Artvin-Cerattepe’de direniş büyüyor. Bugüne kadar maden şirketlerini dağlarına sokmayan Artvinliler, bu defa da güçlü bir direnişle saldırıyı püskürtmeye çalışıyorlar. Üstelik bu defa, ülkenin dört bir yanından ses yükseliyor. Sadece Artvin yaylalarında değil, birçok ilde “Cerattepe geçilmez” eylemleri yükseliyor. Kitleler, Artvin direnişiyle dayanışmak için, orayı yağmalamaya çalışan maden şirketlerini söküp atmak için sokaklara dökülmüş durumda.
Dünyanın en değerli ekolojik bölgelerinden biri olan Kafkasör Yaylası, maden şirketlerinin açgözlü heveslerinin odağında yer alıyor. Bugüne kadar birçok defa Artvin’de madencilik faaliyetini başlatmaya çalıştılar. Ancak her defasında büyük bir direnişe çarpıp geri çekilmek zorunda kaldılar.
Erdoğan’ın en önemli mali ortaklarından Cengiz İnşaat da, bölgeye çöreklenmeye çalışan şirketlerden biri. Kitleler şirketin sahibi Mehmet Cengiz’i, 17-25 Aralık telefon tapelerinde, halka ettiği küfürlerden tanıyor. Erdoğan döneminde dizginsizce kar eden bir şirket Cengiz İnşaat. Karadeniz’in ekolojik dengesini yokeden, her yağmuru Karadeniz kentleri için sele çeviren Karadeniz Salihyolu inşaatı da onun, İstanbul’da Kuzey Ormanları’nı yokeden 3. Köprü ihalesi de. Eti Bakır’ı yok pahasına satın alan da o, Ankara-Sivas hızlı tren projesini ele geçiren de. Denizi doldurarak Maltepe’ye sahil, Ordu’ya havaalanı inşa eden, ormanları yokederek köprüler, barajlar, madenler inşa eden bir doğa katili Cengiz İnşaat. Ve şimdi de Cerattepe’yi yoketmek üzere harekete geçmiş durumda. Elbette devletin tam desteğini arkasına alarak.
Cerattepe’de 21 Haziran 2015 tarihinden beri tutulan direniş nöbeti, 16 Şubat günü fiili direnişe dönüştü. İş makinalarının harekete geçtiğini gören kitleler sokaklara döküldü. Devlet de gaz bombasıyla, polis copuyla oradaydı. Güçlü bir direnişin ardından, dağlardaki direniş kente indi. Artvin merkezde eylemler yükselmeye başladı. Bu arada ülkenin diğer kentleri de, Artvin direnişçilerine destek için harekete geçti.
20 Şubat günü yapılacak miting için İstanbul’dan, Ankara’dan ve daha birçok kentten kalkan otobüsler, Artvin girişinde devlet engeliyle karşı karşıya kaldılar. Ancak yola çıkan insanlar için, nerede durduruldularsa, orası bir direniş alanına dönüştü. Bir taraftan kentin içinde eylem yükselirken, diğer taraftan Artvin’e ulaşamayan yollarda gaz bombalarına, polis saldırısına karşı direniş gerçekleştirildi. Jandarma-polis barikatının aşılamadığı yerlerde, otobüslerin bir kısmı Hopa’ya dönerek, Hopa’yı eylem merkezine çevirdiler.
Cerattepe direniyor… Bu direniş, kitleleri dört bir yandan kuşatan ve dizginsiz sömürü hayalleri kuran devletin ve patronların işinin o kadar kolay olmadığını bir kere daha yüzlerine çarpıyor.