İşçi sınıfının önderi: Hamit Tekin (1934-1979)

Hamit Tekin (Hamido) doğal işçi önderiydi. Yıllarını işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesine vermiş bir proleter devrimciydi.

1960 ortalarından itibaren gelişen işçi hareketinin önderlerinden biri oldu Hamido. Yaşamı, grevden greve, direnişten direnişe koşarak geçti. Girdiği her yerde sınıfı biliçlendiren, her tür haksızlığa başkaldıran ve çevresini örgütleyip harekete geçirendi. O yüzden tüm patronların “kara listesi”ne geçmesi uzun sürmedi. DİSK’in kuruluşunda aktif olarak rol oynamış, şanlı 15-16 Haziran Direnişi’nin bizzat içinde yer alarak, sınıfın en görkemli eylemlerini yönetmişti.

Hamido ilk mücadele yıllarında devrimcilerle tanışmıştı. Halkın Kurtuluşu (HK) olarak bilinen yapının sınıf çalışmasında yeraldı önce. Burada devrimci bir muhalefet oluşunca, onlarla birlikte hareket etti. Güçlü sınıfsal sezgileriyle, Mehmet Fatih Öktülmüş başta olmak üzere ihtilalci komünistlere beslediği büyük sevgi ve hayranlık, safını belirlemede etkili oldu.

İhtilalci Komünistlerin saflarında önemli bir yer tutan işçi önderlerinden biriydi Hamido. Sınıf içinde kızıl sendikacılığın nüvesi olan Devrimci Sendikal Birlik’ler (DSB), bu önderlerin varlığıyla şekillendi, gelişti. Hamido, DSB’nin kurucu üyesi, yöneticisiydi.

Onun evinin kapısı, sofrası, her zaman tüm devrimcilere açıktı. Ne yazık ki evinde yatıp, sofrasında yiyenlerin kurşunlarıyla şehit düşecekti. Yine karanlıkta, yine pusuya düşürülerek… Evinin kömürlüğünde vuruldu kalleşçe… 45 yaşındaki bu yiğit işçi önderi, HK’lılar tarafından katledildi.

9 Aralık 1979 yılında yitirdiğimiz, işçi sınıfının yetiştirdiği seçkin komünist Hamit Tekin, mücadelemizde daima yaşayacak.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …