Salgın koşullarında dünyada 1 Mayıs

Dünyada 1 Mayıs Covid 19 salgınına rağmen sokaklarda kutlandı. Eylemlerin tümünde salgın koşullarında işçiler ve emekçiler üzerinde artan baskılar ve sömürü protesto edilirken, salgının sorumluluğunun kapitalist sisteme ve burjuvaziye ait olduğu belirtildi ve salgının faturasını burjuvazinin ödemesi gerektiğine değinildi.

Fransa Paris’te 1 Mayıs gösterisine polis sert bir şekilde müdahale edip gözaltı yaptı. Aralarında PDD çalışanının da olduğu 5 kişi gözaltına alındı.

Yunanistan’da tüm şehirlerde 1 Mayıs’ı mesafe kurallarına uyarak sokaklarda kutlayacağını ilan eden PAME (Yunanistan Tüm İşçilerin Militan Cephesi) meydanlara çıktı ve 1 Mayıs’ı kutladı. Parlamento binasının olduğu Sintagma Meydanı’nda toplanan kitle coşkulu bir şekilde sloganları haykırdı. Kutlamaya birçok kurum da katıldı. Yunanistan’ın birçok şehrindeki gösterilerin yanı sıra sokak aralarında da eylemler oldu ve salgın sürecinde işçilerin ve emekçilerin talepleri haykırıldı. Yunanistan’da eylemler sokağa çıkma yasağına rağmen gerçekleştirildi.

Lübnan’da ekonomik krizin faturasını ödemek istemeyen işçi ve emekçilerin günlerdir sürdürdükleri eylem, 1 Mayıs günü de Merkez Bankası önünde devam etti. Eyleme saldıran polise direnişle karşılık veren kitle sık sık ekonomik krizin faturasını ödemek istemediğini belirten sloganlar attı.

Küba’da işçi konfederasyonu yöneticisi, bu sene 1 Mayıs’ın “beyaz önlüklü orduya”, yani yurtiçinde ve yurtdışında salgınla mücadele eden Kübalı sağlıkçılara adandığını söyledi. Dünyada kişi başına düşen doktor sayısının en yüksek olduğu ülke olan Küba, bu salgın sürecinde 20’den fazla ülkeye doktor gönderdi.

Almanya’da Münih, Berlin, Stututgart, Koln, Bochum, Diusburg ve Hamburg’da eylemler yapıldı. 22 Mart’ta ilan edilen kısmi sokağa çıkma yasağında, kalabalık eylemlerin yasaklanması kararı 1 Mayıs için kaldırıldı ve kortejler mesafe kuralına uygun olarak düzenlendi. En kalabalık eylem Münih’te yapıldı. Devletin 50 kişilik sınırlamasına rağmen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Sloganlarda ve konuşmalarda virüsten ziyade asıl öldürenin kapitalizmin kendisi olduğu vurgulandı. Berlin’de eylem yapan bir gruba polis saldırdı. Eylemcilerin gündemlerinden biri de mültecilere sınırların açılması talebi oldu.

İsviçre’de Bern, Basel ve Zürih’te 1 Mayıs eylemleri yapıldı. Eylemler Covid 19 salgını nedeniyle hükümet tarafından sınırlanmak istenmesine rağmen, katılım kitlesel oldu. Türkiyeli devrimciler de eylemlerin örgütlenmesinde yer alırken, polisin yer yer provokatif tutumlarına rağmen, eylemler iki saate yakın sürdürüldü.

Avusturya’da Viyana ve Linz’de sayı sınırlaması dayatmasına rağmen 1 Mayıs kitlesel kutlandı.

Ayrıca  Portekiz, Güney Afrika, Kolombiya, Uruguay, Meksika, Hong Kong, Filipinler, Güney Kore ve Pakistan’da 1 Mayıs’lar sokaklarda sınırlama baskılarına rağmen kutlandı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Sendikalar işçi sınıfının temel örgütlerindendir; GÜCÜMÜZ ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZDÜR!

İşçi sınıfının mücadelesi ve uzlaşmacı-işbirlikçi sendikaların durumu, son dönemde yeniden öne çıktı, gündemin ilk sıralarına …

pdd-arka-logo-1

Teori; elde silah dövüşenlerin, yüreğindeki ateşi kalemine akıtanların işidir!

Teori, Fransızca kökenli bir kelime. Türkçe karşılığı “kuram” fakat birçok yabancı kelimede olduğu gibi teori …

Yumuşama, normalleşme, çözüm derken… Yine kayyum saldırısı

Bahçeli’nin 1 Ekim’de yeni yasama yılının açılışında, DEM Parti milletvekilleriyle tokalaşması ile başladı her şey… …