Artvin-Hopa’da saldırıya karşı yürüyüş

Artvin-Hopa’da Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire alanı projesine karşı çıkan köylülere 3 Eylül günü ateş açıldı; 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Mesire alanı projesi için sabah iş makinaları orman alanına girdi ve kesim yapmaya başladı. Köylülerin direnişi ve kepçeleri durdurması üzerine, orman ihalesini alan şirketin çalışanı Muhammet Ustabaş, köylülerin üzerine silahla ateş açtı. Saldırıda Reşit Kibar, Ersan Koyuncu ve Gökhan Koyuncu yaralandı. Yaralılar Hopa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Saldırıda ağır yaralanan 46 yaşındaki Reşit Kibar, hastanede yaşamını yitirdi. Bacaklarından yaralanan Ersan Koyuncu ve Gökhan Koyuncu’nun tedavisi sürüyor.

Köylüler, sözkonusu alanın turizm bölgesi ilan edildiğini ve Yunus Merttürk’e ihale edilerek bungalovlu turistik alan yapımının başlatıldığını söylüyorlar. Yunus Merttük ise ağaç kesim işini Candeniz Kerestecilik’e veriyor. Muhammet Ustabaş, Candeniz Kerestecilik’in çalışanı.

2019 yılında muhtar adayı olan Muhammet Ustabaş, sabahleyin kesim için alana geliyor. Köylüler iş makinalarını durdurunca, pervasızca ateş ediyor. Ardından köylülerin tepkisinden korkarak kaçıyor, sonrasında yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı. Diğer zanlı Fikret Merttürk ise serbest bırakıldı. Oysa görgü tanıkları silahın ona ait olduğunu ve “silah benim istediğim gibi kullandırırım” dediğini belirtiyorlar. Avukatlar F. Merttürk’ün de tutuklanması gerektiğini söylüyor.

Köylüler “turizm” bahanesiyle Cankurtaran bölgesinin madenlere açılacağını söylüyorlar. Bir yıldır bu konunun gündemde olduğunu, bu süre boyunca çeşitli biçimlerde karşı çıktıklarını, ardından bungalov projesinin gündeme getirildiğini anlatıyorlar. Direniş de, Çifteköprü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde örgütlenen köylüler tarafından gerçekleştiriliyor. Yaralanan Gökhan Koyuncu, kooperatifin başkanı.

Saldırının ardından Hopa halkı hastanenin önünde toplandı. Yaralıların eve gönderilmesinin ardından kalabalık halde hasta ziyareti gerçekleştirildi.

Aynı günün akşamı, Artvin’in çeşitli ilçelerinden gelenlerle birlikte saldırı protesto edildi. PDD okurlarının da katıldığı eylemde, kitle Hopa Parkı’nda toplandı. Basın açıklamasının ardından bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sırasında Hopa-Batum uluslararası karayolu trafiğe kapatıldı. Polisin müdahale çabası ve uyarıları, kitlenin öfkesi ile karşılaştı. Doğa koruma mücadelesinde şehit vermenin öfkesi öylesine güçlüydü ki, devlet geri çekilmek zorunda kaldı.

Ertesi gün ise (4 Eylül) öldürülen Reşit Kibar’ın cenaze törenine binlerce kişi katıldı. Burada konuşan Nurcan Altunkaya şunları söyledi: “Biz bu katliamları Arhavi’de öldürülen Avukat Cihan Eren’den biliyoruz, Hopa Meydanı’nda doğasına sahip çıkan Metin Lokumcu’dan biliyoruz. Sevgili Reşit sana söz; bu doğanın talanına ve çetelere geçit vermeyeceğiz!”

Kitle bir süre Hopa Kemalpaşa yolunu trafiğe kapattı. Bu saldırıyı gerçekleştiren şirkette çalışanlar işi durdurdular. Muhammet Ustabaş’a ait bir kereste atölyesinin ateşe verildiği görüldü. Bu tepkiler üzerine mesire alanı projesinin sahipi Yapı Soy Beton projeden çekildiğini açıkladı.

Saldırıya karşı sadece Hopa’da değil, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi büyük illerde ve pek çok yerde protestolar gerçekleşti.

Artvin PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

Polonez işçisi: “Çöp değil işçiyiz!”

Tek Gıda-iş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Polonez işçileri direniyor. Patronun baskısına, polisin saldırısına rağmen …

Yılmaz Güney mezarı başında anıldı

Devrimci sanatçı Yılmaz Güney’i, ölümünün 40. yıldönümünde Paris’te mezarı başında andık. İçinde PDD’lilerin de bulunduğu …

12 Eylül ve devrimci tavır 

Bugüne dek 12 Eylül’ün gerçekleşme nedenleri olarak birçok faktör sıralandı. Başta ABD olmak üzere emperyalizmin …