Fernas maden işçileri direniyor

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te çalışan işçilerin direnişi sürüyor.

Bağımsız Maden-iş sendikasına üye oldukları için 7 işçinin işten atılması üzerine işçiler üretimi durdurarak direnişe geçti. Sendikanın yaptığı açıklamaya göre, maden ocağında 250’si sendika üyesi olmak üzere 350 işçi çalışmakta, 100 civarında beyaz yakalı idari personel bulunmaktadır.

26 Ağustos tarihinden itibaren direnişte olan işçiler, atılan işçilerin geri alınması, işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, düşük ücretlerin yükseltilmesi ve sendika hakkının tanınmasını istiyor. Maden ocağının önünde aileleri ile birlikte direnen işçiler ve sendika yöneticileri jandarma tarafından iki kez gözaltına alındılar. Patron AKP milletvekili olunca, devletin olanakları daha fazla seferber olmuş. Baskılar gözaltılar işçileri yıldırmayınca, işçilerin sendika üyelikleri şirket genel müdürü tarafından kamuoyuna açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gizli tutulması gereken sendika üyelik bilgilerini Fernas şirketine vermiş!

Fernas şirketi, işçilerin emeğinden trilyonlar kazanırken, işçileri kölelik koşullarında çalıştırıyor, açlık sınırının altında bir yaşam dayatıyor. İşçilerin yayınladığı video görüntülerinde, işçiler 1 metreden fazla suyun içerisinde çalışıyorlar. Suyun içerisinden elektrik kabloları geçiyor. Elektrik çarpması ve gazdan zehirlenme riski olmasına rağmen hiçbir önlem alınmıyor. Kimyasal maddelerle kesim aynı alanda aynı anda yapılıyor. Oysa kimyasal işlemin yapılacağı yerde başka bir işlem yapılmaması gerekir. Kullanılan ağır kimyasalın göze gelmesi durumunda gözün hızlı bir şekilde kör olması tehlikesi var. Yüksek yerlere çıkmaya uygun düzenek yok. Metrelerce yüksekteki işi yapmak için makinaların üzerine çıkan işçiler, elektrik akımına kapılma, düşme riski ile karşı karşıyalar. İşçiler yemeklerini üretim alanında -her türlü kirin pasın, kimyasalın olduğu yerde- yemek zorunda kalıyorlar. Bu koşullarda işçiler günde 10 saat çalışıyorlar.

İşçilerin sağlığı-güvenliği için önlem alınmadığı gibi, bölge halkı ve doğasının korunması için de bir önlem söz konusu değil. Yeraltı sularına kimyasal akması, bu suyun toprağa ve halkın kullandığı su kaynaklarına karışması, bölge halkının yavaş yavaş zehirlenmesi, kanser hastalığına yakalanması demektir.

Fernas Madencilik, maden, enerji, gıda, turizm ve inşaat alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirket AKP döneminde daha fazla palazlandı, servetine servet kattı. Ballı ihalelerle, “yap işlet” modeliyle hazineden bol kepçe kazanç sağladı. Bunlardan biri Ferhat Nasıroğlu’nun yakınlarına ait Fernas İnşaat Şirketi’nin Aydın-Denizli otoyolu projesi. Bu proje, maliyeti ve yaptığı ağaç katliamıyla gündeme gelmiş, tepkiler almıştı. Yine Ferhat Nasıroğlu’nun kuzeni Muzaffer Nasıroğlu, BOTAŞ’tan ihalesiz aldığı 24,5 milyon dolarlık ihale ile gündeme gelmişti. 2005 yılında Fernas İnşaat’ın sahibi Muzaffer Nasıroğlu, “Beyaz enerji-2” operasyonunda, yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Bunlar basına sızan yolsuzlukların bir kısmı… Ne kadar vergi kaçırdıklarını ne kadar vergi borcunun silindiğini bilmiyoruz. Ama servetlerini asıl olarak işçinin emeğini gaspederek, onların kanı-canı üzerinde kurduğunu kesin biliyoruz.

Bunlara da bakabilirsiniz

Polonez işçisi: “Çöp değil işçiyiz!”

Tek Gıda-iş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Polonez işçileri direniyor. Patronun baskısına, polisin saldırısına rağmen …

Yılmaz Güney mezarı başında anıldı

Devrimci sanatçı Yılmaz Güney’i, ölümünün 40. yıldönümünde Paris’te mezarı başında andık. Yılmaz Güney 9 Eylül …

12 Eylül ve devrimci tavır 

Bugüne dek 12 Eylül’ün gerçekleşme nedenleri olarak birçok faktör sıralandı. Başta ABD olmak üzere emperyalizmin …