Ekmekçioğlu, Sinbo, PTT, Bimeks… işçiler direniyor

Pandemi sürecinde yoğun bir sömürüyle ve ölümlerle karşı karşıya kalan işçiler ve emekçiler, işten atmalar, ücretsiz izin saldırıları başta olmak üzere birçok hak gaspıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Hak gasplarına karşı örgütlenen işçiler ise sendikaya üye oldukları anda kendilerini kapı önünde buluyorlar. Anayasaya göre serbest olan sendikalaşma hakkı fiiliyata geçtiği anda, patronlar hiçbir yasayı tanımadıklarını ve yasaların asıl kendileri için yapıldığını kanıtlamaya devam ediyorlar. Pandemi sürecinde karlarına kar katıp, bir de üstüne vergi affı ile ödüllendirilen patronlar, krizin yükünü işçilerin üstüne yıkmaya çalışıyorlar; üstelik her tür baskıyı uygulayarak… Kapı önüne konan işçiler direnişe geçtikleri anda karşılarında polisi ve askeri buluyor. İşçiler tüm bu baskılara rağmen eylemlerine ve direnişlerine devam etme kararlılığını gösteriyorlar.

Üstüne üstlük kölelik koşullarında çalıştırılan işçiler ve emekçiler, iş cinayetlerinde katledilmeye devam ediyorlar. Gün geçmiyor ki, bir işçi servisi devrilmesin, bir toprak kayması ve maden göçüğünde toprak altında kalmasınlar. İnşaatlardan düşenler, makinelere kolunu kaptıranların sayısı artık kayıtlara dahi geçmiyor. Kovid-19’dan ölenlerin isimlerinin dahi verilmesini istemeyen patronlar, sömürüyü sürdürmek için tüm yöntemleri devreye sokuyorlar. İSİG’in Kasım ayı raporuna göre Kasım ayında en az 294 işçi katledilirken, 2020’nin başından itibaren toplam sayı en az 2032 işçiye yükseldi.

  • Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için Çorum’daki Ekmekçioğlu Metal AŞ Fabrikası’nda işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi sürüyor. Sendikanın yetki haberinin 4 Aralık’ta kesinleşmesinin ardından 8 Aralık’ta 28 işçi işten çıkarıldı. İşçilerin direnişe geçmesinin ardından açıklama yapan patronlar “performans kaynaklı” olduğunu iddia etse de, işten çıkarılan işçilerin içinde, henüz işe yeni başlamış işçiler bulunuyor. Yaklaşık 7 aydır fabrikada örgütlenme çalışması yürüten BMİS ise patronların yalan söylediğini ve tamamen sendikaya üyeliklerden kaynaklı işçilerin çıkarıldığını açıkladı. Patronla genel merkez düzeyinde yapılan görüşmelerde de sendikanın kabul edilmeyeceği ve 50 işçinin işten çıkarılacağı söylendi. MESS’e üye olan fabrikada, işten atmalar da telefon mesajıyla bildiriliyor. Fabrika önündeki direnişe destek olmak için kağıt işçileri de metal işçilerini ziyaret etti. İşçiler sendikalı olarak işe geri dönene kadar direnişe devam edeceğini açıkladılar.
  • Taşeron çalışmanın en yayın olduğu işkollarından biri olan PTT’de örgütlenen PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen yöneticilerinin tamamı işten atıldı. Asgari ücret düzeyinde ücret alan ve oldukça ağır koşullarda çalışan PTT işçileri, kargoyu yetiştiremedikleri taktirde para kesme cezası ile karşı karşıya kalıyorlar. Pandemi sürecinde sokağa çıkma yasaklarında dahi çalışan işçiler arasında örgütlenme yapan iki sendika, 2019’da kurulmuş olmasına rağmen kısa sürede birçok üye kazandı. Sendikaya üye olan işçileri tehditle vazgeçirmeye çalışan PTT yönetimi, yetki alınan yerlerde yetkiye itiraz ediyor ve mahkeme süreçleri devam ediyor. Direnişlerini sürdüren sendika yöneticileri de işçilerin işten atılma korkusu ve tehdidiyle karşı karşıya kaldığını, geçinmek için fazla mesaiye kaldıklarını açıklarken, eninde sonunda PTT işçileri içinde örgütlenmeyi sağlayacaklarını ve direnişlerini bu bilinçle sürdürdüklerini söylüyorlar. Her iki sendikadan toplam 15 yönetici işten atıldı.
  • Ücretsiz izne çıkarıldıkları için direnişe geçen TOMİS üyesi işçilerin direnişi fabrika önünde devam ediyor. Pandemi sürecinde yaklaşık 200 işçinin testinin pozitif çıktığı fabrikada, son dönemde yaşanan ücretsiz izin dayatmasını kabul etmeyen sendika üyesi işçiler; ücretsiz izin dayatmasına son verilmesi, sendikalaşma önündeki engellerin kaldırılması, tüm çalışanlara iş ve iş güvencesinin sağlanması, tüm çalışanlara fazla mesaiye kalmadan geçimini sağlayacak ücretin verilmesi, koronavirüs çıkan bölümler başta olmak üzere salgınla ilgili önlemlerin alınması ve işçilerin ücretli izne çıkarılması, baskı-mobbing uygulamalarının sonlanması ve fabrikaların denetlenmesi taleplerini de açıkladılar. İşçilere destek ziyaretleri devam ederken, Sinbo işçileri işçilerin ve platformların yaptıkları eylemlere katılarak da taleplerini açıklıyorlar.
  • BİMEKS’ten birikmiş alacaklarını isteyen işçiler, 10 Aralık’ta Boğaziçi Üniversitesi önünde eylem yapmak isteyince yine gözaltına alındılar. Aylardır eylemleriyle seslerini duyurmaya çalışan işçiler, BİMEKS patronu Vedat Akkgiray’ın öğretim üyesi olduğu Boğaziçi Üniversitesi önünde eylemlerini devam ettiriyorlar. İşçiler, her defasında gözaltına alınmasına rağmen kararlı duruşlarını sürdürüyorlar.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …