Daha kitlesel, yaygın ve militan…

İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan eylemler, ikinci gününde daha kitlesel, yaygın ve militan biçimlerle devam etti. Türkiye’nin birçok ilinde kitleler sokağa dökülürken, özellikle üniversite öğrencilerinin eylemleri çatışmalı geçti.

İstanbul’da Saraçhane’de 20 Mart’taki toplanma bir gün öncesine göre daha kalabalık oldu. Üniversite öğrencileri kendi okullarında yaptıkları eylemlerden sonra Saraçhane Meydanı’na geldiler. İlk gün ortalarda görünmeyen polis, kitlenin kararlılığı ve öfkesini gördükten sonra hem Fatih’e hem de Taksim’e açılan yollara tomalarla, çevik kuvvet polisleriyle barikat kurdu. Barikat defalarca zorlandı. “Her yer Taksim her yer direniş”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirmiz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Hırsız, katil AKP”, “Hükümet istifa”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarıyla yüklenilen barikatta polis kitleye gaz sıktı. Proleter Devrimci Duruş, ESP, SEP, Mücadele Birliği, İGD flamaları ve dövizleriyle eylemde yerlerini aldılar ve barikatı zorladılar. Özellikle öğrencilerin barikata yüklenme konusundaki ısrarı devam etti. Bir yandan da CHP yöneticileri ses aracından kitleye nutuklar çekti. Polis müdahalesi sırasında kitle kürsüdekileri yuhaladı.

Ankara’da kitleler birçok koldan Birinci Meclis önüne yürüdüler. Polisin müdahalelerine rağmen Meclis önünde eylem yapıldı. ODTÜ’de buluşan üniversite öğrencileri de Kızılay’a yürümek istedi. Üniversite kapısına barikat kuran polis öğrencilere tomalar, gaz bombalarıyla saldırdı. Buna karşı öğrenciler barikatlar kurdu ve polisle çatıştı.

İzmir’de toplanan kitle ise AKP il binasına yürüdü. AKP İl binası önündeki polis bariyerlerini yıkan kitle, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Hükümet istifa”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarını attı.

Adana’da binlerce kişi, Duygu Cafe’nin önünü trafiğe keserek sloganlarla yürüdü. Keza Trabzon, Rize, Çorum gibi pek çok il ve ilçede gösteriler gerçekleşti.

Direnişin ikinci günü, eylemler tüm ülkeye yayılmaya başladı. Üniversite öğrencileri başta olmak üzere halkın tepkisi giderek büyüyor. ODTÜ’lü öğrenciler Cuma günü için “boykot” kararı aldı. Direniş, boykot, grev ve gösterilerle daha da büyüyecek görünüyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

Şişli Belediye işçileri tutuklamalara, kayyuma karşı ve alacakları için eylem yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve diğer belediye çalışanlarının tutuklanmasının …

Kayyum atanan Şişli Belediyesi önünde miting

Saraçhane mitinglerinin bitmesinin ardından, CHP her hafta sonu bir ilde, her Çarşamba İstanbul’un bir ilçesinde …

İstanbul’da tutsak öğrencilerle dayanışma konseri

19 Mart’tan sonra başlayan eylemlerde öne çıkan öğrenci gençliğin eylemleri sürüyor. Öğrenciler boykot çağrıları yapıyor; …