Adana’da halk arasında “Mavi” ya da “Turuncu Can”lar olarak bilinen özel halk otobüslerinde, 65 yaş üstü emeklilerin kullandığı otobüs kartları ile ilgili çok uzun süredir sorunlar yaşanıyordu. Özel Halk otobüslerinde soför olarak çalışan veya kendi otobüsünde şoförlük yapanlar, 65 yaş üstü kart kullanan insanları aşağılıyor, horluyorlar. Ak saçlı birini görür görmez otobüse almıyorlar, ya da kazara aldıklarını ineceği yerde indirmiyor, ani fren yaparak düşürmeye çalışıyorlar. Kimi zaman da ücret ödemeye zorluyorlar. Daha kötüsü, onlara asalak muamelesi yaparak hakaret ediyorlar.
Birçok serbest kartlının korkudan kartı kullanmayıp, para ödemek zorunda kalmasına yol açan bu davranışlar, mazota yapılan zamlardan sonra tacize kadar vardı; hatta şiddet kullanan şoförler oldu. Üstelik bunların bir kısmı uyuşturucu da kullandığı için, durum son derece vahim hale geldi.
Bu sorun için daha önceki başvurulara, belediyeden sorunun Temmuz ayında çözüleceği yanıtı alınmış, Kent Konseyi, sendika ve dernekler, bir basın açıklaması ile bunu kamuoyuna duyurmuştu. Fakat sorun hem çözülmedi hem de daha fazla derinleşti.
Son olarak, emekli öğretmen Ülkü Şengül’ün başına gelenler bardağı taşıran damla oldu. Ülkü Öğretmen, Turgut Özal bulvarında bindiği 8 A otobüsünde kartını basıp en ön sırada oturdu. Sonraki duraklarda binen 65 yaş üstü bir kadından şoförün para vermesi için uyardığını duydu. Kadın ineceği durağa geldiğinde şoförün her iki kapıyı kapatarak kadının inmesine izin vermediğine ve kadına bağırdığına tanık oldu. Ülkü Öğretmen ve otobüsteki bazı yolcular, bu haksız uygulamaya karşı çıktılar. Uyarmalarına rağmen şoför durmadı. Sonraki durakta binenler olduğu için durmak zorunda kalınca, şoföre itiraz eden yolcular plaka okumak için aşağı indiler, ama şoför bu sefer de kapıları kapatıp onları otobüse almadı. Olayı tespit için Ülkü Öğretmen’in fotoğraf çektiğini gören şoför, pişkince “senin resmini internette paylaşacağım” diyerek tehditler savurdu. İnmesi gereken Sular durağında durmadığı gibi, arabayı sarsıp ani fren yaptı. Çantası, eşyalarıyla birlikte otobüsün içinde düşünen Ülkü Öğretmen, trafik polisini arayarak yer bildirdi, ama karakola başvurması gerektiği söylendi. Büyük Postane Durağında zorlukla inebildi. Şoför ise hızla hareket edip adeta kaçıp gitti.
Karakola giden Ülkü Öğretmen, şoförün açık görüntülerine rağmen plaka istemiyle karşılaştı. Keza Belediye’ye yaptığı şikayete de “işlem yapmamız için plaka gerek” yanıtını aldı. Bunun üzerine durumu kitle örgütlerine ve sendikalara anlattı.
Ülkü Öğretmen’in durumunu duyan devrimci, demokrat kişi ve kurumlar tepki göstermek gerektiğinde birleşti. Kitle örgütleri ve emekli sendikaları, Adana Kent Konseyi İleri Yaş ve Emekliler Meclisi’nde bir araya geldiler. Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Temsilciliği, Tüm Emeklilerin Sendikası Adana Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği Yaşlı Hakları Komisyonu, Emekli Subaylar Derneği, Çukurova Engelliler Derneği, Kent Konseyi ve TİP, Ülkü öğretmen ile birlikte 8 Eylül 2023 tarihinde toplanıp çözüm önerilerini konuştular.
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hüseyin Kara, sözkonusu şoförün arabasının 15 gün bağlandığını bildirdi. Arabayı bulmak için olayın olduğu yer, saat ve hangi hat olduğunu bildirmenin yeterli olduğunu, Kent Konseyi’nden aldıkları bilgi ile arabayı bulduklarını belirtti. Ayrıca Özel Halk otobüslerine belediyenin verdiği ödeneği artırma yönünde kararları olduğunu açıkladı. (Özel Halk otobüslerine hem belediye hem de Aile ve Sosyal İşler Başkanlığı bütçesinden ödenek ayrılıyor.) Adana’da raylı sistemle birlikte toplu taşımacılık sorununun üstesinden gelmek istediklerini, bu doğrultudaki projeleri için merkezî hükümetten onay beklediklerini belirtti.
Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Temsilciliği, özel halk otobüslerinde eğitici anonslar yapılması ve afişler asılması önerisinde bulundu. Ayrıca Emekliler Dayanışma Sendikası Yönetim Kurulu konuyla ilgili bir açıklama yaparak konuyu kamuoyuna duyurdu, çözüm önerileri sundu.
“Yasaların askıya alınarak hakkın kullanılmasının engellenmesi suçtur. Sorumluları göreve davet ediyoruz. Münferit bir olay değildir. Sürekli insanlar bu şekilde rahatsız edilmektedir. Yaşlı dostu, toplum yaşlı dostu kent olmak zorundayız. Hem yasal anlamda, hem kültürel anlamda böyle bir sorumluluğumuz var. Ulaşım araçlarına uyarı yazıları asılmalıdır. Şoförler bu konuda eğitilmeli, uyarılmalıdır. Yetkilileri göreve davet ediyoruz!”
Adana’da haksız uygulamalara karşı artan bu duyarlılık, Emekliler Dayanışma Sendikası başta olmak üzere, emekli sendikaları ve Kent Konseyi’nde yer alan kitle örgütleri tarafından ileriye taşınacaktır.
Adana PDD