Siirt ve Ege Üniversitesi’nde İŞGAL

ege-isgal

İTÜ öğrencierinin Soma katliamının ardından 16 Mayıs’ta Maden Fükültesi’ni işgal etmesi ve diğer üniversitelere işgal çağrıları yapması sonuçlarını verdi. İlk önce Siirt Üniversitesi ve ardından da Ege Üniversitesi öğrencileri işgal eylemleri gerçekleştirdiler. Mimar Sinan Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Koç Üniversitesi de İTÜ öğrencilerine destek eylemleri yaptılar.

İTÜ işgalinin ardından Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri 3 gün boyunca fakülte içinde oturma eylemi yaptılar. Üniversite parmaklıklarına pankartlar asarak madencilerin hesabının sorulmasını istediler. Boğaziçi öğrencileri bir günlük oturma eylemi ve yürüyüş yaptılar. ODTÜ’de öğrenciler bir saatlik oturma eylemi, Ankara Üni. öğrencileri yürüyüş yaptılar.siirt-isgal

21 Mayıs’ta Siirt Üniversitesi Merkez Kampüs’te toplanan DÖDEF ve BDÖ-DER’li öğrenciler basın açıklamasından sonra işgal eylemi yaptılar. Öğrencilerin talepleri arasında Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın istifa etmesi, hükümetin Soma halkından özür dilemesi, polis terörünün son bulması ve eylemlere katılan öğrencilere soruşturma açılmaması yer aldı. 100’ü aşkın öğrencinin katıldığı işgal 22 Mayıs sabahı sona erdi. Öğrenciler yaptıkları açıklamayla “amacımız Soma, Roboski ve Reyhanlı katliamlarını kınamaktı. Bunu başardık” diyerek işgali bitirdiler.

23 Mayıs’ta da Ege Üniversitesi öğrencileri, Soma katliamın sorumlarının yargılanması ve Berkin Elvan için adalet talebiyle Edebiyat Fakültesi’nde boykot başlattıktan sonra, Yabancı Diller Binası’nı işgal ettiler. Öğrencilerin talepleri polis terörünün ve saldırılarının durdurulması, Soma’da yaşananların kaza değil katliam olduğuna dair rektörlüğün açıklama yapması, işgale katılan öğrenciler hakkında soruşturma açılmaması, Canan Kulaksız şenliğine yapılan polis saldırısı için rektörlüğün özür dilemesiydi.

İşgal eylemine devam eden öğrencilere, 24 Mayıs gecesi, özel harekat ve çevik kuvvet polislerinin dahil olduğu, helikopter destekli operasyon yapıldı. Gece 3.30’da gaz bombaları ve plastik mermiyle başlayan saldırıya karşı öğrenciler çatıya çıkıp polise kiremit attılar. Polisin işgale saldırısı sonucu 39 öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrenciler işkence görürken, bir öğrencinin ayağı kırıldı.

Gözaltına alınan öğrencilerin tamamı 25 Mayıs akşamı serbest kaldı. Öğrencilerin gözaltına alınması Ege Üniversitesi öğrencileri tarafından 25 Mayıs’ta yapılan yürüyüşle protesto edildi ve serbest bırakılmaları istendi. Gözaltından çıkan öğrenciler ise işgal komitesiyle birlikte 26 Mayıs’ta basın açıklaması yaparak saldırıları kınadı.

Uludağ Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi kantinini boykot eden 82 öğrenci hakkında uzaklaştırma cezası veren Rektörlük, Hukuk Fakültesi öğrencilerinin yaptığı yürüyüşe de “çevreyi rahatsız etme” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …