Çukurova şehitleri için ortak etkinlik

adana-etkinlik

Adana’da 3 Mayıs’ta Bu Topraklara Hayat Verenler” etkinliği düzenlendi.

Proleter Devrimci Duruş, Devrimci Hareket, Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi ve Kaldıraç’ın ortak olarak düzenlediği etkinlik, 3 Mayıs 2015 günü saat 15.00’de fotoğraf sergisi ile başladı. Çukurova’da toprağa düşenlerin fotoğraflarının sergilenmesi duygulu anlar yaşanmasına yol açtı. Akşam 18.00’den sonra da Çukurova bölgesini kapsayan topraklarda şehit düşmüş devrimci ve komünistler ile, bu bereketli toprakların yetiştirdiği yazar, sanatçı ve şairler anıldı. 2015 yılının şubat ayında kaybettiğimiz büyük yazar Yaşar Kemal’in anısına atfedilen etkinlik Grup Adalılar’ın coşkulu dinletisiyle son buldu.

Yangın yüzlü ırgatlar ve nasırlı ellerin, fabrikalarına dökülen alınterinin en güzel değerlerini birleştirip, en güzel oğullar ve kızlar doğurduğu Çukurova’da öyle bir maya vardı ki, etkinlik bu mayayı bütün haşmetiyle yeniden bilinçlerde canlandırdı. Katılanları önce bu oğullar ve kızların fotoğrafları karşıladı. Öylesine çağıl çağıl kucaklıyorlardı ki gelenleri, “ölenlerimiz bu kadar çok muydu” diyenler oldu. Ve onların anısına bir dakikalık saygı duruşuna durdular. Ardından şehitlerimizi anlatan kısa açıklamalar ve fotoğraflarından oluşan bir slayt gösterisi sunuldu.

Fatih Öktülmüş Kültür Evi’nden Nevin Berktaş yaptığı kısa konuşmasında; “Zor bir dönemin devrimci kuşağı olarak bizlerin şehitlerimizi yaşatma sorumluluğu var, onları yaşatmak aynı zamanda zor dönemin devrimci özünü de açığa çıkartacak. Şehitlerimiz bir kaya gibi dursunlar, sesimiz onlara çarpsın ve bizlere geri dönsün. Geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki bu ses bağı olmazsa, önümüzü göremeyiz çünkü” dedi.

Fatih Öktülmüş Kültür Evi’nden iki kişinin okuduğu Edip Cansever’in “Ölü mü denir şimdi onlara” şiirinden sonra şehit ailelerimiz çağrıldılar sahneye. Haziran şehitlerimizden Ahmet Atakan’ın annesi, Ali İsmail’in anne ve babası ile 12 Eylül faşist rejiminin idam ederek katlettiği Serdar Soyergin’in arkadaşı Ayhan Cansun, aynı dönemde sivil faşistlerin katlettiği Mehmet Emin Keçeci’nin kardeşi Bekir Keçeci ve şair Adnan Yücel’in eşi Ayşe Yücel sahneye topluca çıktılar, birer konuşma yaptılar.

Yerel müzik topluluğu “Hayat Verenler”, kitleyi şiirleri, marşları ve halaylarıyla coştururduktan sonra Serüvenciler Kültür Evi’nden genç bir arkadaşımız da şiir okudu. Ardından sahne Grup Adalılar’a bırakıldı ve sloganlar, halaylar ve marşlarla inledi salon.

Etkinlik bittiğinde herkes seneye, şehitlerimizi içeriği daha dolu olarak anma sözü vererek ayrıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …