Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

tarihimizson

3 Mayıs 1962- Açlar Yürüyüşü yapıldı.

Yapı-İş Sendikası’nın Ankara’da düzenlediği yürüyüş, işsizliği protesto amacı taşıyordu. 5 bin kadar işçi ve işsizin katıldığı yürüyüşte, Meclis hedeflendi ve polislerle çatışma yaşandı. 300 kişinin gözaltına alındığı eylem, ‘60’lı yıllardaki yükselişin habercisiydi.

 

4 Mayıs 1937- Dersim katliamı başladı

 

5 Mayıs 1818- Karl Marks doğdu

Komünizm teorisinin mimarı ve örgütleyicisi olan Marx için, onun ölene kadar yanında olan yoldaşı Engels şöyle diyordu: “Marks, her şeyden önce bir devrimciydi. Kapitalist toplum ile onun yaratmış bulunduğu devlet kurumlarının yıkılmasına şu ya da bu biçimde katkıda bulunmak, kendi öz durumunun ve gereksinimlerinin bilincini, kendi kurtuluş koşullarının bilincini, kendisine ilk onun vermiş bulunduğu proletaryanın kurtuluşuna yardımda bulunmak, onun gerçek yönelimi işte buydu. Savaşım onun en sevdiği alandı. Ender görülür bir tutku, bir direngenlik ve başarı ile savaştı O.”

 

5 Mayıs 1981- IRA militanı Boby Sands ölüm orucunda öldü.

İrlanda’nın bağımsızlığı için mücadele eden İRA militanı Boby Sands ve arkadaşları, başta siyasi tutukluluk hakkı olmak üzere, yaşam koşullarının iyileştirilmesi için ölüm orucuna başladılar. 217 gün süren eylemde, Boby Sand ile birlikte 9 arkadaşı öldüler. Eylem dışarıda da çok büyük bir kitle desteği almasına rağmen, “Demir Lady” lakaplı Thatcher Hükümeti geri adım atmadı.     Fakat Baby Sans ve arkadaşlarının bu eylemi, tüm dünyaya yayıldı ve esin kaynağı oldu.

 

9 Mayıs 1974- Almanya’da Kızıl Ordu Fraksiyonu RAF liderlerinden Ulrike Meinhof, Stutgard’daki hücresinde öldürüldü.

 

11 Mayıs 2013- Reyhanlı’da IŞİD katliamı

 

13 Mayıs 1974- Kürt kadın savaşı Leyla Qasım, Irak Baas rejimi tarafından katledildi.

 

13 Mayıs 2014- Soma katliamı

Soma’da maden ocağında meydana gelen patlamada 301’den fazla madence hayatını kaybetti. Bu katliam, devlet-sendika-patron işbirliği ile oluşturulan güvencesiz çalışma koşulları altında gerçekleşmişti.

 

17 Mayıs 2002- Aşık Mahzuni Şerif öldü

 

17 Mayıs 1982- Diyarbakır cezaevinde Dörtlerin Gecesi

12 Eylül sonrası Diyarbakır zindanındaki insanlık dışı uygulamaları protesto etmek için dört PKK’li tutsak, Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Necmi Öner ve Eşref Anyık, 17 Mayıs gecesi, bedenlerini ateşe verdiler. Ardarda yapılan direnişler sonucu cezaevindeki koşulları iyileşti. Kürt hareketinin ‘84 atılımında bu direnişlerin etkisi büyük oldu.

 

18 Mayıs 1973 – İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

TKP-ML’nin kurucusu ve önderi İbrahim Kaypakkaya Dersim’de yaralı olarak yakalandıktan sonra, Diyarbakır Cezaevi’nde gördüğü işkencelerle katledildi. Mao’nun fikirlerinden etkilenen Kaypakkaya, Türkiye’yi tıpkı Çin gibi “yarı-feodal, yarı-sömürge” olarak değerlendirip, devrimin “kırın şehri kuşatması” ile başlayacak “halk savaşı” stratejisiyle gerçekleşeceğini savundu. Bu doğrultuda kırsal bölgelere çekildi ve köylülük içinde faaliyete başladı. Bu faaliyetler esnasında polisle girdiği çatışmada yaralı olarak ele geçti. Çok vahşi işkencelere maruz kaldı ve büyük bir direniş sergiledi. Kaypakkaya’nın adı “işkencede ser verip sır vermemek”le özdeşleşti. İhtilalci komünistler 12 Eylül yıllarında işkencehanelerde direniş destanları yazarak Kaypakkaya’nın bu mirasını sahiplendiler ve ileriye taşıdılar.

 

19 Mayıs 1895- Kübalı devrimci ve şair Jose Marti öldürüldü

Küba’nın İspanya’ya karşı bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan Jose Marti, Küba Devrimci Partisi’nin kuruluşunda yer aldı. Aynı zamanda “partili sanatçı” olan ve şiirlerinde yalın bir dil kullanan Marti, çatışmada öldü. “Aynı yalınlıkla ölmek isterim /Kırda bir çiçek gibi sakin, gösterişsiz / Mum yerine yıldızlar parlasın üzerimde / Yeryüzü uzansın altımda sessiz / Ben aydınlık ve özgürlük delisiyim / Varsın hainleri saklasınlar soğuk bir taş altında / Dürüstçe yaşadım ben / Karşılığında / Yüzüm doğan güneşe dönük öleceğim.”

 

31 Mayıs 1971- Nurhak Direnişi

20 kişilik THKO grubu, Malatya-Kürecik’te bulunan ABD radar üssüne saldırı düzenlemek üzere hareke geçtiler. Askerler tarafından kuşatıldıklarında girdikleri çatışma sonucu THKO önderlerinden Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alpaslan Özdoğan şehit düştü.

 

31 Mayıs 2013- Haziran Ayaklanması başladı.

 

6 Mayıs 1972- Denizler idam edildi

‘68’de gençlik hareketi içinden çıkan devrimci önderler, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, devrimin örgütlü ve silahlı bir tarzda gerçekleştirilebileceğini kavrayarak, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu-THKO’yu kurdular ve silahlı mücadeleyi başlattılar. Yaptıkları eylemler kısa sürede yankı buldu ve halk içinde sempati topladı. 1971 yılına gelindiğinde, iyice sıkışan devlet, çareyi darbe yapmakta buldu. 12 Mart yarı-askeri faşist darbesi, bir yandan varolan örgütlülükleri dağıtıp halkı baskı altına aldı; bir yandan da devrimci önderleri tutuklayıp katletti.

THKO önderleri de darbeden sonra dağlara çekilerek ilk gerilla birliklerini oluşturmaya giriştiler. Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, bu hazırlıklar içindeyken yakalandı. Deniz ve Yusuf, Sivas’ın Şarkışla ilçesinde polisle girdikleri çatışmada, Hüseyin ise, bir ihbar sonucu yakalandı.

Her türlü hukuksuzlukla sürdürülen yargılama sürecinde, idam cezası verildi. Bu karara karşı büyük bir tepki oluştu. İdamları engellemek için, THKP-C ve THKO militanları birlikte eylemler örgütlediler. Aralarında Mahir Çayan’ın da bulunduğu 10 devrimci, Kızıldere’de katledildi. Bu katliamın ardından Deniz, Hüseyin ve Yusuf idam edildiler.

İdama sloganlarla, marşlarla giden Deniz, Hüseyin ve Yusuf, gittikçe artan bir sevgi ve coşkuyla halkın gönlünde yer etti. Denizler darağaçlarnda boyuneğmezliğin simgesi oldu. 12 Eylül yıllarında idam sehpalarına çıkan devrimciler de, Denizlerin izinden gittiler.

 

Mayıs ayında şehit düşen İhtilalci Komünistler

Mayıs 1980- Serdar Yılmaz

Örgütçü özellikleriyle öne çıkan, işçi ve emekçilerle ilişki kurmada ve onları örgüte kazanmada örnek bir yaşam süren Serdar, Kartal’da yıldırım düşmesi sonucunda öldü.

 

18 Mayıs 1976- Fevzi Aslansoy

12 Mart sonrası Ankara öğrenci gençlik hareketinin önde gelen militanlarındandı. Onun bu karakterini iyi bilen polisin sivil faşistlerle işbirliği içinde kurduğu kalleş bir pusuda kurşunlanarak öldürüldü.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …