20 Temmuz 2015’te Urfa-Suruç’ta Amara Kültür Merkezi önünde gerçekleşen bombalı saldırının yıldönümünde anmalar yapıldı. Rojava’ya yardım götürmek üzere Suruç’ta toplanan SGDF’li gençler, devlet destekli IŞİD’in canlı bomba saldırısına maruz kalmış, gençlerden 33’ü yaşamını yitirmişti. Saldırının yıldönümünde İstanbul, İzmir ve Ankara’da, gençlik örgütlerinin düzenlediği anmalara polis saldırdı. Adana, Dersim, Amed, Urfa Suruç, Mersin, Artvin’de anmalar yapılarak katliamın sorumlularından hesap sorulacağı vurgulandı.
İstanbul’da anmanın yapıldığı Kadıköy’de, kaymakamlık yasağının ardından sokaklar polis ablukasına alındı. Buna rağmen yüzlerce kişi Halitağa Caddesi’nde toplandı ve katledilen 33 devrimciyi andı. Polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Bu eylemin ardından Gençlik Örgütleri Ayrılıkçeşmesi’nden Kadıköy Rıhtım’a kadar sloganlarla yürüdü. “Suruç’u unutma, unutturma”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı eyleme, polis yeniden saldırdı ve öğrencileri gözaltına aldı. Akşamın ilerleyen saatlerine kadar gençlik örgütleri Kadıköy sokaklarında parça parça eylemler yaptı. Yaşanan polis saldırısında 167 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlara otobüslerde ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde işkence yapıldı. Bu işkenceye tepki gösteren ve gözaltına alınanları savunmak için giden avukatlar da polis saldırısıyla bina dışına çıkarıldı. Gözaltına alınanlardan 33’ü mahkemeye sevk edildi. Tutuklama istenen 4 gençten 2’si tutuklandı ve cezaevine gönderildi.
Ayrıca 18 Temmuz günü Suruç eylemine çağrı yapmak için Kadıköy’de bildiri dağıtımı yapmak isteyen gençlik örgütlerine polis saldırdı ve 46 genç gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 6’sı tutuklanarak cezaevine götürüldü.
Polisin yoğun tedbirlerine ve saldırılarına rağmen başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde Suruç katliamının lanetlenmesi, Suruç’un unutulmadığını ve er-geç hesap sorulacağını gösterdi. Ailelerin, gençlerin, devrimci-demokrat kesimlerin Suruç’un yıldönümünde sokaklara çıkması ve polis saldırılarına direnmesi, umudu ve direnci büyütmesi bakımından önemliydi.