli duruyor” dedi. Bu durumu avantaja çevirmenin yollarının tartışılması gerektiğini vurgulayan katılımcı, “Bu girişim, mühendislerin sendikal mücadeleye katılımını artırabilir” diye konuştu.
D.Yeni Bir Örgütlenme Modeli Gerekliliği
TMMOB’un kuruluş amacı ve çalışma ilkelerinin sendikalardan farklı olduğunu belirten katılımcılar, mühendislerin sorunlarını çözmek için dayanışma içinde ve birbirinden farklı örgütlenme modellerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. “Kapitalizm artık başka bir noktada.
Beyaz yakalıları işveren haline getirerek onları daha da yalnızlaştırıyor. Kölelik başka bir boyuta geldi. Bu yüzden yeni sendikal modeller üzerinde düşünmeliyiz” denildi.
Ayrıca merkezi olmayan bir sendika modelinin mümkün olup olmadığını gündeme getirilerek, “Dört duvara ihtiyacımız yok. Dijitalleşen dünyada farklı örgütlenme biçimleri deneyebiliriz” denildi.
E.Dayanışma ve Sınıfsal Bilinç Vurgusu
Toplantının sonunda mühendislerin sınıfsal bilincinin artırılmasının önemine dikkat çekildi. “Mühendisler, işçi sınıfının bir parçası olduklarını anlamakta güçlük çekiyor. Onlara sınıfsal farkındalık kazandırmamız gerekiyor” denilirken, genç mühendislerin ağır çalışma şartları altında ezildiği belirtilerek dayanışma ruhunun güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
F.”Yolumuzdan Dönmeyeceğiz. BİRLİKTE YÜRÜYORUZ”
Toplantı “Mühendisler artık kendi sözlerini söylemeli ve haklarını almalıdır. Mühendislerin Sendikası Girişimi’ni bir gereklilik olarak görüyoruz. Amacımız, örgütlenemeyen mühendisleri harekete geçirmektir. Yolumuza devam edeceğiz. BİRLİKTE YÜRÜYORUZ” sözleriyle sonlandırıldı.
Mühendissen Girişimi, teknik elemanların hakları için mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülüyor. MÜHENDİSSEN altı aylık hedef doğrultusunda örgütlenme çalışmalarını hızlandırmayı ve kuruluşunu tamamlamayı planlıyor.
MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası Girişimi Bülteni, 12.12.2024
* * *
Bizler,
MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası Girişimine Emek Verenler, DİYORUZ Kİ;
- EMEK EN YÜCE DEĞERDİR.
- Mühendislerin işçi sınıfının parçası olduğunun bilinciyle yola çıkıyoruz. İş-ücret ilişkisi içinde bulunan tüm mühendisler işçidir.
- Ülkemizdeki mühendislerin büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında çalışmaktadır. İşsizliğe, güvencesizliğe, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın değersizleşmesine, düşük ücretlere dair ortak sorunlar yaşadığımız tüm emekçilerle sınıfsal temelde birlikte olacağız.
- Yaşamın her alanında mücadele ederek, örgütlenerek sorunlarımızı çözebiliriz ve taleplerimizi gerçekleştirebiliriz.
- Mühendislik emek gücü, diğer emek güçlerini etkileyen işsizleşme, değersizleşme süreçlerinden aynı oranda etkilenmektedir. Artık mühendisler de bunun farkında olduklarını ortaya koyarak mücadelelerini sürdürmelidir.
- İşsiz mühendisler, emekçi mühendislerin ayrılmaz bir parçasıdır. İşsiz mühendislerin her türlü sorunuyla ilgileneceğiz, birlikte mücadele edeceğiz.
- Mühendisler, neredeyse ülkemizde ortalama ücret halini alan asgari ücret ve biraz üstünde ücretlerle çalıştırılmakta, bazen de asgari ücretin bile altında ücretler teklif edilmektedir. Mühendis Asgari Ücretinin tespit edilmesi, tüm işyerlerinde uygulanması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
- MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası; demokratik, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütü olarak mühendislerin sınıfsal örgütlenmesinde önemli rol oynayacaktır.
- Sınıf dayanışmasının gereklerini yerine getirmek ve bu amaçla işçilerin ulusal ve uluslararası düzeyde sendikaları ile güç ve eylem birliği yapmak temel amaçlarımızdan olacaktır.
- Çalışma hakkı ve iş güvencesinin yaşama geçirilmesi, sendikal hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi, tüm emekçilere toplu sözleşmeli, grevli sendikalaşma hakkının tanınması, grev hakkının önündeki tüm engellerin ve çalışanlara yönelik tüm baskı ve sınırlamaların kaldırılması için mücadele edeceğiz.
- Emekçilerin ekonomik, siyasal, kültürel, sosyal sorunları ve sendikal çalışmalarla ilgili konularda kamuoyunu aydınlatmak amacı ile etkinlikler gerçekleştirecek ve toplantılar düzenleyeceğiz.
- Dil, ırk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep farkı gözetmeksizin mühendisler arasında birlik ve dayanışmayı geliştireceğiz.
- Kadın mühendislerin emek mücadelesinde omuz omuza yerimizi alacağız.
- İşyerlerindeki mobing, taciz ve işten çıkarmalar vb. başta olmak üzere her türden baskıya karşı sesimizi yükselteceğiz ve mühendislerle dayanışma halinde birlikte mücadele edeceğiz.
- Mühendislik mesleği ile ilgili yapılacak yasal düzenlemeleri takip edeceğiz ve mesleğimizi ilgilendiren tüm konularda çalışmalar yaparak gerekli girişimlerde bulunacağız.
MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası, Temel Metinler_1/09.12.2024 –