Migros işçisi direndi, kazandı

Migros Esenyurt Depo işçileri, 17 günlük direnişin ardından mücadeleyi kazandı. DGD-SEN yaptığı açıklamada, ücret artışı ve prim konularında patronla anlaşma sağlandığını, atılan işçilerin de geri alındığını duyurdu.

İşçiler, 3 Şubat günü zam talebiyle eylem başlatmışlardı. Talepleri son derece insaniydi: Saat ücretine 4 TL zam yapılması; primlerin sabit olarak maaşa yansıtılması ve işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerinin alınması.

8 Şubat günü depoda bekleyen işçiler, polis saldırısına maruz kaldı ve 150 işçi gözaltına alındı. Ardından Migros patronu Tuncay Özilhan, 9 Şubat günü DGD-SEN (Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası) üyesi 257 işçiyi işten çıkartarak direnişi bitirmeye çalıştı. İşçiler ise TÜSİAD’ın önünü (Tuncay Özilhan bir dönem TÜSİAD başkanlığı yapmıştı) ve Özilhan’ın evinin önünü eylem yerine çevirdiler. 14 Şubat’ta Beyoğlu’nda bulunan TÜSİAD binasının önünde yaptıkları eylemde, TÜSİAD’ın hazırladığı “Geleceği inşa” raporunu yaktılar ve “Gelecek için bize biçilen rol, köleliktir” dediler.

18 Şubat’ta ise Özilhan’ın evinin önünde eylem yaptılar. Burada yaşanan polis saldırısı, kelepçelenerek gözaltına alınan bir işçinin fotoğrafı ile hafızalara kazındı. Büyük tepki alan işçilerin kelepçelenerek gözaltına alınmasının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ve Emniyet’ten “araştırıyoruz”, “soruşturuyoruz”, “işçilerin şikayetlerini dikkate alacağız”, “hiçbir işçiyi mağdur etmeyeceğiz” türü açıklamalar yapıldı. Yükselen tepkileri bastırmak için bu açıklamaları yapmak zorunda kaldılar.

Hava işçiden yana dönünce, üstelik gözaltıların ardından Migros işçileri 21 Şubat günü yeniden Özilhan’ın villasının önüne gideceğini duyurunca, direnişin de tepkilerin de daha fazla büyümesini istemeyen patron Özilhan ve Erdoğan yönetimi, işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. Müzisyen ve Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent’in de devreye girmesi, çözümü kolaylaştırdı.

Türkiye’deki en büyük süpermarket zincirlerinden biri olan Migros, 2015  yılından bu yana Tuncay Özilhan’a ait olan Anadolu Grubu bünyesinde bulunuyor. Anadolu Efes, Anadolu Isuzu, Coca Cola gibi önemli şirketleri bünyesinde barındıran Anadolu Grubu, özellikle pandemi döneminde büyük kar patlaması gerçekleştirdi. Mesela Migros’un şirket değeri 2020 yılında yüzde 75’in üzerinde artış gösterdi. Bu servet büyümesi, pandemi döneminde yoğunlaşan işçi sömürüsü üzerinden gerçekleşmişti. Ancak işçiler, bu dönemde daha da yoksullaştılar, bazıları Kod 29 adı verilen “ahlaksız” bir saldırı ile işten atıldılar.

Migros Esenyurt Depo işçileri 17 günlük direnişin ardından kazandılar ve işçi sınıfına kazanmanın yolunu gösterdiler.

Bunlara da bakabilirsiniz

Yumuşama, normalleşme, çözüm derken… Yine kayyum saldırısı

Bahçeli’nin 1 Ekim’de yeni yasama yılının açılışında, DEM Parti milletvekilleriyle tokalaşması ile başladı her şey… …

Hapishanelerdeki hak ihlalleri

Ekim ve Kasım aylarında hapishanelerdeki hak ihlalleri sürüyor. Bir yandan yeni tutuklamalarla hapishanedeki siyasi tutsakların …

Genel-iş ve işbirlikçi sendikaların durumu: KAZANMANIN YOLU

Genel-iş sendikasının örgütlü olduğu CHP’li belediyelerde İstanbul başta olmak üzere peşpeşe grevler yaşandı. Fakat Genel-iş …