Newroz piroz be!

Newroz mitingleri bu yıl birçok ilde, HDP’nin kapatma tartışmalarına duyulan öfke ile yapıldı. Mitingler öncesinde, İstanbul, Adana ve Ankara’da HDP’lilere polis operasyonları düzenlendi. Operasyonlarda onlarca kişi gözaltına alındı.

Newroz mitinglerinin bir çoğunda, alana giriş için HES Kodu şartı getirildi. Miting tertip komiteleri de giriş boyunca “HES Kodu gösterilecek” duyuruları yaptı. Diyarbakır, Ankara, Malatya ve Batman başta olmak üzere, miting alanına girişte HES Kodu kontrolleri yapıldı. Elbette böyle yapmalarının nedeni, insanların sağlığını düşünmeleri değildi; bir taraftan alana giren tek tek herkesin kaydı alınmış oldu, diğer taraftan da kitle üzerinde ayrı bir baskı oluşturuldu.

İstanbul’daki mitinge ise, kitleler tek girişten alındı. Başlangıçta miting alanına 18 yaş altı ve 65 yaş üstü olanlar alınmadı. Yapılan görüşmelerin ardından, onların da alana girişine izin verildi. İstanbul’da ayrıca bazı pankartlar, flamalar konusunda polis sorun çıkardı. Yeni Demokrat Gençlik’in flamalarına el kondu. BDSP kortejini alana almak istemeyen polisin tutumu karşısında direnen BDSP kortejine, çevredekiler de destek verince, polis geri adım attı. Yenikapı Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingde, HDP bileşeni yapıların yanısıra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, milletvekilleri ve parti başkanları, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri katıldı. Yapılan konuşmalarda Öcalan üzerindeki tecride, cezaevlerinde PKK’li tutsakların sürdürdükleri açlık grevlerine değinildi. Pervin Buldan konuşmasında “AKP ve küçük ortağına seçimlerde gereken dersi vereceğiz” diyerek yine kitleleri seçim sandığına çağırdı. Sloganların atıldığı ve halayların çekildiği mitingde 14 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltına alınanlardan bazılarının, ev hapsi cezası olan, ancak Newroz’a gelerek kelepçelerini çıkartan kişilerden olduğu öğrenildi. Miting sanatçıların verdiği konserle sona erdi.

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda yapılan kutlamalara katılım geçen yıllara göre oldukça düşük kaldı. Mitinge HDP bileşenleri katıldılar. Mitinge girişler tek noktadan yapıldı. Atılan sloganlarda baskılar protesto edildi. Yapılan konuşmaların ardından çekilen halaylarla miting bitirildi.

Mersin’deki miting Tırmıl Meydanı’nda yapıldı. Mitingde İstanbul Sözlemesi’nden çıkılmasına, HDP’nin kapatılmak istenmesi ve Öcalan üzerindeki tecrit uygulamalarına sloganlarla tepki gösterildi.

Iğdır’daki mitingde, üç genç darp edilerek gözaltına alındı. Kitlenin tepkisi üzerine gençler bir süre sonra serbest bırakıldı.

HES Kodu’yla giriş yapılan Malatya mitingine yeşil, sarı, kırmızı renkteki şalıyla girmek isteyen bir anne ve 10 yaşındaki kızı gözaltına alındı.

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde yapılan mitinge katılanlara, girişte GBT kontrolü yapıldı.

“Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla yapılan mitinglerde HDP’ye açılan kapatılma davası, milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu, 19 Mart’ta Erdoğan’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması gündemleri işlendi. Mitinglere katılım geçtiğimiz yıllara göre düşük oldu.

 

Newroz mitinglerinde tavizler

Bu yılki Newroz kutlamaları, arka arkaya gelen saldırılara bir yanıt niteliğinde olmalıydı. Başta Kürt halkı olmak üzere emekçi kitlelerin AKP-MHP gerici-faşist bloka karşı artan öfkesi de bunu gerektiriyordu. Son yıllardaki barışçıl Newroz mitinglerinden artık kurtulmak, Newroz’u ruhuna uygun biçimde bir isyan günü olarak kutlamak şarttı. Onun için yerellerin esas alındığı, militan ve kitlesel kutlamalara ihtiyaç vardı.

Bu düşüncelerimizi yazılı ve sözlü olarak ifade ettik. Ne var ki, HDP ve HDK bileşenleri, Newroz’u bir isyan günü olarak kutlamayacaklarını belirttiler ve yasal mitingleri öne çıkaran bir takvim belirlediler. 15 Nisan’dan itibaren başlatacaklarını söyledikleri yerellerde kutlamaları ise oldukça sınırlı yaptılar, bunlar da sönük geçti. Yasal mitinglerde “HES kodu” uygulamasını kabul etmeleri, geriye gidişin son noktası oldu. Mitinge gelen herkesin fişlenmesi demek olan bu uygulama asla kabul edilemezdi. Sadece Newroz için değil, bundan sonraki mitingler için de yol açan yanlış bir tutumdu. Keza İstanbul’da miting alanı olarak Yenikapı’nın kabul edilmesi doğru değildi. Yenikapı, Taksim’i mitinglere kapatmak için açılan ve AKP’nin mitingleriyle bilinen bir alandı. Newroz mitingini burada yapmayı kabul etmek, 1 Mayıs’a da zemin hazırlamak anlamına geliyordu.

Bütün bunlardan dolayı PDD olarak İstanbul Yenikapı mitingine katılmadık. Devrimci kurumlarla yerellerde kutlamak için girişimlerimiz oldu, fakat olumlu yanıtlar alamadık. Newroz’un bir isyan günü değil de, şenlik günü şeklinde geçmesini doğru bulmadığımızı, üstelik böylesine saldırıların arttığı bir dönemde yasal mitinglerle barış havasında geçirilmesine ortak olmayacağımızı bir kez daha belirttik.

Bu yılki Newroz kutlamaları geçtiğimiz yıllardan daha geriye giden bir biçimde yapıldı. Üstelik bundan sonraki mitingler için de tehlikeli bir yol açıldı. Newroz kutlamalarını tamamen HDP’nin inisiyatifine bırakmak ve HDP ne yaparsa onu kabul etmek, doğru bir yaklaşım değildir. Nasıl ki 1 Mayıslar sendikalara terkedilemezse, Newroz da HDP’nin pasif ve tavizkar politikalarına bırakılamaz; bunlara boğun eğerek kutlama yapılamaz. Devrimci kurumların bu kuyrukçu tutumdan vazgeçmeleri, 1 Mayıslar gibi Newroz’un da ruhuna uygun biçimde kutlanması için inisiyatif koymaları şarttır.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kürtlere saldırılar küresel boyutta

Artan saldırılara karşı tek seçenek birleşmektir. Kürtler neden küresel ve bölgesel bir saldırı altında yaşıyor. …

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …