Türk edebiyatının önemli şairlerinden Gülten Akın, 4 Kasım 2015 tarihinde yaşamını yitirdi. 1950’lerden bu yana şiir yazan Gülten Akın Cankoçak, 70’lerden itibaren toplumsal sorunları konu alan şiirler yazmaya başladı. Ayrıca kısa oyunlar da yazdı. Buralarda kendisinin de söylediği gibi; “ezilenleri, çocukları, kadınları, ekmek parası için göçmek zorunda kalıp yolda telef olanları” anlattı.
Şiirleri bir çok dile çevrildi Gülten Akın’ın. Ve kırktan fazla şiiri de bestelendi. Bunlardan biri Erdal Eren için yazdığı “Büyü” şiiridir. Grup Yorum tarafından seslendirilen bu şiirinde 17 yaşında asılan Erdal’a atfen “Büyüyüp de 17’ine geldiğinde baban sana idamlar alacak” demişti. İlerleyen yaşına rağmen sürekli üretti. Geçtiğimiz aylarda “Beni Sorarsan” adlı bir şiir kitabı daha yayınlandı.
Şiirlerinin kaynağını halktan almaya çaba gösterdi. “Halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak” diye açıkladı bu çabasını. Ve kitapları birçok ödüle layık görüldü.
Gülten Akın sadece yazdıklarıyla da yetinmedi. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı. Başta şiirleri olmak üzere tüm ürettikleriyle yaşamaya devam edecek…
“Küçük küçücük bir kızken / Unutacak mısın yüreğim
Bir kurdele bir pabuç yüzünden / Unutacak mısın yüreğim
Şimdi de onulmaz korkundur / Evde ekmeğin tükenmesi
Un biter, ekmek biter, gelsin ödünçler / Unutacak mısın yüreğim
Başın dönerdi sabahları / Her atılan bomba bir parça / Yiyecek alır giderdi
İkinci Dünya Savaşı sırtından geçti / Unutacak mısın yüreğim
Bir çokları kahraman oldular ) Büyük oldu adları
Kara binitleri sırtında geçti / Unutacak mısın yüreğim
Şimdi çocukları doyurup giydirdikçe / Parklara, çarşılara götürdüğünde
Kendini, kendi çocukluğunu / Unutacak mısın yüreğim
Dünya uçurtmayla balonken / Kırmızı ve mavi tayfın bütün renkleri
Sana zehir zindan edenleri / Bağışlayacak mısın yüreğim”