Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

tarihimizson

4 Mart 1919- Komüntern kuruldu

II. Enternasyonal, emperyalist paylaşım savaşında şovenist bir çizgi izlenmesi sonucu dağıldı. Ekim Devrim’nin gerçekleşmesi savaşı bitirdi. Uluslararası komünist hareketi toparlamak amacıyla Komüntern kuruldu. Lenin ve Stalin önderliğinde Moskova’da kurulan Komüntern, dünya devrimcilerine ve komünistlerine teorik-pratik önderlik geliştirdi. Faşizme karşı mücadele, savaşlarda izlenecek taktikler vb. birçok konu Komüntern toplantılarında süzgeçlerden geçirilerek işçi ve emekçilere sunuldu.

 

5 Mart 1953-Sosyalist inşanın mimarı ve II. Emperyalist savaşta faşizmi dize getiren Stalin öldü

 

9 Mart 1952 Komünist kadın önderlerden Aleksandra Kollantai Öldü

 

9-11 Mart 1992-Boğaziçi Üniversitesi işgali

463 maden işçisinin Zonguldak-Kozlu maden ocaklarında katledilmesi üzerine, Genç Komünarlar, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğünü işgal etti. “Katledilen madencinin haykıran soluğu” olan Komünarlar, üç gün boyunca militan bir işgal gerçekleştirdiler. Bu, ’80 sonrası ilk siyasi işgaldi. İşgal sonrasında gözaltına alınıp tutuklanan Genç Komünarlar, gözaltında ve mahkemede de direngen tavırlarını sürdürdüler. Gençliğin işçi sınıfı dayanışmasında önemli bir örnek sundular.

 

10 Mart 1919- Spartakist hareketin önderlerinden Leo Joqiches katledildi.

 

13 Mart 1982- Seyit Konuk, İbrahim Ethem Coşkun, Necati Vardar idam edildi.

 

14 Mart 1930-Mayakovski öldü

Sosyalizmin şairiydi Mayakovski. Ekim devriminde ön saflarda savaştı. Devrim gerçekleştikten sonra sosyalizmin kültür-sanat alanında kurulmasını üstlendi. Devrim öncesinde “Yoldaşlar siperlere, yürek ve ruhla kurulmuş siperlere” diye haykırıyordu, devrim sonrasında ise, sloganı “sokaklar fırça, alanlar paletimiz” oldu. Halkın bulunduğu her yerde, iri bedeniyle, bir yüksekliğe çıkarak, gür sesiyle şiirlerini okurdu. Partili bir sanatçıydı Mayakovski; Partinin belirlediği bütün politikalar, önüne koyduğu hedefler, Mayakovski’nin şiirlerinde estetizmle buluşurdu. “Şair işçidir” der ve bir işçi disipliniyle ele alırdı bütün işlerini.

 

16 Mart 1978-Beyazıt katliamı

İstanbul Üniversitesi’nde devrimci ve demokrat öğrencilerin okuldan çıktığı sırada patlayan bomba sonucu 7 öğrenci öldü. Devlet eliyle planlanan ve devrimci hareketin önünü almayı amaçlayan bu katliam davası, hep sümen altı edildi. Göstermelik olarak yakalanan faşistler ya hiç tutuklanmadılar ya da hafif cezalarla kurtuldular. Katliamın asıl sorumluları arasında yer alan Mehmet Gül, ‘99 seçimlerinde MHP’den milletvekili oldu. Bu katliama tepkiler, her yıl öğrenci gençliğin yaptığı eylemlerde kendini ortaya koyuyor.

 

16 Mart 1919 Sverdlov Öldü

Yeraltı savaşının ustası mükemmel örgütçü Sverdlov, mücadeleci yaşamının zayıflattığı bedeni ölüme yenik düştüğünde 35 yaşındaydı. 15 yaşında atılmıştı kavgaya. Ekim Devrimi gerçekleşene kadar ülke dışına hiç çıkmamış Bolşevik önderlerden biriydi. Mücadele yaşamının yarısından fazlasını sürgünde ve cezaevinde geçirdi, birçok kez firar etti. Örgütçü özellikleriyle kitleler içinde çok sevilen bir liderdi. Öldüğünde, Lenin, “her insanın yeri doldurulabilir, ama Sverdlov’un yerini doldurmak için 10 insan gereklidir” diyecekti.

 

16 Mart 1988-Halepçe katliamı

ABD emperyalizminin desteğini o günlerde arkasına alan Saddam Hüseyin, Kürt halkına karşı pervasız saldırılar düzenliyordu. İran’la süren 8 yıllık savaşın ardından iç temizliğe yönelen Saddam, Halepçe’de Kürt halkına kimyasal silahlarla saldırdı. Saldırıda 5 bin Kürt hayatını yitirdi. İnsanlar ölümün nasıl geldiğini dahi anlayamadılar. Kimyasal gazların etkisinin yıllarca sürdüğü görüldü.

 

18 Mart 1883-Proletaryanın ideolojisinin yaratıcısı Karl Marx öldü

 

P28 Mart 1940-II. Emperyalist savaş sırasında faşist Almanya tarafından, Auschwitz toplama kampı kuruldu.

 

28 Mart 1986 Mahsun Korkmaz şehit düştü

PKK MK üyesi, PKK’nin ‘84 Eruh Şemdinli baskınının komutanı Mahsun Korkmaz çatışmada şehit düştü.

 

30 Mart 1972-Kızıldere direnişi

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamını önlemek isteyen THKP-C ve THKO militanları ortak bir eylemle 3 İngiliz’i kaçırdılar ve Tokat’a bağlı Kızıldere köyünde gizlendiler. Köyün muhtarının ihbarı sonucu devletin kolluk güçleri baskın düzenledi. Kızıldere’de saatlerce süren bir çatışma yaşandı ve çatışmada THKP-C önderi Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ahmet Atasoy, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Sinan Kazım Özüdoğru, Nihat Yılmaz, Ömer Ayna ve Saffet Alp şehit düştü. Kızıldere devrimci dayanışmanın en güzel örneklerinden biri oldu. “Biz buraya dönmeye değil ölmeye geldik” meydan okuyan Mahir Çayan ve diğer şehitler, direnme mirasını teslim ettiler yeni kuşaklara.

Bunlara da bakabilirsiniz

Yumuşama, normalleşme, çözüm derken… Yine kayyum saldırısı

Bahçeli’nin 1 Ekim’de yeni yasama yılının açılışında, DEM Parti milletvekilleriyle tokalaşması ile başladı her şey… …

Hapishanelerdeki hak ihlalleri

Ekim ve Kasım aylarında hapishanelerdeki hak ihlalleri sürüyor. Bir yandan yeni tutuklamalarla hapishanedeki siyasi tutsakların …

Genel-iş ve işbirlikçi sendikaların durumu: KAZANMANIN YOLU

Genel-iş sendikasının örgütlü olduğu CHP’li belediyelerde İstanbul başta olmak üzere peşpeşe grevler yaşandı. Fakat Genel-iş …