Tüm yasaklara rağmen Gezi Direnişi kutlandı

Gezi Ayaklanması’nın 8. yılında tüm yasaklara ve baskılara karşı eylemler yapıldı.

31 Mayıs’ta Taksim’e çağrı yapan Taksim Dayanışması’nın eylemi Kaymakamlık genelgesiyle yasaklandı. Basın açıklaması için buluşma noktası olan TMMOB binasının bulunduğu İpek Sokak başta olmak üzere İstiklal Caddesi’nin tüm sokakları barikatlarla saatler öncesinden kapatıldı, metro seferleri durduruldu. Devletin Gezi korkusu bu yasak ve ablukalardan bir kez daha görüldü.

Yasak ve ablukaya rağmen İpek Sokak’a ulaşanlar orada, ulaşamayanlar ise İHD’nin bulunduğu sokakta toplandı. Eylem saat 19.00’da başladı. Devletin ablukası altında büyük bir coşku ve kararlılıkla “Yaşasın Gezi direnişimiz”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Gezi’de düşene dövüşene bin selam”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Karanlıklar gider Gezi kalır” sloganları atıldı. İki noktada da eylem aynı anda, Haziran Ayaklanması’nda  şehit düşenler şahsında devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından yapılan ajitasyon konuşmalarında devlet-mafya işbirliğine vurgu yapıldı ve “Mafyayla, her türlü pislikle iç içe geçenler, Gezi’nin aydınlığını karartamayacaklar. Sizler gideceksiniz ama Gezi kalacak” denildi. Sloganların ardından İpek Sokak’taki açıklamayı Can Atalay, Büyük Parmakkapı Sokak’taki açıklamayı ise Berkin Elvan’ın kız kardeşi okudu. Ardından Berkin Elvan’ın annesi ve milletvekilleri konuşmalar yaptı. Bir saate yakın süren eylem, devletin yasaklama çabalarının fayda etmediğini bir kez daha gösterdi.

İstanbul’da akşam da Koca Mustafa Paşa’da yapılmak istenen eyleme saldıran polis 13 kişiyi gözaltına aldı. Samsun, Ankara, Hopa, İzmir’de de anma eylemleri yapıldı.

1 Haziran’da Ankara’da Ethem Sarısülük’ün vurulduğu Güvenpark’ta yapılmak istenen anmaya polis saldırdı ve işkenceyle gözaltı saldırısı yaptı. Saldırıya rağmen kitle dağılmayarak sloganlarla Konur Sokak’a yürüdü ve burada atılan sloganların ardından saygı duruşu ve ajitasyon konuşmasıyla eylemi sonlandırdı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Dersim kıyımından bir kesit

Ben Dersim kıyımını yaşayanlardan biriyim. 1927 doğumluyum, katliam sırasında 11 yaşındaydım. Akla gelebilecek her türlü …

Teslimiyet yenilgiye DİRENİŞ ZAFERE GÖTÜRÜR!

Şair Kemal Özer 1 Mayıs başlıklı şiirinde şöyle diyor: “Her şeyin eridiği bu Mayıs günü …

Erdoğan’ın Irak ziyareti ve yeni arayışlar

Nisan ayının ikinci yarısı Türkiye için çok yönlü diplomatik ziyaretlere sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 …