Bursa’da kurulu Cargill fabrikasında çalışan 14 işçi, Tek Gıda-iş sendikasında örgütlendikleri için işten atılmış ve direnişe geçmişlerdi. 449 gün süren direnişin ardından, işçiler işe iade davasını kazandılar.
Cargill, 1999 yılında Bursa Orhangazi’de kurulan ABD merkezli gıda devi. Nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretimi yapıyor. GDO’lu şeker üretiminin Türkiye’deki en önemli adresi.
Cargill’de 2002 yılından bu yana sendikalaşma mücadelesi veriliyor. Bu işçilerden 14’ü geçen yıl Cargill patronları tarafından işten atılınca, direnişe geçmişlerdi. İşçiler, işe geri alınmak için mahkemeye de dava açmışlardı.
10 Temmuz günü Orhangazi Adliyesi’nde karar duruşması yapıldı. Duruşmada, işçilerin işten çıkarılmasının ekonomik nedenlerle değil, sendikal örgütlenme nedeniyle olduğu tespit edildi. Bunun üzerine, işçilere işe geri dönme hakkı doğdu. Bu karar üzerine Cargill patronlarının 20 gün içinde fabrikada işbaşı yaptırması gerekiyor.
Böyle bir kararın verilmiş olması, Cargill direnişinin başarısıdır. Yanı sıra tüm işçi sınıfı adına elde edilen bir kazanımdır. Bugüne dek sendikalı olmak istedikleri için atıldıkları halde, mahkemeler patronlar lehine kararlar alabilmişti.
Karar sonrasında konuşan Tek Gıda-iş Sendikası uzmanı Suat Karlıkaya, “Cargill yönetimi kararı temyize götürmek gibi bir adım atar, ya da sadece parasal tazminatı ödemekle yetinmeye çalışırsa, biz de İstanbul’a gider, Cargill genel merkezinin önünde yatarız. Biz anayasal hakkımızı kullandık, bu yoldan vazgeçmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.
Cargill işçileri daha önce de İstanbul’a gelmişler, fakat polis engeliyle karşılaşmışlardı. İşe geri alınana dek direnişlerini sürdüreceklerini söyleyen Cargill işçilerini yalnız bırakmayalım!