Munzur Kültür ve Doğa Festivali yasaklarla başladı

“Doğamızın ve İrademizin Gaspına İzin Vermiyoruz” şiarıyla düzenlenen 22. Munzur Festivali, 25 Temmuz’da Dersim Yeraltı Çarşısı üzerinde yapılan açılış etkinliği ile başladı.

Halay çekilmesinin ardından açılış konuşmasını Dersim Belediye Başkanı Cevdet Konak yaptı. Ardından DAD Başkanı Zeynel Kete ve DEM Parti Milletvekili Ayten Kordu konuştu. Etkinliğe kurum temsilcileri ve Dersim halkının yanısıra, festival için diğer illerden gelenler de katıldı. 28 Temmuz akşamına kadar sürecek festivalde paneller, tiyatro gösterileri ve konserler olacak. Ovacık ve Hozat ilçelerinde de 26-27 Temmuz’da festival yapılacak.

Festival süresince Proleter Devrimci Duruş’un da aralarında olduğu kurumlar, standlarıyla yerlerini aldılar.

* * *

Dersim merkezde standımızı kurmak için, 24 Temmuz günü geldik. Festival dönemlerinde kalacak yer bulmak her dönem büyük bir sorun oluyor. Kimi zaman festival komitesinin hazırladığı yerler yetersiz kalırken, kimi zaman da devlet, öğrenci yurtlarının kullanımını yasaklıyor. Bu yılki sorun daha da büyüktü. Valiliğin keyfi yasaklarına, Tertip Komitesi de itirazsız uyum sağlamıştı.

Kalacak yer konusu gündeme geldiğinde, DEDEF başkanının valilikle görüştüğü, Aktuluk Mahallesi’ndeki Ehlibeyt Kız Öğrenci Yurdu’nun ayarlandığını söyledi. Cüzi bir ücret karşılığında burada kalınacaktı. Akşam saat 21.30’da standımızı kapattık ve minibüse binerek yurda doğru yola çıktık. Saat 22 civarında yurda vardık. Girişte kimliklerimizi istediler. Kayıt yapacaklarını düşünmüştük, meğerse GBT kontrolü yapıyorlarmış. Bilgilerimizi sisteme girdikten sonra, kendi aralarında “sabıka kayıtları var” diye konuştular. “Bir problem mi var” diye sorduk; biraz beklememiz gerektiğini söylediler.

O sırada, İzmir’den geldiğini sonradan öğrendiğimiz DEDEF üyeleri geldi yanımıza. Onlar kalabalıktı; bizi bekleterek o grubun işlemlerine başladılar. Vakit ilerleyince, araya girerek, bizi neden beklettiklerini sorduk. “Bekleyin, haber gelecek” diyorlardı. DEDEF başkanının buraya geldiğimizden haberi olduğunu, onunla görüşmeleri gerektiğini anlattık. Memur “başkanının haberi var” diyerek, beklememizi söyledi. O arada memur bir telefon görüşmesi daha yaptıktan sonra, İzmir’den gelen ve avukat olan dernek başkanı ile birlikte bizi ayrı bir odaya aldılar. Sabıka kaydımız olduğunu, yurt talimatları ve valilikten gelen emir nedeniyle bizi içeri alamayacaklarını söylediler. Avukat arkadaş da, biz de sabıka kaydının böyle bir konuda engel yaratamayacağını, soruşturma geçirmiş olmanın bir engel oluşturmadığını; üstelik şehre girerken bir çok kontrol noktasından sorunsuzca geçtiğimizi belirtti. Ücret verilip kalınan bir yerde bu keyfi uygulamaya tepki gösterdik. Yurt görevlisi, talimatların böyle olduğunu ısrarla tekrar etti. Avukat bu konuda yazılı belge istedi. Memur ise veremeyeceğini söyledi. Biz ısrar edince “DEDEF tarafından yazılı bir başvuru yok, ben de yazılı belge veremem” dedi. Biz dışarıya çıktık. Adli sicil kaydımız var diye bizi içeriye almadıklarını gelenlere anlattık. Haliyle buraya gelenlerin birçoğu benzer durumda olabilirdi. Nitekim biz içeride beklerken, İzmir’den gelen 4 kişiyi de aynı gerekçeyle geri çevirmişler. Avukatla da konuşarak, gecenin o saatinde şehir merkezine geri döndük.

Avukat arkadaş DEDEF Genel Başkanı ile görüştükten sonra asıl meseleyi öğrendik. Valilik ile görüşmede vali, adli sabıka kaydı, soruşturması olanları yurda almayacaklarını söylemiş, başkan da “sorun olmaz” diyerek kabullenmiş. Bu “güvence”nin neye göre verildiğini şaşkınlıkla konuştuk. Üstelik her yıl festival öncesinde buna benzer birçok problem yaşandığı halde…

Bugüne kadar bu tür festivallerde tertip komitelerinin, kurum başkanlarının devletin baskıları karşısında geri adım attığı pek çok örnek yaşanmıştı. Bu da onların arasına eklendi. Kalacak yer ayarlanması gibi basit bir konuda, kurum yöneticilerinin geri adımı, pek çok kişiyi etkiledi.

* * *

Bir başka yasak haberi de müzik gruplarına ilişkin olarak geldi. Tunceli Emniyet Müdürlüğü, Grup İsyan Ateşi ve Grup Yorum’un yasaklandığını bildirdi. Üstelik Grup İsyan Ateşi ve Grup Yorum, etkinlik programında yer almıyordu. Devlet için programda yer alıp almaması önemli değildi; o “yassahhh” kararını bildirmişti.

Son iki yılda yapılan festivallerde Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi yine yasaklanmış, hatta Grup İsyan Ateşi üyeleri şehir merkezinde gözaltına alınarak il dışına çıkartılmıştı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Suruç anmalarına polis saldırısı

Suruç Katliamı’nın 9. yılında birçok kentte anma yapıldı. SGDF’nin (Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu) çağrısıyla Kobane …

1 Mayıs tutsakları tahliye oldu

2024 1 Mayısı’nda Taksim hedefi ile direndikleri için tutuklanan ve 3 Mayıs’tan bu yana hapis …

Gece kulübü yangınında ölen 29 işçi için ilk duruşma

İstanbul’da Masquerade adlı gece kulübünde çıkan yangında 29 kişinin ölümüyle ilgili davanın ilk duruşması yapıldı. …