Yatağan işçisi Türk-iş’i zorluyor

yatagan-isci

Yatağan maden ve enerji işçileri özelleştirmeye karşı verdikleri militan mücadele ile gündeme geldiler. Üstelik bu mücadelede, işbirlikçi Türk-iş Genel Merkezi’ni de işgal ederek bir eylem takvimi çıkartmak zorunda bıraktı.

Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri, AKP hükümetinin özelleştirme programı içerisindeydi. Defalarca ihaleye çıkarıldı. Her defasında işçiler eylemlerle karşılık verdiler. İşletmeyi görmeye gelen şirket yöneticilerini içeri sokmadılar. Tes-iş ve T. Maden-iş üyesi işçilerin bu kararlı eylemleri üzerine Yatağan termik santralleri ihaleleri defalarca kez ertelendi.

Ama AKP hükümeti Yatağan özelleştirmesini programına koymuştu, burjuvazinin bu isteğini yerine getirmek zorundaydı. Yeniden ihaleye çıkardı. İşçiler fabrikalarda nöbet tutma, şehir merkezlerinde yürüyüş, Ankara’ya yürüyüş vb. eylemlere başladılar. Eylem hattının bir kolunu Ankara’ya taşıyan işçiler, Ankara’da Özelleştirme İdaresi binasının, Meclis binasının önünde eylemler yaptılar. Kurtuluş Parkı’nda çadır kurdular. Hem Ankara’da hem Yatağan’da defalarca polisin gazlı, tazikli sulu saldırısına uğradılar. Yılmadılar. 10 Haziran günü Türk-iş Genel Merkezi’ni işgal ederek “artık elinizi taşın altına koyun” dediler.

Bunun üzerine Türk-iş eylem kararı almak zorunda kaldı. “16 Haziran günü Tes-iş ve T. Maden-iş, tam gün iş bırakacak, ama işletme çalışmaya devam edecek, üretim durmayacak. 17 Haziran günü Türk-iş’e bağlı bütün sendikalar 2 saat iş bırakacak ve 81 ilde AKP il başkanlıkları önünde basın açıklamaları yapılacak.” Ayrıca Soma’da merkezi miting yapılacağını duyurdular.

Oysa Yatağan işçileri bir genel grev kararı bekliyorlardı. Fakat Türk-İş almak zorunda kaldığı bu kararı da örgütlemedi. Bırakalım örgütlemeyi işçilere duyurusunu bile yapmadılar. Örneğin Gebze’de sadece Petrol-iş’in örgütlü olduğu yerlerde 2 saat iş bırakıldı. İşçilerin işgali ve basıncı olmasa, kılını kıpırdatmayacakları açıktı.

Bütün bu eylemlere rağmen Yatağan termik santrallerinin ihalesi yapıldı. İhaleyi Ersan Elektirik AŞ firması aldı. 12 Haziran günü, ihalenin yapıldığı saatlerde işçiler karayolunu trafiğe kestiler, kendilerini santralin girişine zincirlediler. Bölge yoğun bir jandarma ablukasına alındı.

İşçiler AKP hükümetinin özelleştirme peşkeşini tanımadıklarını “sakın ola biz buraların ihalesini aldık diye teslim almaya gelmeyin” diyerek ifade ettiler ve ihaleyi alan şirketi uyardılar. İşçiler başından beri Türk-iş merkez yöneticilerini özeleştirmeye çanak tutukları yönünde eleştirmiş, pasif kalmamaları yönünde uyarmışlardı.

Türk-İş’in sendika ağalarının, burjuvaziye hizmet ve işbirlikçilik o kadar ruhlarına işlemiştir ki, özelleştirmelerde pay alan, şirket kurup özelleştirme ihalesi alan genel merkez yöneticileri vardır. Kendi üyeleri Soma maden ocaklarında katledilmişken, Erdoğan’a yapılan tepkileri yumuşatmak için 9 işçiyi yanına yollayarak fotoğraf çektirdiler.

Yatağan işçileri hem özelleştirmeye karşı eylemlerini, hem de bürokratik işbirlikçi sendikacılara karşı eylemlerini sürdürüyorlar. Çıkardıkları eylem takvimi ile Türk-iş Genel Merkezi’ne giden Yatağan işçileri, Türk-iş’ten destek bulamadılar. Türk-iş yönetimi işçilerin bu mücadele takvimini ‘önce kendi sendikanıza gidin’ diyerek geri çevirdi. Tes-iş ve T. Maden-iş merkezleri ise, işçilerin önerilerini henüz gündemlerine dahi almadılar.

Soma’da yapılan mitingin ardından hükümetin özelleştirmeden vazgeçmemesi üzerine T. Maden-iş ve Tes-iş, Yatağan şubelerinin ortak belirledikleri eylem takvimini açıkladı. İlk hafta bir gün, ikinci hafta 2 gün ve her hafta kademeli olarak artan iş bırakma, ülke çapında genel grev ve Yatağan’da tüm konfederasyonların katılacağı büyük miting…

4 Temmuz’da Muğla’da AKP önüne yürüyen işçiler, ampül patlattılar. Tes-İş ve Maden-İş adına sendika şube yöneticileri konuşmalar yaptılar. Başbakan’ın “değerinde fiyat vermezlerse ihaleyi iptal ederim” dediğini hatırlatan konuşmacılar, Yatağan’ın peşkeş çekildiğini belittiler. 8 Temmuz’da ise ihaleyi alan Ersan Elektrik’in Denizli’deki merkezi önünde eylem yapmak isteyen işçilerin önüne polis barikat kurdu. Erdoğan’ın mitingi olduğu gerekçesiyle işçileri şehre almadılar. İşçiler bu durumu protesto etmek için oturma eylemi yaptı ve sloganlarını haykırdılar.

İhaleyi kazanan Elsan Elektrik Bereket Enerji’ye bağlı. Bereket Enerji daha önce de Aydın, Denizli ve Muğla’nın eletrik dağıtım ihalesini kazanmıştı. 18 yılık şirket yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımları ile de dikkat çekiyor. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın enerji şirketi Cogentix Energy’den de 2’si faaliyette olan 5 HES projesini satın almıştı.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …