Maden işçileri eylemde

ermenek-madenci-esi

Geçtiğimiz yıl Soma’da ve Ermenek’te üstüste yaşanan madenci katliamından sağ kurtulan işçiler, yaşadıklarına sevinemiyor. Çünkü şimdi de açlıktan ölmemek için uğraşıyorlar.

Yaşanan katliamlar bir öfke patlamasına neden olarak kitleleri sokaklara dökünce, AKP hükümeti madencilere pekçok sözler vermişti. Bu sözlerin herbiri zaman içinde deforme edildi, gevşetildi, sonra da unutturuldu. Sendika da bu süreçte işbirlikçi yüzünü gösterdi ve işçilerin haklarını savunan değil, öfkelerini durdurmaya çalışan bir rol oyandı. Ve katliamdan bu yana Somalı madenciler, sürekli eylem yapmak zorunda kaldılar. İşçiler şimdi de seslerini duyurmak için Ankara’ya geldiler.

Soma katliamı sonrasında Soma Maden AŞ’ye bağlı Eynez ve Atabacası Maden Ocağı’nda 2 bin 800 işçi işten atıldı. Katliamdan kurtulan, ama işsizlik ve açlığa mahkum edilen madenciler, kıdem tazminatı başta olmak üzere hiçbir haklarını alamadıklarını söylüyorlar.

Madenciler TKİ ile konuştuklarında, “sorunlarınızı Soma Holding ile çözün” yanıtını alıyor; Soma Holding’e gittiklerinde, “mal varlığımıza tedbir konuldu, ödeme yapamayız” diye reddediliyorlar. Maden-iş sendikası ise hiç ortalarda gözükmüyor. Bunun üzerine hükümetin devreye girmesini, soruna çözüm bulmasını istiyorlar.

Bu taleple 10 Şubat günü, 15 otobüslük konvoyla Ankara’ya gelen madenciler, tazminatları ödenmeden Soma’ya dönmeyeceklerini söylediler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yapan Soma işçileri, talepleri kabul edilmezse, ailelerinin de Ankara’ya geleceğini ve birlikte direneceklerini ilan ettiler.

 

Ermenek’te bakanlara tepki

Çalışan işçileri açlığa mahkum eden devlet, katliamda ölen işçilerin ailelerini susturmak için her yolu deniyor. Soma’da ölen madencilerin ailelerine 100-150 bin lira arası para yardımı yapılmıştı.

Ermenek’te Has Şekerler Madencilik’te ölen madencilerin ailelerine ise, TOBB tarafından ev hediye edildi. Devlet tapu dağıtım törenini, kendi şovuna çevirmeye çalışınca, ailelerin tepkisi yükseldi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız konuşma yapmak için kürsüye çıkınca AKP’liler “Türkiye sizinle gurur duyuyor” diye slogan atmak istediler. Ancak ölen madencilerden birinin eşi, “Bizim canımız gitti, siz neyle gurur duyuyorsunuz” diye haykırınca, neye uğradıklarını şaşırdılar. Korumaların müdahalesi de kitledeki tepkiyi dindirmeye yetmedi.

Devlet, adeta birkaç kuruş dağıtarak yoksul insanların acılarını satın almaya çalışıyor. Ancak katliamda sorumluluğu olduğu gerçeğini unutturamıyor, bu öfkeyi bitiremiyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …