İşçi Emekçi Mitingi bileşenlerinden grev ziyaretleri

İşçi Emekçi Mitingi bileşenleri olarak, 8 Ekim günü Tuzla ve Gebze’de bulunan işçi grevlerini ziyaret ettik.

Bileşenler olarak önce Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Türk-iş’e bağlı Petrol-iş üyesi Tarkett Zemin Kaplama işçilerinin grevine gittik. Grevin 21. gününde olan işçiler, bizi grev çadırı önünde karşıladı. Atılan sloganlardan sonra çadıra geçildi. Grevdeki işçiler, patronun TİS sürecinde işçilerin taleplerini kabul etmediğini, taleplerin çok altında ücret dayattığını, bu nedenle greve çıktıklarını anlattılar; grevin geldiği aşama üzerine konuştular.

Ardından Tuzla Kimya Organize Sanayi’de bulunan MKB Rondo işçilerinin grevine gidildi. Grevlerinin 42. gününde olan işçiler, İEM bileşenlerini grev çadırı önünde coşkuyla karşıladı. Türk-iş’e bağlı Selüloz-iş sendikası üyesi işçilerin yaşadıkları sorunlar da Tarkett işçilerine benziyordu: Aynı biçimde TİS süreci tıkanmış, patronun işçilerin beklentisinin çok altında teklif getirince işçiler greve başlamışlardı.

Buradan Gebze Organize Sanayi’de bulunan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-iş üyesi Mersen işçilerinin grevine gidildi. Mersen işçilerinin grevi 170’li günleri geride bırakmış. Mersen işçilerinin durumu, MKB Rondo ve Tarkett işçilerinin durumundan daha kötüydü. Burada patron doğrudan sendikayı tanımıyor, TİS masasına hiç oturmuyor. İşçiler sendikalaşma mücadelesi için greve başlamışlar. İşçiler grevlerini ve gelinen süreci anlattılar.

Üç işyerinde de, grev alanına giderken, belli bir mesafeden pankartımızı açarak, sloganlar atarak yürüyüş yaptık. İşçilerin anlattıklarını dinledikten sonra, onların haklı direnişine destek verdiğimizi, dayanışmayı büyüteceğimizi belirttik ve 20 Ekim mitingine davet ettik.

Dikkat çekici olan nokta; üç fabrikanın da yabancı sermayeli olmasıydı. Halen direnişi sürdüren Polonez fabrikası da yabancı sermayeli bir işletme.

Akşam 18.30’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı belediye iştiraklerinde çalışan işçilerin oturma eylemine katıldık. İşçiler kadrolu-güvenceli iş talebiyle, her Salı günü Kadıköy-Rıhtım’da oturma eylemi yapıyorlar. 20 Ekim miting çağrısı burada da yapıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Muhalefetin artan sefaleti

Özgür Özel ve ekibi 2023 seçimlerinden sonra CHP’de “değişim” diyerek yönetime geldi. Yaklaşık bir yıldır …

Ekim Devrimi 107 Yaşında! YA BARBARLIK YA SOSYALİZM!

Ekim Devrimi, Çarlık Rusyası’nda kullanılan takvimle 25 Ekim 1917 tarihinde gerçekleşti. Batı’da kullanılan takvime göre …

KÜÇÜK DEV KADIN Makbule Berktaş

Makbule Ana’mızı, 31 Ekim 2021’de kaybettik. Yayınevimiz tarafından yakında baskıya girecek olan, onun hayatını ve …