Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te gerçekleşen ve 35 kişinin can verdiği katliamın 23. yıldönümünde binlerce kişi toplandı. Devlet anmaya katılımı düşürmek için, “IŞİD saldırabilir” diye haberler yaymıştı. Buna rağmen kitleler, geçen yıllardan daha yüksek bir oranla anmaya katıldı ve devletin bu oyununu boşa düşürdü.
Kentin girişi polis ablukası altındaydı. Toplanma ve anma bölgelerine çıkan tüm sokaklar polis bariyerleri ile kapatılmıştı. Polisin yoğun önlemlerine rağmen Türkiye’nin birçok ilinden ve Sivas’tan gelen kitleler, sabah saatlerinde Ali Baba Mahallesi Cemevi’nde toplandılar. Yakalarına katliamda yaşamını yitiren 33 aydının fotoğrafının yer aldığı “Madımak’ı unutmayacağız” yazılı kokartlar taktılar.
“Katliamlardan kurtulmanın yolu örgütlenmeden geçer” “Sivas’ın ateşi Maraş Terolara sıçradı”, “Barış ve kardeşlik için yürüyoruz” pankartları açılarak Madımak Oteli’ne yürüyüşe geçildi. Alevi kurumlarının yanı sıra köy dernekleri, sendikalar, partiler ve aralarında PDD’nin de bulunduğu devrimci kurumlar, flamaları ve pankartlarıyla yürüyüşe katıldılar. Yürüyüş süresince en sık atılan sloganlar; “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, “Faşizme karşı omuz omuza” oldu. Sivas halkı balkonlara çıkarak, çevredekiler de alkışlarıyla yürüyüşe destek verdiler.
Madımak Oteli’ne gelindiğinde aileler, siyah çelenk ve karanfiller bıraktılar. Toplanma yeri ve miting alanına girişte, anmayı düzenleyen kurumlar, belirledikleri görevlilerle kendi güvenliklerini almaya çalıştı. Arama noktalarında da polislerle birlikte bu görevliler de üst araması yaptılar.
Miting, Sivas şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu sırasında Sivas’ta katledilenler başta olmak üzere son bir yıldaki katliamlarda ölenlerin isimleri haykırıldı. Ardından Alevi kurumları temsilcileri ve aileler adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, Kürt halkına yönelik saldırılara ve bombalı terör eylemlerine dikkat çekilerek, “23 yıl önce insanların ölümüne neden olan politikaların bugün AKP eliyle sürdürüldüğü” vurgulandı. Sivas katliamı davasının zaman aşımına uğramasına ve faillerin yagılanmamış olmasına tepki gösterildi. Katliam politikalarına karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı.
CHP ve HDP’li bazı milletvekilleri de mitinge katılmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, yaptığı yazılı açıklamada, Sivas katliamını savunan avukatların, AKP döneminde kariyerlerinin nasıl yükseldiğini somut olarak ortaya koydu. “Katliam sanıklarını savunan avukatların biri, AKP’den bakan, sekizi milletvekili, üçü belediye başkanı oldu, biri de AYM üyesi seçildi” denilerek, katliamcılarla aynı zihniyeti taşıyan IŞİD’le, AKP’nin mücadele edemeyeceği vurgulandı.
Maraş Terolar’a IŞİD kamplarının kurulmaya çalışıldığı ve arka arkaya bombalı saldırıların gerçekleştiği bir dönemde, Sivas’ın anmasına önceki yıllardan daha fazla bir kitlenin katılmış olması, oldukça önemlidir. Kitleler korkup sinerek değil, birleşerek ve mücadele ederek faşizmi ve gericiliği yenebileceğini kendi mücadele deneyimlerinden çıkarıyorlar.
Sivas katliamı Ankara’da da bir mitingle lanetlendi. Kurtuluş Meydanı’nda buluşan kitle, Kolej Meydanı’na kadar sloganlar yürüdü. Katliamda yaşamını yitirenlerin resimlerinin olduğu dövizlerin yanı sıra pankartlar da taşındı. Kürsünün arkasında da “Madımak Oteli Müze Olacak” pankartı yer aldı.
Başta İstanbul olmak üzere pek çok ilde Sivas katliamının yıldönümünde anmalar düzenlendi. Ayrıca bazı semtlerde protesto gösterileri yapıldı.
İkitelli’de 2 Temmuz günü Cemevinin önünde toplanan kitle, Sivas katliamını protesto etti. İkitelli Cemevi’nin yanısıra PDD, HC, SYKP, DHF, DP, HDP, HALKEVLERİ ve İkiteli Desimliler Derneği’nin katılımıyla gerçekleşen gösteride, sloganlarla yaklaşık iki kilometre yüründü. Yürüyüş güzargahı boyunca evlerinin balkonlarına ve pencerelerine çıkan kitleler alkışlarla yürüyüşe destek verdiler. Tekrar Cemevinin önüne gelindi ve eylemin amacına dönük açıklama yapıldıktan sonra eylem sonlandırıldı.
Çorum katliamında yitirilenler anıldı
Çorum’da bundan 36 yıl önce gerçekleşen devlet destekli sivil faşist katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Çorum’da yapılan anmaya binlerce kişi katıldı ve katillerin yargılanması istendi.
1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında gerçekleşen saldırılarda 57 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlercesi yaralanmıştı. “29 Mayıs-4 Temmuz 1980 Unutmadık, Unutturmayacağız!” pankartının açıldığı yürüyüşe, Alevi kurumları, siyasi partiler ve kitle örgütleri katıldı.
Hacı Bektaş Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nin önünde başlayan yürüyüşe yol boyunca katılımlar arttı. Bahabey ve Gazi Caddesi boyunca yürüyen binlerce kişi, “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek” sloganlarını sıkça attılar. Postane önünde toplanan kitle, burada 36 yıl önce hayatını kaybedenler için saygı duruşuna geçti. Ardından Alevi kurumları adına yapılan konuşmalarda, Çorum’un, Sivas’ın, Gazi’nin hesabının sorulması istendi.