8 Mart’ta kadın-erkek birlikte mücadeleye!

8-mart-istanbul

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, feministlerle devrimcilerin farklı bakış açıları ve farklı mücadele yöntemleriyle kutlanmaya devam ediyor. Bir burjuva ideolojisi olan feminizm, 8 Mart’ın özünü boşaltarak onu “dünya kadınlar günü”ne çevirmeye çalışıyor; emekçi erkekleri eylem alanından uzaklaştırıp burjuva kadınlarla birlikte eylem yaparak gerçek sınıf uzlaşmacı yüzünü gösteriyor. Devrimci 8 Mart ise, kadın ve erkek emekçilerin birlikte mücadelesiyle ve sınıfsal özüne uygun biçimde kutlanıyor.

 

İstanbul’da Devrimci 8 Mart Platformu Kadıköy’deydi

“Devrimci 8 Mart Platformu” Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Kadıköy’de yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.

Proleter Devrimci Duruş, Emek ve Özgürlük Cephesi, Devrimci Hareket ve Halk Cephesi’nin oluşturduğu Platform bileşenleri, 8 Mart Cumartesi günü saat 16.00’da Kadıköy Altıyol’da toplandı. Pankartlar, fotoğraflar ve flamalarıyla yürüyüşe geçen kitle, “8 Mart kızıldır kızıl kalacak”, “Kadın erkek elele mücadeleye”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son”, “Yaşasın 8 Mart”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarını attı.

Beşiktaş İskelesi’ne kadar yapılan yürüyüşün ardından, program saygı duruşuyla başladı. Platform adına yapılan açıklamada, kadınlar üzerinde artan siyasi, ekonomik ve sosyal baskılara değinildi. Kadının özgürleşmesinin yolunun, kadın ve erkeklerin birlikte mücadelesinden geçtiği söylendi. Grup Yorum ve Grup Adalılar’ın söylediği türküler ve marşlarla miting bitirildi.

 

Adana’da feminizme karşı devrimci 8 Mart

Adana’da  8 Mart etkinlikleri düzenlemek üzere, PDD, HC, BDSP, DHF ve DH’den oluşan Devrimci 8 Mart Platformu, hazırlıklarına Şubat ayı başında başladı. Özellikle kadın kitleler arasında feminizmin etkisini kırmak ve feminizm ile ideolojik hesaplaşma içinde olmak temel alındı.8-mart-adana

Bu nedenle feministlerle ayrı etkinlikler örgütlendi. Bildiriler, ozalitler, ilanlar hazırlandı ve merkezi yerler başta olmak üzere pekçok alanda dağıtıldı. Şakirpaşa Mahallesi’nde semt pazarında topluca bildiriler dağıtılırken, mahallenin belli bölgelerine ozalitler yapıştırıldı, ilanlar asıldı. Sesli propaganda örgütlendi. 8 Mart’tan bir hafta önce yapılan etkinlikte, “Yolsuzluğa, Yoksulluğa, Sömürüye Ve Şiddete Karşı Kadın Erkek Elele Örgütlü Mücadeleye” pankartı asıldı, stantlar açıldı, müzik ve şiir dinletisi sunuldu.

8 Mart günü ise, İnönü Parkı’nda toplanıldı. Aynı pankart altında “Kadın erkek elele örgütlü mücadeleye”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak”, “Yaşasın 8 Mart” sloganları atıldı.

Yapılan basın açıklamasının ardından halaylar çekildikten sonra dağılındı.

 

Antakya’da 8 Mart etkinliği

8 Mart’ı kutlamak için “Ali İsmail Korkmaz Halk Komitesi” tarafından bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik afişlerle halka duyuruldu. Etkinlik için belirlenen salonun duvarlarına “Hareket etmeyen zincirlerini fark edemez!”  “Emekçi kadınlar mücadeleye!” “TEDAŞ işçisi Hakan Ateş’in katili ücretli kölelik düzenidir!” “Hatay işçi sınıfından Greif’li sınıf kardeşlerine selam olsun!” yazıları asıldı. Çoğunluğu kadın olmak üzere etkinliğe birçok kişi katıldı. antakya-8-mart

Etkinlik, 8 Mart’ın tarihi hakkında kısa bir bilgi verilmesiyle başladı. Ardından feminizmin etkisiyle “kadınlar günü” olarak kutlanan iki ayrı 8 Martı’n farkı anlatıldı. 8 Mart’ın kadınların daha iyi iş koşulları ve çalışma saatlerinin azaltılması talebinden ortaya çıktığı hatırlatılarak, dünya emekçi kadınlar günü olarak kutlanmasının üzerinde duruldu.

Sonra bir skeç, şiir ve slayt gösterisi yapıldı. Slayt gösterisi konuşmaların görselleştirilmesi açısından ilgi çekti.

Etkinlik, kadının şu anki yaşantısı, toplumdaki yeri ve aslında nasıl olması gerektiği ile ilgili tartışmalarla devam etti. Toplantıya katılan kadın ve erkekler söz alarak konuyla ilgili düşüncelerini, örnekleri anlattılar. Kadın ve erkeğin mücadelede birbirlerini tanıdıkları ve güvendikleri belirtildi. Tekel direnişi örneği hatırlatılarak, kadın ve erkeğin yan yana nasıl mücadele ettiği, işi-aşı paylaştığı anlatıldı. Sistemin yarattığı eve hapsolmuş kadın ve bencil erkeğin aksine, mücadele içinde yan yana yürünebileceği ve gerçek eşitliğin orada sağlanacağı söylendi.

Etkinlik kurulacak kadın komitesine çağrıyla son buldu.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …