Sivas’ta 2 Temmuz mitingi

sivas-2temmuz-2014

Sivas Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te 33 aydın ve sanatçının, devlet destekli dinci gericiler tarafından yakılmasının 21. yılında mitingler ve yürüyüşler düzenlendi. Sivas, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Mersin, Bursa, Adana, Antakya, Dersim’de yapılan yürüyüşlere binlerce kişi katıldı. İzmir’deki mitinge polis saldırırken 9 kişi gözaltına alındı.

Bu yıl Sivas’ta Alevi dernek ve kurumlarının örgütlediği miting sabah saatlerinden itibaren Alibaba Mahallesi’nde kitlenin kortejler oluşturmasıyla başladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana, Antalya, Diyarbakır, Adıyaman, Erzincan, Malatya, Tokat gibi illerden gelen yaklaşık 5 bin kişi Sivas girişinde polis tarafından kontrolden geçirildikten sonra Sivas’a geldi.

Miting yürüyüşü saat 10’da başladı. En önde Sivas’ta katledilenlerin ailelerinin yanı sıra, Roboski ve Soma’da katledilenlerin aileleri yürüdü. Sivas’ta ölenlerin resimlerinin pankartlarda ve dövizlerde taşındığı yürüyüş boyunca, Sivas katliamının hesabının sorulması istendi; Madımak’ın utanç müzesi olması, din derslerinin kaldırılması talepleri dillendirildi.

Yürüyüşe aralarında Proleter Devrimci Duruş okurlarının da bulunduğu devrimci kurumlar da katıldı. Milletvekilleri, sanatçılar yürüyüş kolunda yer aldı. Kitle, özellikle miting alanına girdikten ve Madımak oteli önüne gelindikten sonra sloganları daha öfkeli attı.

Kitlenin miting alanına girmesinin ardından aileler, Madımak Oteli’nin önüne karanfil bırakmak istedi. Polis, ailelerin geçişine engel olmak isteyince, kısa süreli bir çatışma yaşandı. Ardından aileler otel önüne karafiller bıraktı.

Miting programı yapılan saygı duruşuyla başladı. PSKAD Genel Başkanı Müslüm Doğan, tertip komitesi, Alevi kurumları, parti başkanları, milletvekilleri, avukatlar ve aileler adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalar uzun sürünce, kitlenin büyük çoğunluğu miting alanını boşalttı. Miting sırasında da konuşmalar sloganlarla kesildi.

2 Temmuz’da İstanbul’da Gazi Mahallesi, Kadıköy, Sarıgazi, Avcılar, Kartal, Gülsuyu’nda yürüyüşler yapıldı. Gazi Mahallesi’ndeki yürüyüşün ardından polisle çatışma yaşandı. Çatışmalar gece yarısına kadar sürdü.

Bunlara da bakabilirsiniz

Dersim kıyımından bir kesit

Ben Dersim kıyımını yaşayanlardan biriyim. 1927 doğumluyum, katliam sırasında 11 yaşındaydım. Akla gelebilecek her türlü …

Teslimiyet yenilgiye DİRENİŞ ZAFERE GÖTÜRÜR!

Şair Kemal Özer 1 Mayıs başlıklı şiirinde şöyle diyor: “Her şeyin eridiği bu Mayıs günü …

Erdoğan’ın Irak ziyareti ve yeni arayışlar

Nisan ayının ikinci yarısı Türkiye için çok yönlü diplomatik ziyaretlere sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 …