19 Mart’ın 1. ayında, üniversiteliler yeniden Beyazıt’ta

Bugün 19 Nisan, eylemlerin başlamasının üzerinden 1 ay geçti. Üniversiteliler 19 Mart günü yaptıkları gibi bugün de Beyazıt Meydanı’ndan Saraçhane’ye yürüyecek.

Saat 17.00’a çağrı yapıldı. Yapılan çağrı metninde sadece 9 üniversitenin imzası var ve bunların içinde İstanbul Üniversitesi bile bulunmuyor. Bu durum üniversite öğrencilerinin henüz merkezi bir örgütlülüğe kavuşamadığının göstergesi olarak birleşik mücadelenin gerekliliğini yakıcı şekilde ortaya koyuyor.

Saatler 17.00’i gösterdiğinde 150 kişilik bir öğrenci grubu alandaydı. Polis, bir hafta önce Beşiktaş’ta halk tarafından ablukaya alındığını hatırlamış olsa gerek önce Beyazıt Meydanı’nın bütün girişlerini kapattı, daha sonra öğrenciler ablukaya alındı. Meydanın dışında birikmeye başlayan Boğaziçi öğrencileri “Öğrenciye Kalkan Eller Kırılsın” diyerek direndi ve “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Yaşasın Öğrenci Dayanışması” sloganlarıyla bu ablukayı da dağıtarak alana giriş yaptı. Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinin de alana girişi benzer şekilde olacaktı.

Birçok öğrenci ilk kez eylemlere katılıyor, devletle doğrudan yüz yüze geliyor ve onun faşist yüzünü tanıyor. “Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük” diyerek keyfi şekilde tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep ediyor, “Hatay’da Depremde Neredeydiniz” “Bolu’da Yangında Neredeydiniz” sloganlarıyla devletin ikiyüzlülüğünü teşhir ediyorlar. Devrimci mirasına denk düşecek şekilde Beyazıt Meydanı “Faşizme Karşı Omuz Omuza” ve Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” sloganlarıyla inliyor. Önceki eylemlerde de olduğu gibi gençlik Gezi Direnişine atıfta bulunarak “Gezide Düşene Dövüşene Bin Selam”, “Ali İsmail Kavgamızda Yaşıyor”, “Berkin Elvan On Beşinde Bir Fidan” sloganlarıyla Gezi direnişini, Gezi şehitlerini sahipleniyor ve yeni Gezilerin habercisi olduklarını müjdeliyorlar.

Dakikalar ilerledikçe kitle büyüyor, kol kola giriyor ve polis ablukasını genişlemeye zorluyor. Alanın büyüklüğünden kaynaklı polis toparlanmakta zorlanıyor ve üstünlük öğrencilerin eline geçiyor. Barikatlar zorlanıp aşılabilecekken eylem komitesi atıl kalıyor ve yürüyüş çağrısı basın açıklamasına dönüşüyor. Levent ve Şişli eylemlerinde olduğu gibi eylem komitesine olan eleştiriler artıyor ve devrimci öncülüğe ihtiyaç daha da belirgin hale geliyor.

Basın açıklamasında ise 21 Nisan’da Genel Boykota çağrı yapıldı ve talepler şu şekilde sıralandı:

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve siyasi tutsakların serbest bırakılması, haklarındaki davaların düşürülmesi.
  • Kayyum atanan belediyelerin seçilmiş başkanlarına iadesi.
  • Eylem hakkını engelleyen, işkence ve orantısız şiddet uygulayan polis memurları ile emirleri veren başta İstanbul, Ankara Valileri olmak üzere görevden alınması.
  • Eyleme katıldıkları gerekçesi ile gözaltına alınanların serbest bırakılması, haklarında soruşturma açılmayacağına dair güvence verilmesi. Taksim, Saraçhane, ODTÜ, Kızılay, Çağlayan gibi alanlardaki polis ablukaların kaldırılması ve ifade özgürlüğündeki tüm baskıların son bulması.
  • YÖK’ün aldığı diploma kararlarının iptali, özgür ve özerk üniversite taleplerinin kabul edilmesi.
  • Lise öğrencilerine uygulanan baskının kaldırılması, sürgüne gönderilen öğretmenlerin eski görevlerine iade edilmesi.
  • Samandağ’daki vatandaşların arazilerinin geri verilmesi, yaşadıkları haksızlıklar konusunda soruşturmanın başlatılması.
  • HÜDA PAR’ın 18 Nisan tarihinde verdiği kanun teklifinin geri çekilmesi.
  • Rant ve talan için başlatılan Kanal İstanbul projesinden vazgeçilmesi.

Bu eylemi öncekilerden ayıran nokta ise, Üniversite Öğrencileri kendi kurtuluşlarını işçi sınıfının kurtuluşunda görüyor. “İşçi Gençlik El Ele, Genel Greve”, “Genel Grev, Genel Direniş” sloganlarını her geçen gün daha da kitleselleştirerek, sendikaları Genel Greve çağırıyor. Bir başka ifadeyle Genel Direniş (yine) Genel Grevini arıyor. Üniversite öğrencileri kavgamızın günü olan 1 Mayıs’ı sahipleniyor ve “1 Mayıs Alanı Taksim Meydanı”, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” diyerek “İcazetli 1 Mayıs”lara karşı Taksim Meydanı’nı işaret ediyorlar.

Eyleme katılan Proleter Devrimci Gençlik de 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran kuşlamalar yaptı.

İstanbul PDG

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürt Ulusal Konferansı ve Suriye’de federal sistem önerisi

Kürt Ulusal Konferansı 26 Nisan’da Suriye’nin Kürt Bölgesi Rojava’nın Kamışlı kentinde gerçekleşti. 2012 yılından bu …

Beyazıt’ta miting yapıldı

CHP İstanbul mitinglerinden bir yenisini 7 Mayıs’ta Beyazıt’ta yaptı. 20.30’da başlayan miting öncesinde üniversite öğrencileri …

“1 Mayıs Taksim’dir” diyenler kazandı

“Direnişin gücüyle 1 Mayıs’ta Taksim’e” sloganıyla 1 Mayıs faaliyetlerimize Nisan ayının ilk günlerinde başladık. İstanbul’un …