“Merhabalar
Ben direnişin içinde olan biriyim. Herşeye gelen yüzde 50 zam bizi bezdirmişti. Bize yapılan zam sadece yüzde 11 ve bu kabul edilemez bir zamdı. Biz de pazartesi günü direnişe başladık. Trendyol bugün13.40’ta yüzde 38.8 zam yapacağını açıkladı, ayıplarını da ‘yanlış anlaşılma’ diyerek kapatmaya çalıştılar. Bizim beklentimiz yüzde 50 iken, şimdi yüzde 38.8’e razı olduk. Ama en azından yaptığımız direnişe değdi; sesizim duyuldu. Biz de az da olsa hakkımızı aldık, onlara da güzel bir ders olduğunu düşünüyoruz. Milyonlar duydu ve çok büyük tepkiler aldık müşteriler tarafından. Bizim anlattıklarımız sonrasında Trendyol uygulamasını müşteriler tekrar telefona yüklediler. Bu önemli bir kazanım oldu. Teşekkürler ilginiz için.”
Yukarıdaki sözler, Trendyol’da direnen ve kazanan kuryelerden birine ait. Trendyol, internetten satılan malların teslimi için işçi çalıştırmıyor; çok daha ağır sömürü koşulları getiren bir sistem oluşturmuş durumda. Buna göre,”esnaf kurye” adı verilen bir statü belirlenmiş. Kuryeler kendi şirketlerini kuruyor ve Trendyol ile sözleşme yapıyorlar. Haftalık ve günlük kotaları da olan aylık bir paket miktarı belirleniyor. Fazladan teslimat yapıldığında, paket başı olarak ayrıca ücret belirleniyor. Sistem, esnaf kuryelere büyük karlar vaadediyor; oysa araç masrafı, yakıt giderleri, Bağ-Kur, motorlu taşıtlar vergisi, kasko, sigorta, muhasebe ve şirket giderleri, varsa şoför giderleri biraraya geldiğinde, kuryelerin eline geçen para çok az oluyor. Bu durumda, kuryeler insanüstü bir çalışma yürütmek zorunda kalıyorlar, ancak bu bile yeterli olmuyor. Üstelik esnaf kuryeler, araçlarını kendileri sağlamak zorundalar. Bu nedenle hemen hepsi, uzun vadeli araç kredi borçlarının altında da bunalmaktadır.
Şartlar bu kadar ağırken Trendyol, 24 Ocak günü hem aylık ödemeye hem de paket ücretlerine yüzde 11 zam yapacağını açıkladı. Akaryakıt başta olmak üzere giderleri fahiş düzeyde artmış olan kuryeler ise, enflasyonun bile altında kalan bu zamma tepki gösterdiler. Kuryeler bir taraftan müşterilere çağrı yaparak siparişleri durdurmalarını istediler. Bir taraftan da ülkenin dört bir yanında iş bırakarak eylem gerçekleştirdiler. İstanbul’da da araçlarıyla Bağdat Caddesinde konvoy oluşturdular, Yenikapı meydanında protesto eylemi yaptılar.
Bu direnişin sonucunda, 26 Ocak günü yüzde 38,8 zam alarak kazandıklarını duyurdular.